Smakosze.pl
tarta z truskawkami

canva/Olga Barilo

Prosta tarta z truskawkami. Idealny deser na Dzień Matki

26 Maja 2022

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Jak uprzyjemnić dzisiejsze święto? Możecie przygotować prostą tartę z truskawkami. Będzie ona idealnym deserem na Dzień Matki. Jest łatwa i szybka do zrobienia, a zarazem pełna smaku. Doskonałe, kruche ciasto wprost rozpływa się w ustach, do tego krem z mascarpone i aromatyczne truskawki. Czego chcieć więcej?

Tartę piecze się zazwyczaj na cieście kruchym lub francuskim. To pierwsze jest zdecydowanie łatwiejsze do samodzielnego przygotowania. Oczywiście, żeby było smaczne, trzeba wiedzieć, jak je zrobić. Na co więc zwrócić uwagę?

Prosty patent na wiosenną zupę kalafiorową

Prosty patent na wiosenną zupę kalafiorową

CZYTAJ DALEJ

W kruchym cieście istotne są proporcje. Nie należy do niego dodawać zbyt dużo mąki, bo ciasto stanie się zbyt twarde. Jeśli chodzi o mąkę, to najlepiej wybrać krupczatkę. Jest kaszkowata, co zwiększa kruchość i delikatność ciasta. Warto też użyć dobrze schłodzonych składników, a zwłaszcza masła i jajek.

Przepis na tartę z truskawkami

Składniki:

na ciasto:

  • 25 dag mąki krupczatki

  • szczypta soli

  • 15 dag masła

  • 4 łyżki cukru pudru

  • 1 jajko

na krem:

  • 200 ml śmietanki kremówki

  • 2 łyżki cukru pudru

  • 25 dag serka mascarpone

oraz:

  • ok. 40 dag truskawek do obłożenia

Przygotowanie tarty z truskawkami

Mąkę wysyp na stolnicę. Dodaj do niej szczyptę soli i pokrojone na kawałki, schłodzone masło. Całość posiekaj nożem, a potem rozkrusz w palcach.

Do ciasta dodaj cukier puder i jajko. Szybko zagnieć kruche ciasto. Rozwałkuj go na grubość ok. 1/2 cm i wyłóż nim dno i boki formy na tartę.

Ciasto ponakłuwaj widelcem, przykryj papierem do pieczenia, wysyp na niego suchy groch. Ciasto piecz ok. 10 minut w 190 st. C. Potem zdejmij papier z grochem i piecz ciasto jeszcze 10 minut. Wystudź je.

Schłodzoną kremówkę ubij na sztywno z cukrem pudrem. Połącz ją z mascarpone. Krem wyłóż na kruchy spód.

Truskawki opłucz, osusz, odszypułkuj. Każdą przekrój na pół. Truskawki ułóż ścisło na wierzchu tarty.  

W naszym serwisie znajdziesz też przepis na ciasto z truskawkową galaretką, a także na sernik na zimno z truskawkami.

krojenie truskawek

krojenie truskawek


Źródło zdjęcia: canva/fishysam

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: gotujmy

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wiele lat prowadziłam kuchnię w dwutygodniku Przyjaciółka i miesięczniku Poradnik Domowy. Poza dobrym jedzeniem dużą przyjemność sprawia mi jazda na rowerze i muzyka. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

policzki wołowe

Przepisy

Bijące rekordy popularności duszone policzki wołowe. Sekretem jest burgundowy płyn

Czytaj więcej >
Ewa Wachowicz, ciasto zebra

Przepisy

Receptura na kultowe ciasto "zebra" Ewy Wachowicz. Prawdziwy hit z dawnych lat

Czytaj więcej >
Magda Gessler, zupa ogórkowa

Przepisy

Najlepsza zupa ogórkowa według Magdy Gessler. Przepis mistrzów

Czytaj więcej >
chrupiąca wątróbka

Przepisy

Doskonała wątróbka w chrupiącej panierce. 1 kęs i już nigdy nie zapomnisz jej smaku

Czytaj więcej >
chrupiący kurczak

Przepisy

Kurczak rodem z KFC. Domowa wersja jest tańsza, smaczniejsza i bardziej chrupiąca

Czytaj więcej >
kluski śląskie

Przepisy

Niebywały patent na kolorowe kluski śląskie. Porażający efekt jest zasługą 1 produktu

Czytaj więcej >