Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Bieszczadzkie fuczki - doskonała alternatywa dla placków ziemniaczanych
Renata Materlińska
Renata Materlińska 28.08.2021 02:00

Bieszczadzkie fuczki - doskonała alternatywa dla placków ziemniaczanych

placki
canva

Zapraszamy was dziś na bieszczadzkie fuczki. Co to takiego? Pod tą dość wyszukaną nazwą kryje się prosta, ale pyszna potrawa. Fuczki to bowiem placki z kiszonej kapusty - doskonała alternatywa dla placków ziemniaczanych.

Placki są dość popularne w polskiej kuchni. Prym wiodą oczywiście ziemniaczane oraz racuchy z jabłkami. Jednak wielbiciele wszelkiego rodzaju placków do swojego repertuaru powinni też dopisać fuczki.

Te placki z kiszonej kapusty są przysmakiem lokalnej, bieszczadzkiej kuchni. Należą do grupy placków warzywnych (obok placków ziemniaczanych czy z cukinii). Podasz je na bezmięsny obiad, najlepiej z kwaśną śmietaną. Naprawdę musisz ich spróbować.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na bieszczadzkie fuczki

Składniki:

  • 40 dag kiszonej kapusty

  • 1 jajko

  • 3/4 szklanki mleka

  • 5 łyżek mąki pszennej

  • majeranek

  • mielony kminek

  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

do podania:

  • 4 łyżki kwaśnej śmietany

  • 2 łyżeczki miodu

  • świeżo zmielony czarny pieprz

Przygotowanie bieszczadzkich fuczków

W misce rozmieszaj jajko z mlekiem. Połącz z mąką, dodaj czubatą łyżeczkę majeranku i sporą szczyptę kminku. Ciasto powinno mieć dość gęstą lecz płynną konsystencję. W razie potrzeby dodaj więc do niego trochę więcej mąki lub mleka.

Kiszoną kapustę dokładnie odciśnij, posiekaj. Dodaj do ciasta, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Odstaw na 10-15 minut. Do ciasta dodaj posiekaną natkę, wymieszaj.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kładź na niej porcje ciasta. Placki smaż na średnim ogniu do czasu, aż z obu stron będą miały ładny, złocisty kolor.

Placki zdejmij z patelni, połóż na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami by usunąć nadmiaru tłuszczu. Podawaj ze śmietaną, polane cienką strużką miodu i oprószone pieprzem.

kiszona kapusta
kiszona kapusta

Źródło zdjęcia: canva

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: kuchnialidla