Smakosze.pl

Screen z filmu na kanale YouTube Einfach und lecker

Robię to na obiad, gdy brakuje mi czasu i pomysłów. Mąż i dzieci zawsze proszą o dokładkę

19 Września 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Obiad z ziemniaków może być prosty i sycący. Przepis, po który sięgam, gdy mam niewiele czasu wymaga niewielu składników. Moja rodzina go wprost uwielbia i zawsze znika w ekspresowym tempie.
 

Prosty przepis na obiad z ziemniaków

Do potrawy bardzo często dodaję doprawiony niczym mielone granulat sojowy. Kiedy pierwszy raz tak przygotowałam posiłek, nikt nie zauważył różnicy. Z mięsnym farszem oczywiście też będzie smacznie, ale po co przepłacać? 

Składniki:

  • 1 kg mączystych ziemniaków
  • 200 g świeżych pomidorów
  • 1 większa cebula
  • 200 g mięsa mielonego lub granulatu sojowego
  • 4 duże jaja
  • 150 g ulubionego sera żółtego
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • olej rzepakowy do smażenia
  • posiekany szczypiorek lub koperek

Lista niezbędnych składników krótka nie jest, ale warto je zgromadzić i przygotować ten obiad z ziemniaków. Możecie też oczywiście wykorzystać inne warzywa. Sprawdźcie koniecznie dostępną w dalszej części artykułu instrukcję i spróbujcie.

Siekanie cebuli na obiad z ziemniaków.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube  Einfach und lecker
wekowanie

Wekujesz słoiki w ten sposób? Zapomnij, zaprzyjaźniona kucharka pokazała mi 100 razy lepszy sposób

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić obiad z ziemniaków? Znam prosty przepis

Zaczynam od posiekania cebuli i zeszklenia jej na dobrze rozgrzanym oleju. Pomidory pozbawiam skórki i kroję w kostkę. Dodaję je do cebuli na patelni. Doprawiam słodką papryką oraz odrobiną soli i pieprzu. Po chwili wrzucam mięso mielone i smażę jeszcze około 10 minut.

Ziemniaki obieram, myję i kroję w kostkę. Duszę je na niezbyt dużej ilości oleju aż znacznie zmiękną. Na koniec doprawiam solą i pieprzem. Jajka roztrzepuję z odrobiną soli i dodaję do nich wybraną zieleninę, a ser żółty kroję w nieco grubsze plastry.

Teraz w naczyniu żaroodpornym układam obiad z ziemniaków. Na dnie umieszczam połowę podsmażonych kartofli. Polewam je 2-3 łyżkami masy jajecznej, a następnie wykładam całe mięso z pomidorami.

Przykrywam serem żółtym i pozostałymi ziemniakami. Wlewam resztę masy jajecznej i przenoszę danie do rozgrzanego do temperatury 180 stopni Celsjusza piekarnika. Po około 30 minutach obiad z ziemniaków zwykle jest już gotowy.

Wskazówka: pomidory z cebulką trzeba poddusić przez mniej więcej 10 minut, więc jeśli korzystacie z już namoczonego i doprawione granulatu sojowego, dodajcie go na sam koniec — musi tylko nabrać nieco temperatury przed pieczeniem.

Jak podać obiad z ziemniaków?

Do zapiekanki podaję zwykle jeszcze soczystą surówkę. Moi najbliżsi uwielbiają marchewkę z jabłkiem i porem , ale może być też inna, która waszym zdaniem pasuje do farszu z dodatkiem pomidorów i ziemniaków pieczonych.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na obiad z ziemniakami. Sprawdźcie jak zrobić smaczny i tani gulasz z ich udziałem . Być może skusi was też znakomity szwedzki sposób zapiekania warzywa — każdy się skusi na taki rarytas.

Obiad z ziemniaków jest pyszny.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube  Einfach und lecker
zupa odchudzanie

Dzięki tej zupie schudłam już 5 kg, a cholesterol wrócił do normy. Mogłabym jeść ją codziennie

CZYTAJ DALEJ
Ciasto z delicjami

Ułóż delicje na blasze i zalej ciastem. Wszyscy w moim domu uwielbiają ten deser, robię go w chwilę

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

We wrześniu zaczynam robić przetwory z tych owoców. Dzięki nim cholesterol od razu leci w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Ten obiad przyrządzam, gdy brak mi pomysłów i czasu. Robi się praktycznie sam, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Zalewam banany skondensowanym mlekiem i miksuję z dodatkami. Dzieciaki co chwila domagają się tego deseru
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam lepszej zupy na odchudzanie. Jem smacznie i do syta, a kilogramy lecą w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Nacieram mięso przyprawami i wstawiam do piekarnika. Zyskuję pyszną wędlinę, ta kupna może się schować
Czytaj więcej >

Przepisy

Odkąd poznałam ten przepis, nie robię już zwykłych schabowych. Kotlety słoneczne biją je na głowę
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >