Boeuf strogonow z wieprzowiny - sycąca propozycja dla całej rodziny
Boeuf strogonow z wieprzowiny to doskonały pomysł na niedzielny obiad. Gęsta, pożywna zupa z mięsem i warzywami jest pyszna i bardzo aromatyczna. Poznaj przepis na proste i szybkie danie jednogarnkowe, czyli boeuf strogonow z wieprzowiny.
Boeuf strogonow to tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Danie przygotowywane jest z wieprzowiny lub wołowiny, każda wersja ma swój wyjątkowy charakter, smak i aromat. Strogonow podawany jest zwykle na święta i większe uroczystości, jednak jest tak smaczny, że często robię go bez okazji.
Boeuf strogonow z wieprzowiny przygotuj na mięsie bez kości, np. łopatki, szynki, karkówki. Wybieraj świeże, różowe mięso, aby mieć pewność, że wieprzowina jest najwyższej jakości i ugotujesz na niej wyśmienite danie.
Strogonow to nie tylko mięso, to również wiele warzyw, które podkreślają smak całej potrawy. Pieczarki, papryka, ziemniaki, czosnek, cebulka i ogórki kiszone są niezbędne, aby wydobyć pełny aromat. W daniu nie może zabraknąć również przypraw, jak papryki mielonej, liści laurowych i ziela angielskiego.
W tym artykule dowiesz się również, jak przygotować tradycyjny gulasz wołowy, idealny na obiad. Gulasz to także świetny dodatek do placków ziemniaczanych- tu poznasz przepis na placek po węgiersku przepisu Magdy Gessler.
Przepis na boeuf strogonow z wieprzowiny
Składniki:
500 g wieprzowiny bez kości
200 g pieczarek
duża papryka czerwona
4 ziemniaki
duża cebula
3 ząbki czosnku
2 ogórki kiszone
2 liście laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
750 ml bulionu warzywnego lub drobiowego
łyżka papryki mielonej słodkiej
łyżeczka papryki ostrej mielonej
natka pietruszki
sól, pieprz
olej do smażenia
łyżka masła
3 łyżki mąki pszennej
Jak zrobić boeuf strogonow wieprzowy?
Mięso umyj, pokrój na małe kawałki, osusz, oprósz solą, pieprzem, obtocz w 2 łyżkach mąki pszennej. Wieprzowinę obsmaż na rozgrzanym oleju na złoty kolor, przełóż do garnka z grubym dnem.
Na tej samej patelni rozpuść masło i zeszklij posiekaną cebulę z czosnkiem, następnie dodaj pokrojoną w kostkę paprykę, pieczarki i smaż przez kilka minut. Do podsmażonych warzyw dodaj również pokrojone ziemniaki, oprósz papryką mieloną słodką i ostrą, wymieszaj i smaż jeszcze przez chwilę, zagotuj bulion.
Do garnka z mięsem przełóż podsmażone warzywa, dodaj pokrojone w kostkę ogórki kiszone, wlej gorący bulion, dodaj liście laurowe, ziele angielskie i gotuj pod przykryciem przez 1,5 godziny na wolnym ogniu.
Źródło zdjęcia: canva/OlgaMiltsova Gdy mięso i warzywa będą już miękkie, dodaj łyżkę mąki wymieszanej wcześnie z odrobiną wody, mieszaj, aż strogownow zgęstnieje, następnie dopraw do smaku solą, pieprzem i solidnie oprósz posiekaną natką pietruszki. Danie podaj z pieczywem. Smacznego.