Smakosze.pl

Canva / daffodilred

Babcia Polcia nie dodaje cebuli do placków ziemniaczanych. Wyrazisty smak jest zasługą sekretnego składnika

25 Października 2022

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Babcia Polcia na plackach ziemniaczanych zna się, jak mało kto. Przez lata pichcenia wypracowała własną recepturę. Niezwykłość babcinych placków polega na zastąpieniu cebuli aromatycznym szczypiorkiem. Spróbujcie, bo tak pysznych i apetycznych placków jeszcze nie jedliście.

Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem, poza niezwykłymi walorami smakowymi, dodatkowo pięknie prezentują się na talerzu. Takie placki doskonale pasować będą np. do mięsnego sosu, ale równie dobrze sprawdzą się w ramach samodzielnej przekąski podanej z kwaśną śmietaną. Za plackami babci przepadają wszyscy domownicy.

Przepis na wybitne placki ziemniaczane Babci Polci

Składniki:
  • 8-10 średniej wielkości ziemniaków

  • 2 jajka

  • 2-3 łyżki mąki pszennej

  • 1 pęczek szczypiorku

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Jak zrobić placki ziemniaczane ze szczypiorkiem?

Przygotuj warzywa do placków ziemniaczanych. Kartofle obierz, opłucz i zetrzyj na drobnej tarce. Umieść je na sicie i odstaw na bok do momentu, aż warzywa puszczą sok. Ziemniaki odciśnij łyżką, ostrożnie zlej płyn znad osadu, a osad, czyli skrobię dodaj do ziemniaków.

Starte ziemniaki wymieszaj z mąką i jajkami. Szczypiorek do placków ziemniaczanych opłucz, osusz i drobno posiekaj. Dodaj go do ciasta, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzej olej. Następnie łyżką nakładaj niewielkie porcje ciasta. Smaż placki na rumiany kolor po ok. 3 minuty z każdej strony.

Gotowe placki ziemniaczane odsącz z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Podawaj jako samodzielne danie lub w ramach dodatku do obiadu. Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem najlepiej smakują podane od razu po usmażeniu.

Chrupiące placki możesz przygotować bez tarcia ziemniaków . Wyśmienite placki na obiad przyrządzisz bez trudu według tego przepisu .

Canva / SKatzenberger
Canva / SKatzenberger

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Ogłoszono najlepsze pierogi w polskiej kuchni. Okazuje się, że wcale nie są polskie. Poznaj historyczny przepis
Czytaj więcej >

Przepisy

Najbardziej uniwersalna sałatka śledziowa świata pochodzi ze Śląska. To danie zaspokoi każdy gust
Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić gęsty i gładki lukier do pierniczków? Dzielimy się niezawodnym sposobem
Czytaj więcej >

Przepisy

To ulubiona surówka w moim domu. Pasuje do wszystkiego, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Biorę parówki i zapiekam je w prostym cieście. Mój mąż taką ciepłą kolację mógłby jeść codziennie
Czytaj więcej >

Przepisy

Ta sałatka robi co roku furorę podczas świąt. Klejnot stołu smakuje jeszcze lepiej, niż wygląda
Czytaj więcej >
Aleksandra Proch

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przepis na tę sałatkę dostałam od cioci. Moja rodzina mówi, że smakuje lepiej niż jarzynowa
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż cebulę na pokrywce i pokrój. Potem wrzuć ją na patelnię, ten patent zdobywa popularność
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Przepis na tę sałatkę dostałam od cioci. Moja rodzina mówi, że smakuje lepiej niż jarzynowa
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Połóż cebulę na pokrywce i pokrój. Potem wrzuć ją na patelnię, ten patent zdobywa popularność
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Iwona Pavlovic serwuje na Wigilię niezwykły przysmak. Mało kto o nim słyszał
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Żaden ocet i sok z cytryny. Barszcz czerwony będzie mieć rubinowy kolor dzięki temu produktowi
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

A o śliżykach słyszeli? Wileńskie ciasteczka wigilijne, których nie można przestać jeść
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Przepis na ukochane danie wigilijne Magdy Gessler. Restauratorka przysięga, że to najlepszy przepis
Czytaj więcej >