Smakosze.pl
racuchy

canva/MariaBrzostowska

Bajecznie pyszne racuchy z cudownym dodatkiem

7 Października 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Racuchy są pyszne, proste i szybkie do zrobienia. To dlatego chętnie przygotowujemy je, gdy mamy ochotę na coś niezwykłego. Dziś proponujemy wam bajecznie pyszne racuchy z cudownym dodatkiem. Dzięki niemu zyskają niezwykły smak i puszystość.

Racuchy, w przeciwieństwie do placków, są puszyste i miękkie. Zazwyczaj zawierają dodatek środka spulchniającego, który powoduje, że ładnie wyrastają. Można do nich dodać drożdże, proszek do pieczenia lub sodę oczyszczoną.

Ciasto na racuchy można wzbogacić dodatkami, które podniosą ich smak i wartość odżywczą. Zwykle są to kawałki owoców, ale może też być jogurt, pokruszony twaróg czy tak jak u nas — mus owocowy.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na bajecznie pyszne racuchy z cudownym dodatkiem

Składniki:

  • 3 jajka

  • 3 łyżki cukru drobnego

  • 1,5 szklanki mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

  • 6 łyżek musu jabłkowego lub prażonych jabłek

  • 150 g jogurtu naturalnego lub maślanki

  • sól

  • olej do smażenia

  • cukier puder do posypania

Ciasto

Ciasto bez pieczenia Orzechowa Dama - pyszny deser w kilka chwil

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie racuchów z musem jabłkowym

Jajka zmiksuj z cukrem na puszysty krem. Dodaj szczyptę soli, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a także mus jabłkowy i jogurt naturalny. Wymieszaj dość gęste ciasto.

Na patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź na nią porcje ciasta i smaż je na średnim ogniu na złoty kolor.

Racuchy zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Oprósz cukrem pudrem. Smacznego!

Po więcej inspiracji na pyszne racuchy zapraszamy na naszą stronę. Znajdziecie tu np. przepis na racuchy ze śliwkami, a także zaskakujące racuchy z grzybami.

mus jabłkowy

mus jabłkowy

Źródło zdjęcia: canva/Agata Gierula

Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy

CZY ZNASZ TE STAROPOLSKIE POTRAWY? WIELE Z NICH ZOSTAŁO ZAPOMNIANYCH

Pytanie 1 z 6

Gramatka to:

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

źródło: justynadragan

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kalafior pieczony w piekarniku

Czytaj więcej >
Surówka z selera

Przepisy

Fantastyczna surówka z selera, orzechów oraz rodzynek

Czytaj więcej >
Soczysta wątróbka z jabłkami

Przepisy

Duszona wątróbka z jabłkiem - obłędnie soczysta

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak zrobić puree ziemniaczane?

Czytaj więcej >

Przepisy

Puszyste racuchy bez jajek i mleka. Wychodzą fantastycznie

Czytaj więcej >
Magda Gessler, barszcz grzybowy

Przepisy

Zachwycający barszcz grzybowy od samej Gessler, znamy recepturę

Czytaj więcej >