Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Tradycyjny gulasz wołowy - przepis krok po kroku
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 25.03.2022 23:43

Tradycyjny gulasz wołowy - przepis krok po kroku

Tradycyjny gulasz wołowy
canva/JoeGough

Gulasz wołowy to pożywne, aromatyczne danie, idealne na rozgrzewający, zimowy obiad dla całej rodziny. Odpowiednio doprawiona i duszona wołowina jest pyszna i tak delikatna, że rozpływa się w ustach, a cały gulasz ma wyraźny, mięsno-warzywny smak z wyczuwalną nutą świeżego rozmarynu i suszonych ziół. Poznaj przepis na tradycyjny gulasz wołowy.

Wołowina gulaszowa, czyli wołowina bez kości, to jedno z bardziej aromatycznych i wyraźnych w smaku mięs. Wołowina jest dość twarda, wymaga więc smażenia i długiego duszenia, aby była idealnie miękka i rozpływała się w ustach. Gulasz nie jest więc szybkim daniem, jednak warto poświęcić trochę więcej czasu, aby przygotować wyśmienity obiad.

W gulaszu nie może zabraknąć suszonych grzybów, marchewki, pietruszki, papryki i pieczarek. Pamiętaj również o ziołach i przyprawach, dzięki którym danie będzie doskonałe w smaku. Gulasz wołowy duś na przygotowanym wcześniej bulionie. Danie podaj z bagietką lub świeżym pieczywem.

Z wołowiny przygotujesz również rolady wołowe, idealne na niedzielny obiad. Tu poznasz przepis na zrazy wołowe, które z kluskami śląskimi i modrą kapustą tworzą fenomenalne danie dla całej rodziny.

Przepis na tradycyjny gulasz wołowy

Składniki na 4-5 porcji:

  • 1 kg wołowiny bez kości do gulaszu

  • 3 marchewki

  • 2 korzenie pietruszki

  • 2 cebule czerwone

  • 3 ząbki czosnku

  • 100 g pieczarek

  • garść suszonych grzybów

  • duża papryka czerwona

  • 100 g boczku wędzonego

  • 700 ml bulionu wołowego

  • 2 łyżki mąki

  • olej do smażenia

Przyprawy:

  • 2 łyżki papryki słodkiej mielonej

  • pół łyżki majeranku

  • pół łyżki tymianku suszonego

  • 2 gałązki rozmarynu

  • pieprz, sól

  • łyżka koncentratu pomidorowego

Jak zrobić tradycyjny gulasz wołowy?

Grzyby namocz w zimnej wodzie, aby zmiękły. Wołowinę umyj i pokrój w małą kostkę, następnie osusz ręcznikiem papierowym i obtocz dokładnie w majeranku, tymianku, papryce słodkiej, odstaw.

Pokrój w słupki cebulę, posiekaj czosnek, pokrój w kostkę wszystkie warzywa i pieczarki. Grzyby suszone pokrój na cienkie plastry, boczek również pokrój w kostkę.

Na rozgrzanej patelni z odrobiną oleju podsmaż boczek i przełóż go do dużego garnka z grubym dnem. Na tym samym oleju podsmaż kawałki wołowiny, następnie również przełóż do garnka

Na patelnię wlej odrobinę oleju i zeszklij cebulę, dodaj czosnek, następnie marchewkę, pietruszkę, paprykę, pieczarki i całość smaż przez kilka minut. Podsmażone warzywa oprósz mąką, wymieszaj i również przełóż do garnka z mięsem.

Gałązki rozmarynu i czosnek do gulaszu wołowego

Do garnka wlej gorący bulion, dodaj koncentrat pomidorowy, liście laurowe, gałązki rozmarynu i gotuj na wolnym ogniu przez 1,5 godziny. Dodaj również grzyby suszone, dopraw do smaku solą, pieprzem i duś kolejne 30 minut, aż wołowina będzie miękka, a sos zgęstnieje.