Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Wyśmienita biała kiełbasa pieczona z cebulą. Dokładki będą nieuniknione
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 07.03.2022 01:00

Wyśmienita biała kiełbasa pieczona z cebulą. Dokładki będą nieuniknione

Biała kiełbasa pieczona z cebulą
canva/wideonet

Biała kiełbasa pieczona z cebulą w aromatycznym sosie z białego wina, musztardy i miodu, to pomysł na wyśmienity obiad, kolację lub śniadanie, nie tylko w Wielkanoc. Poznaj przepis na soczystą, białą kiełbasę pieczoną z cebulką.

Biała kiełbasa to kiełbaska z dodatkiem czosnku i wielu przypraw, dzięki czemu zyskuje fenomenalny smak. Pieczona z cebulą, winem, miodem i musztardą z rozmarynem, majerankiem i tymiankiem jest soczysta, chrupiąca i pełna aromatu.

Kiełbasę pieczoną podaj z pieczywem i domowym sosem chrzanowym, podana w ten sposób błyskawicznie zniknie z talerzy. Pieczenie kiełbasy podziel na dwa etapy- najpierw piecz ją pod przykryciem, żeby zmiękła, następnie piecz bez przykrycia, żeby nabrała chrupiącej skórki.

Jeśli szukasz pomysłu na kiełbasę białą- tu poznasz przepis na kiełbasę w sosie śmietanowym, jest pyszna i bardzo aromatyczna.

Przepis na białą kiełbasę pieczoną z cebulą

Składniki na 5 porcji:

  • 5 białych kiełbas

  • 3 duże cebule białe

  • łyżeczka miodu

  • 200 ml wina białego wytrawnego

  • łyżka musztardy francuskiej

  • sól, pieprz

  • łyżeczka tymianku suszonego

  • pół łyżeczki majeranku

  • kilka gałązek rozmarynu

  • łyżka oleju lub oliwy z oliwek

Jak zrobić białą kiełbasę pieczoną z cebulą?

Olejem wysmaruj naczynie żaroodporne, wyłóż pokrojone w słupki cebule, na górę poukładaj kiełbasy. Wino wymieszaj z miodem i musztardą, tymiankiem, majerankiem. Kiełbasy i cebule oprósz solą, pieprzem i wlej marynatę.

Suszony tymianek

Źródło zdjęcia: canva/Torring Całość wstaw do nagrzanego do 180 stopni C piekarnika, piecz 20 minut pod przykryciem. Po tym czasie zdejmij pokrywę, na wierzch potrawy poukładaj kilka gałązek rozmarynu, w razie potrzeby wlej odrobinę zimnej wody i zapiecz kolejne 10-15 minut, smacznego.