Smakosze.pl
placki ziemniaczane

Canva / daffodilred

Babcia Polcia nie dodaje cebuli do placków ziemniaczanych. Wyrazisty smak jest zasługą sekretnego składnika

25 Października 2022

Autor tekstu:

Aleksandra Proch

Babcia Polcia na plackach ziemniaczanych zna się, jak mało kto. Przez lata pichcenia wypracowała własną recepturę. Niezwykłość babcinych placków polega na zastąpieniu cebuli aromatycznym szczypiorkiem. Spróbujcie, bo tak pysznych i apetycznych placków jeszcze nie jedliście.

Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem, poza niezwykłymi walorami smakowymi, dodatkowo pięknie prezentują się na talerzu. Takie placki doskonale pasować będą np. do mięsnego sosu, ale równie dobrze sprawdzą się w ramach samodzielnej przekąski podanej z kwaśną śmietaną. Za plackami babci przepadają wszyscy domownicy.

magda gessler bigos

Magda Gessler gotuje na święta bigos szlachecki. 2 dodatki odmieniają jego smak. Wychodzi obłędny

CZYTAJ DALEJ

Przepis na wybitne placki ziemniaczane Babci Polci

Składniki:

  • 8-10 średniej wielkości ziemniaków

  • 2 jajka

  • 2-3 łyżki mąki pszennej

  • 1 pęczek szczypiorku

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Jak zrobić placki ziemniaczane ze szczypiorkiem?

Przygotuj warzywa do placków ziemniaczanych. Kartofle obierz, opłucz i zetrzyj na drobnej tarce. Umieść je na sicie i odstaw na bok do momentu, aż warzywa puszczą sok. Ziemniaki odciśnij łyżką, ostrożnie zlej płyn znad osadu, a osad, czyli skrobię dodaj do ziemniaków.

Starte ziemniaki wymieszaj z mąką i jajkami. Szczypiorek do placków ziemniaczanych opłucz, osusz i drobno posiekaj. Dodaj go do ciasta, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem.

Na patelni rozgrzej olej. Następnie łyżką nakładaj niewielkie porcje ciasta. Smaż placki na rumiany kolor po ok. 3 minuty z każdej strony.

Gotowe placki ziemniaczane odsącz z nadmiaru tłuszczu za pomocą ręcznika papierowego. Podawaj jako samodzielne danie lub w ramach dodatku do obiadu. Placki ziemniaczane ze szczypiorkiem najlepiej smakują podane od razu po usmażeniu.

Chrupiące placki możesz przygotować bez tarcia ziemniaków. Wyśmienite placki na obiad przyrządzisz bez trudu według tego przepisu.

Canva / SKatzenberger

Canva / SKatzenberger

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Aleksandra ProchAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Gotować lubiłam od najmłodszych lat, kiedy to z ochotą pomagałam mamie w kuchni. Nowe smaki chętnie odkrywam w czasie wakacyjnych wojaży. W wolnych chwilach zajmuję się muzyką oraz jeżdżę na rowerze górskim. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Śledzie w maślance

Przepisy

Ani mleko, ani woda. Koniecznie wymocz śledzie w innym produkcie, będą lżejsze dla żołądka

Czytaj więcej >

Przepisy

Prosty patent na soczyste kotlety mielone. Wyjdą jak z restauracji

Czytaj więcej >
Ciasto ucierane z jabłkiem - idealne na Dzień Ciasta

Przepisy

Dziś obchodzimy Dzień Ciasta. Zdradzamy najszybszy przepis na uwielbiany smakołyk

Czytaj więcej >
Przekąska na mundial z ziemniaków

Przepisy

Zapomnij o chipsach i kanapce Drwala. Lepszą przekąską na Mundial będą pieczone ziemniaki

Czytaj więcej >
duszona marchewka

Przepisy

Duszona marchewka do obiadu. Nie znajdziesz lepszego dodatku do mielonych i pulpetów

Czytaj więcej >
mini pizza

Przepisy

Mistrzowska mini pizza na mundial. Chrupiąca przekąska w sam raz do oglądania meczu

Czytaj więcej >