Największy "Skubaniec" ze wszystkich ciast. Deser wg przepisu cioci Krysi zrobisz w pół godziny
Ciasto i jego przygotowanie spędza wielu smakoszom sen z powiek. Może się wydawać, że nie ma bardziej pracochłonnego zadania do wykonania w kuchni. Nic bardziej mylnego. Nie trzeba korzystać ze skomplikowanych przepisów, żeby nasz deser zaskakiwał smakiem.
Najprostszym sposobem na pyszny deser jest ciasto bez pieczenia. To chyba ulubione rozwiązanie wśród amatorów cukiernictwa. Nie mniej jednak, ciasto bez pieczenia sprawdzi się idealnie na każdą okazję i z pewnością zachwyci smakiem nawet najbardziej wyćwiczone gospodynie. Przypominamy o przepisie na Kinder Country bez pieczenia, który znajdziecie tutaj. Zainteresowaniem cieszy się również sernik kokosowy bez pieczenia. Przepis znajdziecie w tym artykule.
Teraz przyszedł czas na szybkie ciasto z ulubionymi owocami. Efekt końcowy was zachwyci. W mgnieniu oka zniknie ze stołu, a goście z pewnością zapytają was o przepis.
Ciasto, którego nie może zabraknąć na rodzinnych spotkaniach
Najczęściej w ramach świąt czy innych wyjątkowych okazji przygotowujemy wymyślne ciasta, które zabierają nam sporo czasu w kuchni. Kto powiedział, że nie da się przygotować szybkiego, a równocześnie efektownego deseru?
Warto szukać przepisów, w których składniki nie są ściśle określone. Dzięki temu będziemy mogli tworzyć własne kompozycje, które z pewnością trafią w gusta wszystkich gości. Przykładem takiego ciasta może być właśnie "Skubaniec" cioci Krysi, na który przepis znajdziecie poniżej. Do jego przyrządzenia możecie wykorzystać swoje ulubione owoce.
Przepis na "Skubaniec" cioci Krysi
Tę smaczną pozycję przygotujemy w około 30 minut. Przepis sprawdzi się idealnie na przywitanie późno zapowiedzianych gości.
Składniki:
0,5 kg mąki
6 jajek
kostka margaryny + 1 łyżka oleju
3 łyżki cukru do ciasta + 1,5 szklanki do piany
cukier waniliowy
3 łyżeczki proszku do pieczenia
3 łyżki kakao
1 kg ulubionych owoców
Sposób przygotowania:
Przygotowanie ciasta zaczynamy od rozsypania mąki na stolnicy. Następnie siekamy na niej margarynę na drobne kawałeczki. Dodajemy żółtka, 3 łyżki cukru, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia. Całość dokładnie zagniatamy.
Masę należy podzielić na trzy równe części. Do jednej z nich dodajemy kakao i dobrze łączymy. Białka ubijamy z 1,5 szklanki cukru na gęstą, jednolitą pianę. Kolejnym krokiem jest przygotowanie ulubionych owoców. Idealnie sprawdzą się starte grubo jabłka.
Na natłuszczoną blachę wykładamy małe kawałki wyskubanej części białego ciasta, a następnie ciemnego. Na kawałkach układamy grubą warstwę owoców. Kolejnym krokiem jest wyłożenie gęstej, białkowej piany i skubanie ponownie drugiej części białego ciasta.
Jeśli mamy trochę więcej czasu, warto najpierw schłodzić kawałki ciasta. Dzięki temu łatwiej będzie nam je rwać na mniejsze kawałki. Nie jest to jednak konieczne, jeśli walczymy z czasem, a ciasto musi czekać na zbliżających się gości.
Tak przygotowany deser pieczemy w temperaturze 180 stopni przez około 50 minut. Życzymy smacznego.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Kawa z nietypowym dodatkiem jest hitem. Niestety, jest zła wiadomość
Właśnie ruszyła wielka akcja. Znana restauracja zdecydowała się na radykalny krok
Najgorsza pora na picie kawy, lepiej uważać. Problemy ze snem i zmęczenie są jedynie początkiem
Źródło: gotowanie.onet.pl