Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Banalny sposób na pyszny żurek
Jakub Kossakowski
Jakub Kossakowski 04.04.2021 02:00

Banalny sposób na pyszny żurek

Żurek będzie jeszcze lepszy
Canva.com / Slawomir Fajer

Pyszny żurek ma status kultowego dania. Z pewnością bardzo trudno mu się oprzeć i niektórzy mogliby go zajadać właściwie codziennie. Okazuje się, że żurek może być jeszcze lepszy, jeśli dodamy do niego zalewę z ogórków kiszonych.

Żurek w niecodziennej odsłonie

Istnieje cała masa przepisów na żurek. Jakiś czas temu wspominaliśmy o recepturze od Magdy Gessler. Specjał w jej wydaniu jest niezwykle smakowity i ciężko mu się oprzeć. Dziś sięgniemy po żurek w nietypowym wydaniu.

Ogórki kiszone często goszczą w naszych kuchniach. Mają one wyjątkowe walory smakowe. Dotyczą one również zalewy. Warto dodać ją do garnka z żurkiem. Dzięki niej nabierze on bardziej wyrazistego smaku i stanie się bardziej pożywny.

Zalewa z ogórków kiszonych jest pełna cennych witamin oraz minerałów. Znajdziemy w niej również bakterie kwasu mlekowego, które wpływają na funkcjonowanie układu trawiennego. Warto zauważyć, że sok z kiszonych ogórków dodaje się do wielu zup.

Okazuje się, że zalewa z ogórków kiszonych dobrze wpływa na smak zup takich jak chłodnik oraz barszcz czerwony. Nawet pomidorowa z tym dodatkiem zyskuje na smakowitości. Dziś postawimy na żurek. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 6 białych kiełbas

  • 4 ząbki czosnku

  • 2 szklanki zalewy z ogórków kiszonych

  • 50 ml śmietany

  • marchewka

  • 4 ziemniaki

  • pietruszka

  • seler

  • cebula

  • 4 liście laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 5 g majeranku

  • odrobina lubczyku

  • sól

  • pieprz

(Canva / ahirao_photo)

Prosty i niezawodny przepis na idealny żurek

Na początku musimy umyć kiełbasę. Następnie umieszczamy ją w garnku i zalewamy wodą, którą podgrzewamy. Kiełbasę gotujemy przez kilka minut. Po tym czasie odcedzamy ją i wkładamy do garnka ze świeżą wodą.

Kiełbasę wzbogacamy o przyprawy, rozdrobnioną włoszczyznę i ziemniaki. Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez około 30 minut. Kiedy czas dobiegnie końca, wówczas wzbogacamy żurek o zalewę z kiszonych ogórków. 

Kontynuujemy gotowanie przez 10 minut. W tym czasie doprawiamy żurek wedle preferencji smakowych. Można go wzbogacić o wędzoną paprykę oraz odrobinę chrzanu. Żurek serwujemy ze śmietaną. Jeśli wolisz wersję na zakwasie, warto sięgnąć po przepis na ten istotny składnik

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Gotujmy; Beszamel

Zapraszamy na nasz Instagram