Smakosze.pl

screen z filmu pochodzi z kanału Tomasz Strzelczyk ODDASZRATUCHA na YouTube

Biała kiełbasa pęka w trakcie gotowania? 1 trick i po kłopocie

20 Marca 2023

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Biała kiełbasa jest kultowym daniem na wielkanocnym stole. Przyrządzamy ją na wiele sposobów. Jednym z nich jest gotowanie z dodatkiem aromatycznych przypraw. Niestety kiełbasa często pęka pod wpływem wysokiej temperatury. Jest jednak na to prosty sposób.

Biała kiełbasa na Wielkanoc

Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami. Na świątecznych stołach nie może zabrnąć żurku, białego barszczu, pieczeni, zimnych nóżek i wielu innych, tradycyjnych potraw, w tym białej kiełbasy. Ten rodzaj kiełbasy jest o wiele delikatniejszy i wymaga odpowiedniego przygotowania.

Białą kiełbasę podajemy do żurku i białego barszczu. Możemy ją ugotować, usmażyć lub upiec. Niezależnie od tego, jak chcemy ją przyrządzić, kluczowe są przyprawy, które wzmocnią jej smak i aromat.

Biała kiełbasa niestety często pęka podczas gotowania. Wystarczy jednak zastosować jedną sztuczkę, aby zachowała swój kształt i wyglądała bardzo apetycznie. Sprawdź, jak ugotować białą kiełbasę. Danie będzie hitem na świątecznym stole.

szpitalne jedzenie

Uczestniczka Rolnik Szuka Żony pokazała, jakie jedzenie dostała na porodówce. Internauci w szoku

CZYTAJ DALEJ

Co zrobić, żeby białą kiełbasa nie pękała podczas gotowania?

Kiełbasę nakłuj przed włożeniem do garnka. To prosty sposób, żeby nie pękła podczas gotowania. Kiełbasę włóż do wrzątku i gotuj na małym ogniu przez około 15- 20 minut bez przykrycia.

Gdy kiełbasa zmieni kolor na szary, to znaczy, że jest już gotowa. Pamiętaj, aby zawsze gotować ją na małym ogniu. Wtedy będzie idealna.

Do garnka z kiełbasą dodaj kilka przypraw. Będzie o wiele smaczniejsza

Zapomnij o gotowaniu białej kiełbasy w samej wodzie. Jeśli dodasz do niej odpowiednie przyprawy, kiełbasa będzie o wiele smaczniejsza. Będzie wyraźna, soczysta i stanie się totalnym hitem na Twoim stole.

Do garnka włóż 2 listki laurowe, 2 ziarna ziela angielskiego, 2 ząbki czosnku i suszonym majeranek. Całość zalej wodą i zagotuj. Kiełbasę wrzuć do wrzątku. Przyprawy pod wpływem wysokiej temperatury oddadzą cały aromat.

Przygotuj białą kiełbasę według przepisu Karola Okrasy. Kucharz zamienia ją w prawdziwy rarytas. Jak upiec białą kiełbasę , żeby była soczysta? Poznaj trik najlepszych kucharek.

biała kiełbasa.jpg
canva/pixelshot
Surówka z buraków

Wachowicz z surówki z buraków zrobiła prawdziwe arcydzieło. Żaden składnik nie jest przypadkowy

CZYTAJ DALEJ
smażenie naleśników

Ciocia Zosia dodawała do naleśników tajny składnik. Wychodziły lekkie jak obłok

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Porady

Ta roślina zbija cholesterol i wspomaga dobry sen. Większość Polaków nie ma pojęcia o jej istnieniu
Czytaj więcej >

Porady

Moja mama nie hartuje śmietany chochlą gorącej zupy. Ma znacznie lepszy sposób, danie nigdy się nie warzy
Czytaj więcej >

Porady

Moja babcia zawsze wrzucała orzechy włoskie do wrzątku. Powód jest bardzo ważny, mało kto ma pojęcie
Czytaj więcej >

Porady

Weź 2 widelce i wbij w kurczaka. Dlaczego nikt wcześniej nie pokazał mi tej sztuczki?
Czytaj więcej >

Porady

Wekujesz słoiki w ten sposób? Zapomnij, zaprzyjaźniona kucharka pokazała mi 100 razy lepszy sposób
Czytaj więcej >

Porady

Weź wykałaczkę i wetknij między pokrywkę a garnek. Zawsze tak robię podczas gotowania makaronu
Czytaj więcej >
Magdalena Patacz

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Porady

Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wbij jajko do szklanki z wodą i przykryj spodkiem. Po 1 minucie padniesz z wrażenia
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wystarczą 2 widelce i gumka recepturka. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Weź papier do pieczenia i zwilż go wodą. Efekt jest nie do opisania, używam tej sztuczki cały czas
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź folię i owiń nią banany w tym miejscu. Żałuję, że nikt wcześniej mi tego nie pokazał
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden piekarnik, lodówka i suszarka. Ten sposób suszenia grzybów jest jeszcze lepszy i darmowy
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Jajko obierzesz nawet w 3 sekundy, wystarczy zwykła łyżka. Żałuję, że nie znałam tego wcześniej
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wbij jajko do szklanki z wodą i przykryj spodkiem. Po 1 minucie padniesz z wrażenia
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Wystarczą 2 widelce i gumka recepturka. Szkoda, że wcześniej nie znałam tej sztuczki
Czytaj więcej >
Porady

Aleksandra Proch

Weź papier do pieczenia i zwilż go wodą. Efekt jest nie do opisania, używam tej sztuczki cały czas
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Weź folię i owiń nią banany w tym miejscu. Żałuję, że nikt wcześniej mi tego nie pokazał
Czytaj więcej >
Porady

Emilia Maciejewska-Latosińska

Żaden piekarnik, lodówka i suszarka. Ten sposób suszenia grzybów jest jeszcze lepszy i darmowy
Czytaj więcej >
Porady

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Jajko obierzesz nawet w 3 sekundy, wystarczy zwykła łyżka. Żałuję, że nie znałam tego wcześniej
Czytaj więcej >