Biorę resztki po rosole, dodaję kilka składników i mam pyszną galaretę. Mąż mógłby ją jeść non stop
Moja rodzina uwielbia rosół. Nie bez powodu często gotuję tę zupę. Jednak, co zrobić z mięsem i resztkami po rosole? Mam na to pewien smaczny sposób. Robię danie, którym zajada się mój mąż. Ta galareta nie ma sobie równych, dlatego polecam na nią przepis.
Co zrobić z resztek po rosole?
Rosół należy do jednych z najbardziej lubianych zup w moim domu. Gotuję go na niedzielny obiad, ale też przyrządzam bez okazji. Powodem jest to, że za tą zupą przepada moja rodzina. Zwykle zostaje mi też mięso i inne resztki z rosołu. Mam na nie pewien smaczny sposób.
Robię galaretę z dodatkiem groszku, jajek i marchewki. Jest tak smaczna, że mój mąż nie potrafi sobie odmówić kolejnej porcji. Dlatego polecam znakomity przepis na to smaczne danie. Warto przyrządzić je w swojej kuchni.
Robię to ciasto zamiast makowca i piernika. Co roku to hit na świątecznym stoleJak zrobić galaretę z resztek po rosole?
Składniki:
- mięso z rosołu
- puszka groszku
- 3 jajka na twardo
- 2 litry rosołu
- 2 marchewki (mogą być z rosołu)
- żelatyna
Przyrządzenie galarety zaczynamy od obrania mięsa i podzielenia go na małe części. Do garnka wlewamy rosół i wsypujemy żelatynę. Wszystko mieszamy. Jajka kroimy w plastry i układamy w dużej szklanej misie. Kładziemy na nie kawałki mięsa i groszek konserwowy.
Teraz drobno kroimy marchewkę i dokładamy ją do misy. Układamy też kawałki mięsa, znów groszek i marchewkę. Składniki zalewamy rosołem z żelatyną i odstawiamy na co najmniej 2 godziny, by galareta stężała. Po tym czasie nasze danie jest już gotowe.
Galareta z rosołu prosta w przyrządzeniu
Galaretę możemy podawać na kolację lub jako przekąskę. Pasuje do niej chrzan lub odrobina octu, natka pietruszki i świeże pieczywo. To danie sprawdzi się też podczas przyjęć okolicznościowych i zasmakuje szczególnie dorosłym. U mnie w domu galaretą zajada się mój mąż.
Danie jest proste w przygotowaniu i dzięki niemu nie marnują się resztki mięsa z rosołu. Dodatek jajek, groszku i marchewki urozmaica smak tej przekąski. Czasu wymaga jednak stężenie galaretki. Warto czekać, bo danie jest znakomite. Pisaliśmy o innym sposobie na galaretkę drobiową. Radziliśmy też, co zrobić, by galaretką z kurczaka była klarowna.