Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Bez garnka i wody. Ten sposób parzenia kapusty na gołąbki jest już hitem. Musisz go znać
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 02.07.2023 13:22

Bez garnka i wody. Ten sposób parzenia kapusty na gołąbki jest już hitem. Musisz go znać

kapusta na gołąbki
YouTube/@cookrate.Polska

Sparzenie kapusty powoduje, że z jej liści można formować gołąbki. Dzięki temu zabiegowi liście stają się bowiem miękkie i elastyczne. Tradycyjne sparzanie kapusty w wodzie z gorącą wodą nie jest zbyt proste i łatwo o oparzenie. Czy można więc w inny sposób sparzyć kapustę na gołąbki? Tak i właśnie dziś poznacie tę doskonałą metodę. 

Kapusta na gołąbki - przygotuj ją inaczej niż zwykle

Gołąbki są lubianym przez Polaków daniem obiadowym. Sycą, są smaczne i pożywne. Można podawać je na różne sposoby- gotować lub serwować wprost z piekarnika. Dobór sosów też bywa rozmaity. Niektórzy preferują sos pomidorowy, inni wolą np. grzybowy.

Jednak przygotowanie kapusty na gołąbki bywa czasem wyzwaniem. Zwykle używany do tego garnka z wodą. Musimy sparzyć liście kapusty, by były miękkie i żeby łatwo owinąć w nie mięsa. Jednak, zamiast garnka z wodą można użyć zupełnie innego sposobu. Ułatwia on życie w kuchni.

Wrzuć liść laurowy do gotującego się bobu. Tym razem unikniesz uciążliwego dyskomfortu

Kapustę na gołąbki przygotujesz w kuchence mikrofalowej

Radzimy, by kapustę włożyć do mikrofalówki. Jednak zanim to zrobimy, trzeba wyciąć niej głąb. Potem owijamy kapustę na gołąbki w folię spożywczą. Powinna ona szczelnie otulać warzywo.

Tak przygotowaną kapustę na gołąbki wkładamy do mikrofalówki. Ustawiamy czas na ok. 10 minut na maksymalnej mocy. Czas ten można wydłużyć nawet do 20 minut w przypadku kapusty jesiennej. Po tym czasie kapustę wyjmujemy z mikrofalówki i zdejmujemy z niej folię. 

Ten sposób powoduje, że z kapusty bardzo łatwo odchodzą liście. Są one miękkie i sprężyste. Tak przygotowane liście kapusty zachowują więcej substancji odżywczych, niż gdyby były one przygotowane w wodzie.

Jak przygotować gołąbki?

Składniki:

  • kapusta
  • cebula
  • olej
  • pasta pomidorowa
  • sól
  • pieprz czarny
  • zioła prowansalskie
  • ugotowany ryż
  • pietruszka

Cebulę kroimy i podsmażamy, dodajemy pastę pomidorową i mieszamy. Dodajemy przyprawy i dokładamy ryż. Tak przygotowany farsz mieszamy i nakładamy na liście kapusty.

Zawijamy gołąbki, układamy w wyłożonej cebulą brytfance. Gołąbki zalewamy sosem pomidorowym. Piekarnik nastawiamy na 180 stopni. Gołąbki wkładamy na 20 minut. Możemy je podawać z odrobiną śmietany. Pisaliśmy o gołąbkach babci Romy. Radziliśmy, jak zrobić podkarpackie gołąbki. 

gołąbki
YouTube/@cookrate.Polska

Źródło: @cookrate.polska, kobieta.wp.pl