Bajecznie puszyste kotlety mielone bez bułki tartej i jajka

Jeśli szukacie sposobów na odmienienie mielonych, mamy pewien pomysł. Przygotujcie kotlety mielone bez bułki tartej i jajka. Wyjdą bajecznie puszyste, a wy zużyjecie nieco mniej składników. To taka propozycja na nieco oszczędniejszą wersję tradycyjnych kotletów.
Klasyczne kotlety mielone oprócz mięsa zawierają też bułkę i jajko. Dzięki tym dodatkom masa staje się pulchniejsza i bardziej zwarta. Jak się jednak okazuje, można pominąć te składniki, a dodać trochę mąki i wody, które dobrze je zastąpią.
Bajecznie puszyste kotlety mielone bez bułki tartej i jajka
Składniki:
50 dag mielonej łopatki wieprzowej
1 cebula
2 łyżki oleju
2 łyżki mąki pszennej
2 łyżki zimnej wody
1 ząbek czosnku
majeranek
sól, pieprz
smalec do smażenia
Przygotowanie kotletów
Cebulę obierz, pokrój w drobną kostkę, zeszklij i lekko zrumień na smalcu. Wystudź, dodaj ją do mielonego mięsa.
Do mielonego mięsa wsyp też mąkę, dodaj zimną wodę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. Wsyp majeranek, trochę soli i pieprzu. Dokładnie wyrób mięsną masę.
Z mięsnej masy formuj podłużne, lekko spłaszczone kotlety. Możesz je delikatnie obtoczyć w mące, ale nie musisz.
Na patelni rozgrzej smalec, kładź na niej kotlety i smaż je po ok. 5 minut z każdej strony, aż będą miękkie i rumiane.
Jeśli szukasz innych receptur na mielone kotlety, zajrzyj do naszego serwisu. Szczególnie polecamy przepis na kotlety mielone z żółtym serem, a także na mielone z dodatkiem śmietany.

Źródło zdjęcia: canva/arfo
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Źródło: kuchniaszerokootwarta.blogspot, doradcasmaku



































