Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Biorę resztki po rosole, dodaję kilka składników i mam pyszną galaretę. Mąż mógłby ją jeść non stop
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 22.11.2023 18:23

Biorę resztki po rosole, dodaję kilka składników i mam pyszną galaretę. Mąż mógłby ją jeść non stop

galareta
YouTube/@Amatorwkuchni

Moja rodzina uwielbia rosół. Nie bez powodu często gotuję tę zupę. Jednak, co zrobić z mięsem i resztkami po rosole? Mam na to pewien smaczny sposób. Robię danie, którym zajada się mój mąż. Ta galareta nie ma sobie równych, dlatego polecam na nią przepis.

Co zrobić z resztek po rosole?

Rosół należy do jednych z najbardziej lubianych zup w moim domu. Gotuję go na niedzielny obiad, ale też przyrządzam bez okazji. Powodem jest to, że za tą zupą przepada moja rodzina. Zwykle zostaje mi też mięso i inne resztki z rosołu. Mam na nie pewien smaczny sposób.

Robię galaretę z dodatkiem groszku, jajek i marchewki. Jest tak smaczna, że mój mąż nie potrafi sobie odmówić kolejnej porcji. Dlatego polecam znakomity przepis na to smaczne danie. Warto przyrządzić je w swojej kuchni. 

mięso
Canva/zkruger
Robię to ciasto zamiast makowca i piernika. Co roku to hit na świątecznym stole

Jak zrobić galaretę z resztek po rosole?

Składniki:

  • mięso z rosołu
  • puszka groszku
  • 3 jajka na twardo
  • 2 litry rosołu
  • 2 marchewki (mogą być z rosołu)
  • żelatyna

Przyrządzenie galarety zaczynamy od obrania mięsa i podzielenia go na małe części. Do garnka wlewamy rosół i wsypujemy żelatynę. Wszystko mieszamy. Jajka  kroimy w plastry i układamy w dużej szklanej misie. Kładziemy na nie kawałki mięsa i groszek konserwowy.

Teraz drobno kroimy marchewkę i dokładamy ją do misy. Układamy też kawałki mięsa, znów groszek i marchewkę. Składniki zalewamy rosołem z żelatyną i odstawiamy na co najmniej 2 godziny, by galareta stężała. Po tym czasie nasze danie jest już gotowe. 

Galareta z rosołu prosta w przyrządzeniu

Galaretę możemy podawać na kolację lub jako przekąskę. Pasuje do niej chrzan lub odrobina octu, natka pietruszki i świeże pieczywo. To danie sprawdzi się też podczas przyjęć okolicznościowych i zasmakuje szczególnie dorosłym. U mnie w domu galaretą zajada się mój mąż.

Danie jest proste w przygotowaniu i dzięki niemu nie marnują się resztki mięsa z rosołu. Dodatek jajek, groszku i marchewki urozmaica smak tej przekąski. Czasu wymaga jednak stężenie galaretki. Warto czekać, bo danie jest znakomite. Pisaliśmy o innym sposobie na galaretkę drobiową. Radziliśmy też, co zrobić, by galaretką z kurczaka była klarowna. 

Canva/Maryna Voronova
Canva/Maryna Voronova