Banalny sposób na pyszny żurek
Pyszny żurek ma status kultowego dania. Z pewnością bardzo trudno mu się oprzeć i niektórzy mogliby go zajadać właściwie codziennie. Okazuje się, że żurek może być jeszcze lepszy, jeśli dodamy do niego zalewę z ogórków kiszonych.
Żurek w niecodziennej odsłonie
Istnieje cała masa przepisów na żurek. Jakiś czas temu wspominaliśmy o recepturze od Magdy Gessler. Specjał w jej wydaniu jest niezwykle smakowity i ciężko mu się oprzeć. Dziś sięgniemy po żurek w nietypowym wydaniu.
Ogórki kiszone często goszczą w naszych kuchniach. Mają one wyjątkowe walory smakowe. Dotyczą one również zalewy. Warto dodać ją do garnka z żurkiem. Dzięki niej nabierze on bardziej wyrazistego smaku i stanie się bardziej pożywny.
Zalewa z ogórków kiszonych jest pełna cennych witamin oraz minerałów. Znajdziemy w niej również bakterie kwasu mlekowego, które wpływają na funkcjonowanie układu trawiennego. Warto zauważyć, że sok z kiszonych ogórków dodaje się do wielu zup.
Okazuje się, że zalewa z ogórków kiszonych dobrze wpływa na smak zup takich jak chłodnik oraz barszcz czerwony. Nawet pomidorowa z tym dodatkiem zyskuje na smakowitości. Dziś postawimy na żurek. Jakie składniki będą nam potrzebne?
6 białych kiełbas
4 ząbki czosnku
2 szklanki zalewy z ogórków kiszonych
50 ml śmietany
marchewka
4 ziemniaki
pietruszka
seler
cebula
4 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
5 g majeranku
odrobina lubczyku
sól
pieprz
(Canva / ahirao_photo)
Prosty i niezawodny przepis na idealny żurek
Na początku musimy umyć kiełbasę. Następnie umieszczamy ją w garnku i zalewamy wodą, którą podgrzewamy. Kiełbasę gotujemy przez kilka minut. Po tym czasie odcedzamy ją i wkładamy do garnka ze świeżą wodą.
Kiełbasę wzbogacamy o przyprawy, rozdrobnioną włoszczyznę i ziemniaki. Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez około 30 minut. Kiedy czas dobiegnie końca, wówczas wzbogacamy żurek o zalewę z kiszonych ogórków.
Kontynuujemy gotowanie przez 10 minut. W tym czasie doprawiamy żurek wedle preferencji smakowych. Można go wzbogacić o wędzoną paprykę oraz odrobinę chrzanu. Żurek serwujemy ze śmietaną. Jeśli wolisz wersję na zakwasie, warto sięgnąć po przepis na ten istotny składnik.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Gotujmy; Beszamel