Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babcia Polcia nie dodaje cebuli do placków ziemniaczanych. Wyrazisty smak jest zasługą sekretnego składnika
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 25.10.2022 17:56

Babcia Polcia nie dodaje cebuli do placków ziemniaczanych. Wyrazisty smak jest zasługą sekretnego składnika

placki ziemniaczane
Canva / daffodilred

Babcia Polcia na plackach ziemniaczanych zna się, jak mało kto. Przez lata pichcenia wypracowała własną recepturę. Niezwykłość babcinych placków polega na zastąpieniu cebuli aromatycznym szczypiorkiem. Spróbujcie, bo tak pysznych i apetycznych placków jeszcze nie jedliście.

Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem, poza niezwykłymi walorami smakowymi, dodatkowo pięknie prezentują się na talerzu. Takie placki doskonale pasować będą np. do mięsnego sosu, ale równie dobrze sprawdzą się w ramach samodzielnej przekąski podanej z kwaśną śmietaną. Za plackami babci przepadają wszyscy domownicy.

Przepis na wybitne placki ziemniaczane Babci Polci

Składniki:

  • 8-10 średniej wielkości ziemniaków

  • 2 jajka

  • 2-3 łyżki mąki pszennej

  • 1 pęczek szczypiorku

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Jak zrobić placki ziemniaczane ze szczypiorkiem?

Przygotuj warzywa do placków ziemniaczanych. Kartofle obierz, opłucz i zetrzyj na drobnej tarce. Umieść je na sicie i odstaw na bok do momentu, aż warzywa puszczą sok. Ziemniaki odciśnij łyżką, ostrożnie zlej płyn znad osadu, a osad, czyli skrobię dodaj do ziemniaków.

Starte ziemniaki wymieszaj z mąką i jajkami. Szczypiorek do placków ziemniaczanych opłucz, osusz i drobno posiekaj. Dodaj go do ciasta, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzej olej. Następnie łyżką nakładaj niewielkie porcje ciasta. Smaż placki na rumiany kolor po ok. 3 minuty z każdej strony.

Gotowe placki ziemniaczane odsącz z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Podawaj jako samodzielne danie lub w ramach dodatku do obiadu. Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem najlepiej smakują podane od razu po usmażeniu.

Chrupiące placki możesz przygotować bez tarcia ziemniaków. Wyśmienite placki na obiad przyrządzisz bez trudu według tego przepisu.

Canva / SKatzenberger
Canva / SKatzenberger

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: