3 składniki i kluczowa czynność. Znamy sekret ciasta na pierogi wg Gessler
Domowe pierogi nie mają sobie równych. Delikatne ciasto i ulubiony farsz to doskonałe połączenie. Znamy przepis Magdy Gessler na elastyczne ciasto na pierogi, dzięki któremu ugotowane już pierogi błyskawicznie znikną z talerzy i każdy będzie prosił o dokładkę.
Pierogi możemy przygotować z każdym farszem. Niezależnie od tego, czy mamy ochotę na pierogi na słodko, np. z jagodami, czy wytrwanie, np. z mięsem lub kapustą, najpierw musimy dobrze wyrobić ciasto, żeby było elastyczne, a po ugotowaniu dosłownie rozpływało się w ustach.
Teoretycznie ciasto na pierogi jest bardzo proste w przygotowaniu, w praktyce jednak często pierogi po ugotowaniu są twarde, mączne i niesmaczne. Magda Gessler zdradziła przepis na ciasto na pierogi z trzech składników, które wychodzi za każdym razem.
Sekretem doskonale miękkiego, delikatnego i elastycznego ciasta na pierogi jest sparzenie mąki pszennej. Do mąki wymieszanej z solą wlewamy wrzątek i wyrabiamy łyżką lub widelcem. Dopiero, gdy ciasto ostygnie, zaczynamy wyrabiać je ręcznie.
Ciasto na pierogi przepisu Magdy Gessler. Zrobisz je z trzech składników
Składniki:
500 g mąki pszennej
płaska łyżeczka soli
pół szklanki wrzątku
Jak zrobić ciasto na pierogi? Sekretem delikatnego ciasta jest sparzenie mąki
Mąkę wsyp do większej miski, wymieszaj z solą, z mąki uformuj kopczyk i zrób niewielki otwór w środku. Do środka wlej wrzątek i zacznij mieszać składniki łyżką lub widelcem.
Gdy ciasto przestygnie, zacznij wyrabianie ciasta dłońmi, mieszaj je, aż składniki dobrze się połączą, a ciasto będzie delikatne i elastyczne. Ciasto nie może lepić się do rąk.
Ciasto rozwałkuj, nadziej ulubionym farszem i ugotuj. Tak przygotowane pierogi będą niezwykle delikatne i pełne smaku. Magda Gessler zdradziła również patent na delikatne kopytka i bardzo aromatyczny rosół, ugotujesz go bez zbędnych dodatków.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Czym zagęścić zupę? Zapomnij o mące i śmietanie, jest coś lepszego
1 krok i kotlety schabowe wyjdą bardziej delikatne i soczyste. Polecają go doświadczone kucharki
Źródło: haps.pl