Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Banalnie prosty 4-składnikowy biszkopt wg. przepisu siostry Anastazji
Renata Materlińska
Renata Materlińska 02.01.2022 01:00

Banalnie prosty 4-składnikowy biszkopt wg. przepisu siostry Anastazji

biszkopt
canva/Miuda_21

Jeśli chcesz przygotować tort, nie musisz kupować biszkoptu. Bez problemu zrobisz go w domu. Podajemy ci przepis siostry Anastazji na banalnie prosty, 4-składnikowy biszkopt. Ciasto wychodzi puszyste i delikatne, wystarczy je nasączyć i przełożyć kremem.

Biszkopt stanowi zwykle podstawę tortu. To dość suche ciasto można też łączyć z owocami, kremem budyniowym czy galaretką, dzięki czemu zyska na smaku i wilgotności. Przygotowanie biszkoptu nie jest trudne. Wystarczy kilka podstawowych składników i dobre ubicie jaj lub białek. Zresztą sami zobaczcie.

Banalnie prosty 4-składnikowy biszkopt wg przepisu siostry Anastazji

Składniki:

  • 6 dużych jajek

  • 1 szklanka drobnego cukru

  • 1 szklanka mąki pszennej

  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

Przygotowanie biszkoptu

Żółtka oddziel od białek. Białka ubij do białości, aż zacznie robić się sztywna piana. Ubijaj ją dalej, dodając stopniowo drobny cukier, aż powstanie gęsta, sztywna piana.

Żółtka rozmieszaj widelcem, dodaj do piany z białek, delikatnie zmiksuj na małych obrotach lub wymieszaj łyżką.

Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia wprost na masę jajeczną. Całość ponownie delikatnie zmiksuj lub wymieszaj łyżką.

Tortownicę wyłóż papierem do pieczenia. Przelej do niej ciasto, wyrównaj powierzchnię. Biszkopt wstaw do piekarnika rozgrzanego do 170 st. C i piecz ok. 40 minut.

Ciasto przestudź w piekarniku, a potem wyjmij i całkowicie wystudź. Wyjmij z formy, usuń papier do pieczenia.

Jeśli szukasz przepisu na biszkopt bez ubijania białek, zajrzyj na naszą stronę. Sprawdź też, dlaczego do ciasta na biszkopt warto dodać sok z cytryny.

ubite białka
ubite białka

Źródło zdjęcia: canva/Oksana_S

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy

Źródło: limonkowy.com

Zapraszamy na nasz Instagram