Babciny sposób na zmiękczenie kapusty na gołąbki
Zmiękczanie kapusty do gołąbków bywa niekiedy trudnym zadaniem. Czasem bywa w końcu tak, że liście z łatwością rozrywają się przy najsłabszym dotyku - dlatego prezentujemy babcine sposoby, aby tego uniknąć. Wystarczy jednak gotować je w dużym garnku, co ułatwi ich wyciąganie.
Gołąbki stanowią bardzo częsty wybór obiadowy dla tysięcy Polaków. Uwielbiamy przecież delikatną kapustę, w którą zawinięty jest pyszny i sycący mięsny farsz.
Niestety mnóstwo ludzi obawia się ich przygotowania, gdyż myślą, że kapusta rozpadnie się, a same gołąbki nie wyjdą odpowiednio smaczne. Mamy na to jednak rozwiązanie.
Jak gotować kapustę na gołąbki?
Na samym początku należy zerwać z główki kapusty wierzchnie liście, które często są obite, rozerwane i zwyczajnie mało apetyczne. Następnie umyj kapustę, aby usunąć brud.
Aby uniknąć rozrywania, należy użyć dużego garnka, który pomieści duże warzywo, a także da wystarczająco dużo przestrzeni, aby móc manewrować oderwanymi liśćmi.
Gdy woda się ugotuje, dodaj do niej łyżkę cukru i włóż kapustę. Obracaj nią co kilka minut, by temperatura równomiernie się rozłożyła pomiędzy wszystkimi liśćmi.
Jak obrobić liście kapusty?
Liście są gotowe, gdy uginają się pod naciskiem palca. Teraz wystarczy je delikatnie oderwać od reszty i przekładać na talerz lub sitko, jeśli nie chcesz, żeby woda zebrała się w naczyniu.
Gdy liście ostygną, warto także odkroić z nich nerw, który biegnie od nasady. Jest on bardzo twardy i nie zmięknie odpowiednio podczas duszenia złożonych gołąbków.
Jeśli preferujesz bardziej delikatne gołąbki, nie korzystaj z klasycznej białej kapusty. Zamiast niej użyj młodą kapustę, która znacznie lepiej pasuje do mięsa.
Jeśli masz ochotę na więcej ciekawostek kulinarnych, zajrzyj na naszą stronę. Z tego artykułu dowiesz się więcej o najlepszej kapuście do gołąbków. Ten tekst wyjaśnia tajniki przepisu na omlet z kapustą włoską.
Źródło zdjęcia: canva/Ekaterina79, Getty Images
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: newsy.gotujmy.pl