Bieszczadzkie fuczki - doskonała alternatywa dla placków ziemniaczanych
Zapraszamy was dziś na bieszczadzkie fuczki. Co to takiego? Pod tą dość wyszukaną nazwą kryje się prosta, ale pyszna potrawa. Fuczki to bowiem placki z kiszonej kapusty - doskonała alternatywa dla placków ziemniaczanych.
Placki są dość popularne w polskiej kuchni. Prym wiodą oczywiście ziemniaczane oraz racuchy z jabłkami. Jednak wielbiciele wszelkiego rodzaju placków do swojego repertuaru powinni też dopisać fuczki.
Te placki z kiszonej kapusty są przysmakiem lokalnej, bieszczadzkiej kuchni. Należą do grupy placków warzywnych (obok placków ziemniaczanych czy z cukinii). Podasz je na bezmięsny obiad, najlepiej z kwaśną śmietaną. Naprawdę musisz ich spróbować.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na bieszczadzkie fuczki
Składniki:
40 dag kiszonej kapusty
1 jajko
3/4 szklanki mleka
5 łyżek mąki pszennej
majeranek
mielony kminek
3 łyżki posiekanej natki pietruszki
sól, pieprz
olej do smażenia
do podania:
4 łyżki kwaśnej śmietany
2 łyżeczki miodu
świeżo zmielony czarny pieprz
Przygotowanie bieszczadzkich fuczków
W misce rozmieszaj jajko z mlekiem. Połącz z mąką, dodaj czubatą łyżeczkę majeranku i sporą szczyptę kminku. Ciasto powinno mieć dość gęstą lecz płynną konsystencję. W razie potrzeby dodaj więc do niego trochę więcej mąki lub mleka.
Kiszoną kapustę dokładnie odciśnij, posiekaj. Dodaj do ciasta, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Odstaw na 10-15 minut. Do ciasta dodaj posiekaną natkę, wymieszaj.
Na patelni rozgrzej sporą ilość oleju. Kładź na niej porcje ciasta. Placki smaż na średnim ogniu do czasu, aż z obu stron będą miały ładny, złocisty kolor.
Placki zdejmij z patelni, połóż na talerz wyłożony papierowymi ręcznikami by usunąć nadmiaru tłuszczu. Podawaj ze śmietaną, polane cienką strużką miodu i oprószone pieprzem.
Źródło zdjęcia: canva
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuchnialidla