Wyśmienita biała kiełbasa pieczona z cebulą. Dokładki będą nieuniknione
Biała kiełbasa pieczona z cebulą w aromatycznym sosie z białego wina, musztardy i miodu, to pomysł na wyśmienity obiad, kolację lub śniadanie, nie tylko w Wielkanoc. Poznaj przepis na soczystą, białą kiełbasę pieczoną z cebulką.
Biała kiełbasa to kiełbaska z dodatkiem czosnku i wielu przypraw, dzięki czemu zyskuje fenomenalny smak. Pieczona z cebulą, winem, miodem i musztardą z rozmarynem, majerankiem i tymiankiem jest soczysta, chrupiąca i pełna aromatu.
Kiełbasę pieczoną podaj z pieczywem i domowym sosem chrzanowym, podana w ten sposób błyskawicznie zniknie z talerzy. Pieczenie kiełbasy podziel na dwa etapy- najpierw piecz ją pod przykryciem, żeby zmiękła, następnie piecz bez przykrycia, żeby nabrała chrupiącej skórki.
Jeśli szukasz pomysłu na kiełbasę białą- tu poznasz przepis na kiełbasę w sosie śmietanowym, jest pyszna i bardzo aromatyczna.
Przepis na białą kiełbasę pieczoną z cebulą
Składniki na 5 porcji:
5 białych kiełbas
3 duże cebule białe
łyżeczka miodu
200 ml wina białego wytrawnego
łyżka musztardy francuskiej
sól, pieprz
łyżeczka tymianku suszonego
pół łyżeczki majeranku
kilka gałązek rozmarynu
łyżka oleju lub oliwy z oliwek
Jak zrobić białą kiełbasę pieczoną z cebulą?
Olejem wysmaruj naczynie żaroodporne, wyłóż pokrojone w słupki cebule, na górę poukładaj kiełbasy. Wino wymieszaj z miodem i musztardą, tymiankiem, majerankiem. Kiełbasy i cebule oprósz solą, pieprzem i wlej marynatę.
Źródło zdjęcia: canva/Torring Całość wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 20 minut pod przykryciem. Po tym czasie zdejmij pokrywę, na wierzch potrawy poukładaj kilka gałązek rozmarynu, w razie potrzeby wlej odrobinę zimnej wody i zapiecz kolejne 10-15 minut, smacznego.