Bajecznie pyszne racuchy z cudownym dodatkiem
Racuchy są pyszne, proste i szybkie do zrobienia. To dlatego chętnie przygotowujemy je, gdy mamy ochotę na coś niezwykłego. Dziś proponujemy wam bajecznie pyszne racuchy z cudownym dodatkiem. Dzięki niemu zyskają niezwykły smak i puszystość.
Racuchy, w przeciwieństwie do placków, są puszyste i miękkie. Zazwyczaj zawierają dodatek środka spulchniającego, który powoduje, że ładnie wyrastają. Można do nich dodać drożdże, proszek do pieczenia lub sodę oczyszczoną.
Ciasto na racuchy można wzbogacić dodatkami, które podniosą ich smak i wartość odżywczą. Zwykle są to kawałki owoców, ale może też być jogurt, pokruszony twaróg czy tak jak u nas — mus owocowy.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na bajecznie pyszne racuchy z cudownym dodatkiem
Składniki:
3 jajka
3 łyżki cukru drobnego
1,5 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
6 łyżek musu jabłkowego lub prażonych jabłek
150 g jogurtu naturalnego lub maślanki
sól
olej do smażenia
cukier puder do posypania
Przygotowanie racuchów z musem jabłkowym
Jajka zmiksuj z cukrem na puszysty krem. Dodaj szczyptę soli, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, a także mus jabłkowy i jogurt naturalny. Wymieszaj dość gęste ciasto.
Na patelni rozgrzej olej. Łyżką kładź na nią porcje ciasta i smaż je na średnim ogniu na złoty kolor.
Racuchy zdejmij z patelni, osącz z nadmiaru tłuszczu na papierowych ręcznikach. Oprósz cukrem pudrem. Smacznego! Po więcej inspiracji na pyszne racuchy zapraszamy na naszą stronę. Znajdziecie tu np. przepis na racuchy ze śliwkami, a także zaskakujące racuchy z grzybami.
Źródło zdjęcia: canva/Agata Gierula
Dziękujemy, że jesteś z nami i zapraszamy na darmową, zamkniętą grupę na Facebooku tylko dla Smakoszy
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: justynadragan