Smakosze.pl
kotlety mielone

canva/boiling, Getty Images

Babcia podyktowała z głowy do kamery pradawny przepis na kotlety mielone. Niezapomniany smak

6 Lipca 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Oto pradawny przepis na kotlety mielone, który z głowy podyktowała do kamery babcia. Mają niezapomniany smak, który z pewnością was zachwyci. Są klasyką klasyki, bez zbędnych dodatków i smakowych udziwnień. Podajcie je z młodymi ziemniakami i tartymi buraczkami, a poczujecie się jak w rodzinnym domu.

Kotlety mielone są tradycyjnym obiadem w wielu domach. W każdym robi się je jednak nieco inaczej. Niektórzy próbują odmienić ich smak, by przełamać kulinarną nudę. Jednak nie ma to, jak klasyka, którą dobrze pamiętamy z domu rodziców czy dziadków. Jeśli chcecie dziś na obiad przygotować właśnie takie dawne kotlety, zapraszamy do przepisu babci.

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie piły tłuszczu? Zdradzamy najlepsze patenty

Co zrobić, żeby placki ziemniaczane nie piły tłuszczu? Zdradzamy najlepsze patenty

CZYTAJ DALEJ

Przepis babci na klasyczne kotlety mielone

Składniki:

  • 50 dag mielonej karkówki wieprzowej

  • 1 jajko

  • 1 czerstwa kajzerka

  • 1 cebula

  • olej do smażenia

  • 2 ząbki czosnku

  • słodka mielona papryka

  • sól, pieprz

  • tarta bułka do obtoczenia

Przygotowanie babcinych kotletów mielonych

Kajzerkę namocz w wodzie. Cebulę obierz, pokrój w kostkę, zeszklij na łyżce oleju, przestudź. Odciśniętą bułkę i podsmażoną cebulę dodaj do mielonego mięsa.

Do mięsa dodaj też jajko, starte na drobnych oczkach ząbki czosnku oraz trochę papryki mielonej, soli i pieprzu.

Mięsną masę dokładnie wyrób dłonią, tak by składniki idealnie się połączyły i spulchniły. Na dłoń nabieraj porcje masy i formuj z niej mielone kotlety.

Na patelni rozgrzej olej. Kotlety obtocz w tartej bułce i kładź na patelnię. Smaż je na średnim ogniu, aż będą z obu stron rumiane. Usmażone kotlety osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach.

Wskazówki:

  • Kotlety mielone możesz też smażyć na smalcu lub klarowanym maśle.

  • By upewnić się, że kotlety dosmażyły się w środku, dociśnij je łopatką. Jeśli wycieknie z nich przezroczysty płyn, są gotowe.

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na kotlety mielone z dodatkiem musztardy, a także na mielone faszerowane pieczarkami i serem.

kotlety mielone

canva/Berkut_34

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: filmik na kanale Henia Foks na YouTube

Tagi:

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

świąteczny keks

Przepisy

Przepis na świąteczny keks. Proste ciasto na wyjątkowe okazje

Czytaj więcej >
gryczanka

Przepisy

Zapomnij o owsiance na śniadanie. Gryczanka bije ją na głowę

Czytaj więcej >

Przepisy

Elegancki karp pieczony w miodzie. Alternatywa dla smażonego i w galarecie

Czytaj więcej >

Przepisy

Domowy syrop z miodu, pomarańczy i goździków. Idealny na zimowe chłody

Czytaj więcej >

Przepisy

McDonalds je wycofuje, ale identyczne zrobisz w domowym zaciszu. Mamy przepis

Czytaj więcej >
pierniczki świąteczne

Przepisy

Pierniczki świąteczne babci Tereski. Korzenne ciasteczka nie maja sobie równych

Czytaj więcej >