Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babcia podyktowała z głowy do kamery pradawny przepis na kotlety mielone. Niezapomniany smak
Renata Materlińska
Renata Materlińska 06.07.2022 17:19

Babcia podyktowała z głowy do kamery pradawny przepis na kotlety mielone. Niezapomniany smak

kotlety mielone
canva/boiling, Getty Images

Oto pradawny przepis na kotlety mielone, który z głowy podyktowała do kamery babcia. Mają niezapomniany smak, który z pewnością was zachwyci. Są klasyką klasyki, bez zbędnych dodatków i smakowych udziwnień. Podajcie je z młodymi ziemniakami i tartymi buraczkami, a poczujecie się jak w rodzinnym domu.

Kotlety mielone są tradycyjnym obiadem w wielu domach. W każdym robi się je jednak nieco inaczej. Niektórzy próbują odmienić ich smak, by przełamać kulinarną nudę. Jednak nie ma to, jak klasyka, którą dobrze pamiętamy z domu rodziców czy dziadków. Jeśli chcecie dziś na obiad przygotować właśnie takie dawne kotlety, zapraszamy do przepisu babci.

Przepis babci na klasyczne kotlety mielone

Składniki:

  • 50 dag mielonej karkówki wieprzowej

  • 1 jajko

  • 1 czerstwa kajzerka

  • 1 cebula

  • olej do smażenia

  • 2 ząbki czosnku

  • słodka mielona papryka

  • sól, pieprz

  • tarta bułka do obtoczenia

Przygotowanie babcinych kotletów mielonych

Kajzerkę namocz w wodzie. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na łyżce oleju, przestudź. Odciśniętą bułkę i podsmażoną cebulę dodaj do mielonego mięsa.

Do mięsa dodaj też jajko, starte na drobnych oczkach ząbki czosnku oraz trochę papryki mielonej, soli i pieprzu.

Mięsną masę dokładnie wyrób dłonią, tak by składniki idealnie się połączyły i spulchniły. Na dłoń nabieraj porcje masy i formuj z niej mielone kotlety.

Na patelni rozgrzej olej. Kotlety obtocz w tartej bułce i kładź na patelnię. Smaż je na średnim ogniu, aż będą z obu stron rumiane. Usmażone kotlety osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Wskazówki:

  • Kotlety mielone możesz też smażyć na smalcu lub klarowanym maśle.

  • By upewnić się, że kotlety dosmażyły się w środku, dociśnij je łopatką. Jeśli wycieknie z nich przezroczysty płyn, są gotowe.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na kotlety mielone z dodatkiem musztardy, a także na mielone faszerowane pieczarkami i serem.

kotlety mielone
canva/Berkut_34

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: filmik na kanale Henia Foks na YouTube