3 składniki i kluczowa czynność. Znamy sekret ciasta na pierogi wg Gessler
![3 składniki i kluczowa czynność. Znamy sekret ciasta na pierogi wg Gessler](https://images.iberion.media/images/1920/4s_GVOQ_Dm_L9r_HMJW_10s0l_Vx_ciasto_na_pierogi_f61df31c89.jpg)
Domowe pierogi nie mają sobie równych. Delikatne ciasto i ulubiony farsz to doskonałe połączenie. Znamy przepis Magdy Gessler na elastyczne ciasto na pierogi, dzięki któremu ugotowane już pierogi błyskawicznie znikną z talerzy i każdy będzie prosił o dokładkę.
Pierogi możemy przygotować z każdym farszem. Niezależnie od tego, czy mamy ochotę na pierogi na słodko, np. z jagodami, czy wytrwanie, np. z mięsem lub kapustą, najpierw musimy dobrze wyrobić ciasto, żeby było elastyczne, a po ugotowaniu dosłownie rozpływało się w ustach.
Teoretycznie ciasto na pierogi jest bardzo proste w przygotowaniu, w praktyce jednak często pierogi po ugotowaniu są twarde, mączne i niesmaczne. Magda Gessler zdradziła przepis na ciasto na pierogi z trzech składników, które wychodzi za każdym razem.
Sekretem doskonale miękkiego, delikatnego i elastycznego ciasta na pierogi jest sparzenie mąki pszennej. Do mąki wymieszanej z solą wlewamy wrzątek i wyrabiamy łyżką lub widelcem. Dopiero, gdy ciasto ostygnie, zaczynamy wyrabiać je ręcznie.
Ciasto na pierogi przepisu Magdy Gessler. Zrobisz je z trzech składników
Składniki:
500 g mąki pszennej
płaska łyżeczka soli
pół szklanki wrzątku
Jak zrobić ciasto na pierogi? Sekretem delikatnego ciasta jest sparzenie mąki
Mąkę wsyp do większej miski, wymieszaj z solą, z mąki uformuj kopczyk i zrób niewielki otwór w środku. Do środka wlej wrzątek i zacznij mieszać składniki łyżką lub widelcem.
Gdy ciasto przestygnie, zacznij wyrabianie ciasta dłońmi, mieszaj je, aż składniki dobrze się połączą, a ciasto będzie delikatne i elastyczne. Ciasto nie może lepić się do rąk.
Ciasto rozwałkuj, nadziej ulubionym farszem i ugotuj. Tak przygotowane pierogi będą niezwykle delikatne i pełne smaku. Magda Gessler zdradziła również patent na delikatne kopytka i bardzo aromatyczny rosół, ugotujesz go bez zbędnych dodatków.
![Ciasto na pierogi](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/eLp8WcqADqQFBAiQkTp8j/8cbcf94e7c58226b2849f078a1a1c97b/ciasto_na_pierogi.jpg)
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Czym zagęścić zupę? Zapomnij o mące i śmietanie, jest coś lepszego
1 krok i kotlety schabowe wyjdą bardziej delikatne i soczyste. Polecają go doświadczone kucharki
Źródło: haps.pl
![ciasto z 3 składników](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_6005fc15bf.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![boczek na cieście francuskim](https://images.iberion.media/images/origin/boczek1_df7709cce8.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_21_T120845_622_748a2def26.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![mgada gessler i rosół](https://images.iberion.media/images/origin/gessler1_d9b483f19f.jpg)
![kluski śląskie](https://images.iberion.media/images/origin/kluski1_2ce9fc7fb6.jpg)
![makaron na patelni](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_d86408a88d.jpg)
![makaron z masą](https://images.iberion.media/images/origin/makaron1_0962b367fd.jpg)
![ciasto z wiśniami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_9f7e3723b9.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![ciasto z borówkami](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_bor_A_wkami_aa56b9d3ce.jpg)
![Strzelczyk trze cukinię na tarce](https://images.iberion.media/images/origin/Strzelczyk_50edcf25e1.jpg)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)
![cukinia na ciasto](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_z_cukinii_136f2d6663.jpg)
![kotlety bez mięsa](https://images.iberion.media/images/origin/obiad_bez_miesa_2_0f085e454d.jpg)
![wlewanie soku do mleka](https://images.iberion.media/images/origin/mleko_650ff58365.jpg)
![sernik Heni](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4b7325471d.jpg)
![wlewanie coli do mąki](https://images.iberion.media/images/origin/cola1_8de7e7ec57.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_6c62c3e3de.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![Występ Lady Gagi na Igrzyskach Olimpijskich](https://images.iberion.media/images/origin/Wystep_Lady_Gagi_na_Igrzyskach_Olimpijskich_c57c60b176.png)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Jakub Józef Orliński](https://images.iberion.media/images/origin/Jakub_Jozef_Orlinski_fot_Eurosport_37e8d1402c.jpg)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Wakacje](https://images.iberion.media/images/origin/Wakacje_e80fc29a41.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Celine_Dion_b39959a153.png)