Bajeczne smardze zapiekane ze szparagami i cebulką. Wykwintna wiosenna przystawka
Smardze zapiekane ze szparagami i cebulką to pomysł na wyśmienitą, wiosenną przystawkę lub kolację na ciepło dla najbliższych. Lekkie, zdrowe i aromatyczne danie przypadnie do gustu każdemu. Poznaj przepis na bajeczne smardze zapiekane ze szparagami i cebulką.
Sezon na smardze zaczyna się pod koniec kwietnia i trwa do czerwca, warto więc przygotować z nich wyśmienite dania, w tym wykwitną przystawkę na ciepło. Grzyby z cebulką i blanszowanymi szparagami zapieczone pod serową chmurką smakują wybornie i z pewnością każdy będzie prosił o przepis.
Smardze to nie tylko doskonały smak- grzyby mają lekką, orzechowo- korzenną nutę, to również źródło białka, węglowodanów, błonnika, a także żelaza, potasu, magnezu i wielu witamin. Smardze można dodać do zupy grzybowej, przygotować z nich zapiekanki, jajecznicę i wiele wyśmienitych potraw.
Smardze- jak wyglądają i gdzie je zbierać?
Smardze są grzybami, które mają bardzo charakterystyczny wygląd. Podłużny, podziurawiony kapelusz to ich znak rozpoznawczy, jednak smardz łudząco podobny jest do piestrzenicy kasztanowej, trującego i niejadalnego grzyba.
Piestrzenica ma mniej wydłużony kapelusz i znacznie krótszy trzon. Niestety grzyby rosną dokładnie w tym samym czasie, dlatego przed przygotowywaniem posiłku warto poradzić się doświadczonego grzybiarza.
Smardze w Polsce są pod częściową ochroną, możemy zbierać je między innymi w szkółkach leśnych i ogrodach. W Czechach i Słowacji grzyby możemy zbierać w każdym lesie.
Smardze zapiekane ze szparagami i cebulką
Składniki:
3 smardze
czerwona cebulka
pęczek szparagów
kwaśna śmietana 18%
sól, pieprz do smaku
starty parmezan
masło klarowane
szczypiorek do podania
kokilki lub małe naczynia żaroodporne do pieczenia
Jak zrobić smardze zapiekane ze szparagami?
Szparagi włóż w całości do wrzącej wody i gotuj 2 minuty, następnie przepłucz pod zimną, bieżącą wodą i pokrój na małe kawałki. Smardze umyj, oczyść i pokrój na mniejsze części.
Cebulę posiekaj i zeszklij na maśle, następnie dodaj grzyby i smaż przez 2-3 minuty na wolnym ogniu, dodaj szparagi, dokładnie wymieszaj i dopraw do smaku solą i pieprzem.
Do każdego, małego naczynia żaroodpornego nałóż przygotowane składniki, wlej śmietankę, oprósz solidnie startym parmezanem i wstaw do nagrzanego piekarnika, piecz, aż ser całkowicie się rozpuści. Zapiekanki oprósz posiekanym szczypiorkiem i podaj na ciepło, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/pixelshot Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak najlepiej gotować bób, aby nie wywoływał wzdęć? Znamy rozwiązanie
Wyjątkowe pierogi nadziewane szczawiem. Idealne na lekki obiad
Jak zrobić domowy kisiel? Doskonała konsystencja i wspaniały smak
Źródło: mniammniam.com, dziendobrytvn.pl