Żurek będzie jeszcze lepszy
Canva.com / Slawomir Fajer

Banalny sposób na pyszny żurek

Bez wątpienia żurek jest jedną z tych zup, której nie powinno zabraknąć w trakcie Wielkanocy. Istnieje wiele sposobów na jej przygotowanie. Czasami można natknąć się na nietypowe rozwiązania, które znacząco poprawiają smak kultowego specjału.

Pyszny żurek ma status kultowego dania. Z pewnością bardzo trudno mu się oprzeć i niektórzy mogliby go zajadać właściwie codziennie. Okazuje się, że żurek może być jeszcze lepszy, jeśli dodamy do niego zalewę z ogórków kiszonych.

Żurek w niecodziennej odsłonie

Istnieje cała masa przepisów na żurek. Jakiś czas temu wspominaliśmy o recepturze od Magdy Gessler. Specjał w jej wydaniu jest niezwykle smakowity i ciężko mu się oprzeć. Dziś sięgniemy po żurek w nietypowym wydaniu.

Ogórki kiszone często goszczą w naszych kuchniach. Mają one wyjątkowe walory smakowe. Dotyczą one również zalewy. Warto dodać ją do garnka z żurkiem. Dzięki niej nabierze on bardziej wyrazistego smaku i stanie się bardziej pożywny.

Zalewa z ogórków kiszonych jest pełna cennych witamin oraz minerałów. Znajdziemy w niej również bakterie kwasu mlekowego, które wpływają na funkcjonowanie układu trawiennego. Warto zauważyć, że sok z kiszonych ogórków dodaje się do wielu zup.

Dlaczego nie powinno się jeść jajek srebrnym widelcem?Dlaczego nie powinno się jeść jajek srebrnym widelcem?Czytaj dalej

Okazuje się, że zalewa z ogórków kiszonych dobrze wpływa na smak zup takich jak chłodnik oraz barszcz czerwony. Nawet pomidorowa z tym dodatkiem zyskuje na smakowitości. Dziś postawimy na żurek. Jakie składniki będą nam potrzebne?

  • 6 białych kiełbas
  • 4 ząbki czosnku
  • 2 szklanki zalewy z ogórków kiszonych
  • 50 ml śmietany
  • marchewka
  • 4 ziemniaki
  • pietruszka
  • seler
  • cebula
  • 4 liście laurowe
  • 4 ziarna ziela angielskiego
  • 5 g majeranku
  • odrobina lubczyku
  • sól
  • pieprz

Żurek w przepysznej odsłonie

(Canva / ahirao_photo)

Prosty i niezawodny przepis na idealny żurek

Na początku musimy umyć kiełbasę. Następnie umieszczamy ją w garnku i zalewamy wodą, którą podgrzewamy. Kiełbasę gotujemy przez kilka minut. Po tym czasie odcedzamy ją i wkładamy do garnka ze świeżą wodą.

Kiełbasę wzbogacamy o przyprawy, rozdrobnioną włoszczyznę i ziemniaki. Całość gotujemy na niewielkim ogniu przez około 30 minut. Kiedy czas dobiegnie końca, wówczas wzbogacamy żurek o zalewę z kiszonych ogórków.

Kontynuujemy gotowanie przez 10 minut. W tym czasie doprawiamy żurek wedle preferencji smakowych. Można go wzbogacić o wędzoną paprykę oraz odrobinę chrzanu. Żurek serwujemy ze śmietaną. Jeśli wolisz wersję na zakwasie, warto sięgnąć po przepis na ten istotny składnik.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Gotujmy; Beszamel

Zapraszamy na nasz Instagram

Następny artykuł