Smakosze.pl
kotlety mielone

canva/Yana Gayvoronskaya

Bajecznie puszyste kotlety mielone bez bułki tartej i jajka

12 Lutego 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Jeśli szukacie sposobów na odmienienie mielonych, mamy pewien pomysł. Przygotujcie kotlety mielone bez bułki tartej i jajka. Wyjdą bajecznie puszyste, a wy zużyjecie nieco mniej składników. To taka propozycja na nieco oszczędniejszą wersję tradycyjnych kotletów.

Klasyczne kotlety mielone oprócz mięsa zawierają też bułkę i jajko. Dzięki tym dodatkom masa staje się pulchniejsza i bardziej zwarta. Jak się jednak okazuje, można pominąć te składniki, a dodać trochę mąki i wody, które dobrze je zastąpią.

Projekt bez tytułu - 2022-01-22T191621.341

Nietypowa sałatka jarzynowa od niezawodnej siostry Anastazji

CZYTAJ DALEJ

Bajecznie puszyste kotlety mielone bez bułki tartej i jajka

Składniki:

  • 50 dag mielonej łopatki wieprzowej

  • 1 cebula

  • 2 łyżki oleju

  • 2 łyżki mąki pszennej

  • 2 łyżki zimnej wody

  • 1 ząbek czosnku

  • majeranek

  • sól, pieprz

  • smalec do smażenia

Przygotowanie kotletów

Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, zeszklij i lekko zrumień na smalcu. Wystudź, dodaj ją do mielonego mięsa.

Do mielonego mięsa wsyp też mąkę, dodaj zimną wodę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wsyp majeranek, trochę soli i pieprzu. Dokładnie wyrób mięsną masę.

Z mięsnej masy formuj podłużne, lekko spłaszczone kotlety. Możesz je delikatnie obtoczyć w mące, ale nie musisz.

Na patelni rozgrzej smalec, kładź na niej kotlety i smaż je po ok. 5 minut z każdej strony, aż będą miękkie i rumiane.

Jeśli szukasz innych receptur na mielone kotlety, zajrzyj do naszego serwisu. Szczególnie polecamy przepis na kotlety mielone z żółtym serem, a także na mielone z dodatkiem śmietany.

kotlety mielone

kotlety mielone

Źródło zdjęcia: canva/arfo

Kartacze

Kultowe potrawy regionalne. Polacy przemierzają setki kilometrów, aby je zjeść. Numeru 3 nikt się nie spodziewa

Zobacz galerię >

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: kuchniaszerokootwarta.blogspot, doradcasmaku

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Najlepsze domowe lody bananowe z dodatkiem kawy

Przepisy

Najlepsze domowe lody bananowe z dodatkiem kawy. Cudowny domowy rarytas

Czytaj więcej >
Pieczarki w chrupiącej panierce z dodatkiem żółtego sera

Przepisy

Pieczarki w chrupiącej panierce z dodatkiem żółtego sera. Smakowita przekąska dla całej rodziny

Czytaj więcej >
kwiaty cukinii

Przepisy

Jak wykorzystać w kuchni kwiaty cukinii? Mamy niezawodny przepis

Czytaj więcej >
Zachwycająca zupa pomidorowa według przepisu Karola Okrasy

Przepisy

Zachwycająca zupa pomidorowa według przepisu Karola Okrasy. Ideał na lato

Czytaj więcej >
Zaskakująca, słodka surówka z selerem i ananasem

Przepisy

Zaskakująca, słodka surówka z selerem i ananasem. Ideał do letnich obiadów

Czytaj więcej >
kotlety schabowe

Przepisy

Kruche i soczyste kotlety schabowe w jogurtowej marynacie. Tani i pyszny obiad

Czytaj więcej >