Smakosze.pl
placki

canva

Bieszczadzkie fuczki - doskonała alternatywa dla placków ziemniaczanych

28 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Zapraszamy was dziś na bieszczadzkie fuczki. Co to takiego? Pod tą dość wyszukaną nazwą kryje się prosta, ale pyszna potrawa. Fuczki to bowiem placki z kiszonej kapusty - doskonała alternatywa dla placków ziemniaczanych.

Placki są dość popularne w polskiej kuchni. Prym wiodą oczywiście ziemniaczane oraz racuchy z jabłkami. Jednak wielbiciele wszelkiego rodzaju placków do swojego repertuaru powinni też dopisać fuczki.

Te placki z kiszonej kapusty są przysmakiem lokalnej, bieszczadzkiej kuchni. Należą do grupy placków warzywnych (obok placków ziemniaczanych czy z cukinii). Podasz je na bezmięsny obiad, najlepiej z kwaśną śmietaną. Naprawdę musisz ich spróbować.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na bieszczadzkie fuczki

Składniki:

  • 40 dag kiszonej kapusty

  • 1 jajko

  • 3/4 szklanki mleka

  • 5 łyżek mąki pszennej

  • majeranek

  • mielony kminek

  • 3 łyżki posiekanej natki pietruszki

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

do podania:

  • 4 łyżki kwaśnej śmietany

  • 2 łyżeczki miodu

  • świeżo zmielony czarny pieprz

Ciasto malinowe

Cudowne owocowe ciasto bez pieczenia

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie bieszczadzkich fuczków

W misce rozmieszaj jajko z mlekiem. Połącz z mąką, dodaj czubatą łyżeczkę majeranku i sporą szczyptę kminku. Ciasto powinno mieć dość gęstą lecz płynną konsystencję. W razie potrzeby dodaj więc do niego trochę więcej mąki lub mleka.

Kiszoną kapustę dokładnie odciśnij, posiekaj. Dodaj do ciasta, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Odstaw na 10-15 minut. Do ciasta dodaj posiekaną natkę, wymieszaj.

Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kładź na niej porcje ciasta. Placki smaż na średnim ogniu do czasu, aż z obu stron będą miały ładny, złocisty kolor.

Placki zdejmij z patelni, połóż na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami by usunąć nadmiaru tłuszczu. Podawaj ze śmietaną, polane cienką strużką miodu i oprószone pieprzem.

kiszona kapusta

kiszona kapusta

Źródło zdjęcia: canva

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: kuchnialidla

Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Szybkie i pyszne krokiety ziemniaczane

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

Czytaj więcej >
ciasto z galaretką

Przepisy

Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

Czytaj więcej >
kotlety ziemniaczane

Przepisy

Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Cudowne przepis na ekspresowe racuchy

Czytaj więcej >
gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >