Smakosze.pl
Ciasto

pixabay.com/Pixel2013

Największy "Skubaniec" ze wszystkich ciast. Deser wg przepisu cioci Krysi zrobisz w pół godziny

10 Stycznia 2021

Autor tekstu:

Sara Karaszewska

Udostępnij:

Ciasto "Skubaniec" cioci Krysi sprawdzi się idealnie w ramach szybkich przygotowań do wizyty gości. W zaledwie 30 minut zrobicie smakowity deser, który wzbogacicie o swoje ulubione owoce. Te nie są ściśle określone w przepisie, dzięki cze

Ciasto i jego przygotowanie spędza wielu smakoszom sen z powiek. Może się wydawać, że nie ma bardziej pracochłonnego zadania do wykonania w kuchni. Nic bardziej mylnego. Nie trzeba korzystać ze skomplikowanych przepisów, żeby nasz deser zaskakiwał smakiem.

Najprostszym sposobem na pyszny deser jest ciasto bez pieczenia. To chyba ulubione rozwiązanie wśród amatorów cukiernictwa. Nie mniej jednak, ciasto bez pieczenia sprawdzi się idealnie na każdą okazję i z pewnością zachwyci smakiem nawet najbardziej wyćwiczone gospodynie. Przypominamy o przepisie na Kinder Country bez pieczenia, który znajdziecie tutaj. Zainteresowaniem cieszy się również sernik kokosowy bez pieczenia. Przepis znajdziecie w tym artykule.

Teraz przyszedł czas na szybkie ciasto z ulubionymi owocami. Efekt końcowy was zachwyci. W mgnieniu oka zniknie ze stołu, a goście z pewnością zapytają was o przepis.

Ciasto, którego nie może zabraknąć na rodzinnych spotkaniach

Najczęściej w ramach świąt czy innych wyjątkowych okazji przygotowujemy wymyślne ciasta, które zabierają nam sporo czasu w kuchni. Kto powiedział, że nie da się przygotować szybkiego, a równocześnie efektownego deseru?

Warto szukać przepisów, w których składniki nie są ściśle określone. Dzięki temu będziemy mogli tworzyć własne kompozycje, które z pewnością trafią w gusta wszystkich gości. Przykładem takiego ciasta może być właśnie "Skubaniec" cioci Krysi, na który przepis znajdziecie poniżej. Do jego przyrządzenia możecie wykorzystać swoje ulubione owoce.

Przepis na "Skubaniec" cioci Krysi

Tę smaczną pozycję przygotujemy w około 30 minut. Przepis sprawdzi się idealnie na przywitanie późno zapowiedzianych gości.

Składniki:

  • 0,5 kg mąki

  • 6 jajek

  • kostka margaryny + 1 łyżka oleju

  • 3 łyżki cukru do ciasta + 1,5 szklanki do piany

  • cukier waniliowy

  • 3 łyżeczki proszku do pieczenia

  • 3 łyżki kakao

  • 1 kg ulubionych owoców

Sposób przygotowania:

Przygotowanie ciasta zaczynamy od rozsypania mąki na stolnicy. Następnie siekamy na niej margarynę na drobne kawałeczki. Dodajemy żółtka, 3 łyżki cukru, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie zagniatamy.

Masę należy podzielić na trzy równe części. Do jednej z nich dodajemy kakao i dobrze łączymy. Białka ubijamy z 1,5 szklanki cukru na gęstą, jednolitą pianę. Kolejnym krokiem jest przygotowanie ulubionych owoców. Idealnie sprawdzą się starte grubo jabłka.

Na natłuszczoną blachę wykładamy małe kawałki wyskubanej części białego ciasta, a następnie ciemnego. Na kawałkach układamy grubą warstwę owoców. Kolejnym krokiem jest wyłożenie gęstej, białkowej piany i skubanie ponownie drugiej części białego ciasta.

Jeśli mamy trochę więcej czasu, warto najpierw schłodzić kawałki ciasta. Dzięki temu łatwiej będzie nam je rwać na mniejsze kawałki. Nie jest to jednak konieczne, jeśli walczymy z czasem, a ciasto musi czekać na zbliżających się gości.

Tak przygotowany deser pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Życzymy smacznego.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotowanie.onet.pl

Zapraszamy na nasz Instagram

Sara KaraszewskaAutor

Redaktor portalu Smakosze.pl. Pasjonuje się nie tylko gotowaniem, ale i muzyką oraz tematami związanymi z rozwojem osobistym. Studia na kierunku Dziennikarstwo i komunikacja społeczna utwierdziły ją w przekonaniu, że pisanie to nie tylko pasja, ale i pomysł na życie. Nieustannie szkoli się z zakresu psychologii oraz social mediów. Gotowanie od zawsze było jej ulubioną formą spędzania czasu wolnego, a teraz związana jest z nim jej praca. Drugim kierunkiem studiów, które rozpoczęła, jest Zarządzanie ze specjalizacją Socjologia Biznesu i Mediów. Tematy marketingowe nie są jej obce, co sprawia, że w tematach biznesowych czuje się najlepiej.

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Ciasto pleśniak - przepis siostry Anastazji

Czytaj więcej >

Przepisy

Błyskawiczna zapiekanka makaronowa z kiełbasą i serem

Czytaj więcej >

Przepisy

Zachwycający domek z piernika krok po kroku

Czytaj więcej >
Sałatka jarzynowa z nietypowym dodatkiem

Przepisy

Zupełnie nowa odsłona sałatki jarzynowej z fasolą

Czytaj więcej >

Przepisy

Farsz na krokiety z mięsem mielonym

Czytaj więcej >
Uszka wigilijne Magdy Gessler

Przepisy

Najlepsze na świecie uszka wigilijne według samej Magdy Gessler

Czytaj więcej >