Smakosze.pl

canva/holbinski

Co można przygotować z kani? Smaczny grzyb nadaje się nie tylko na kotlety

9 Października 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kanię większość smakoszy wykorzystuje do przyrządzenia kotletów w panierce. Tymczasem smaczny grzyb świetnie nadaje się też do innych potraw. Zebraliśmy dla was kilka inspiracji. Warto spróbować — kania jest dostępna tylko do końca października.

Smacznych kotletów nigdy dosyć. Kania jednak odnajdzie się w dużo większej liczbie potraw. Co więcej, większość dań wcale nie jest skomplikowana. Warto wykorzystać dostępność przysmaku i przygotować z jego dodatkiem pyszny obiad.

Co zrobić z kani? Możliwości jest sporo

Kania jest wdzięcznym grzybem. Przygotowana w formie kotleta — zarówno w otoczce z dodatkiem jaja i bułki tartej, jak i w aromatycznej panierce z mąki z ciecierzycy — wygląda spektakularnie. Warto jednak pójść o krok dalej i przygotować ją na inne sposoby.

Zastąpcie kanią inne grzyby

Oprócz dobrze znanego klasyka w postaci roślinnych schabowych możemy też zrobić flaczki z dodatkiem kani. Pokrojony i przesmażony grzyb idealnie zastąpi boczniaki lub mięso. Jej smak podobnie jak we wspomnianych wersjach dania podkreślamy majerankiem.

Zrumieniona na patelni kania będzie też świetną bazą do jajecznicy czy omleta. Podobnie jak inne grzyby leśne sprawdzi się w sosach podawanych z kluskami ziemniaczanymi czy makaronem. Nic nie stoi na przeszkodzie, by je faszerować i zapiekać — podobnie jak pieczarki.

Gotowana i marynowana kania też wam posmakuje

Grzyb będzie również dobry w wersji marynowanej. Obgotowany przez kwadrans przysmak trzeba zalać wodą z dodatkiem octu, soli i cukru. Na pół litra płynu wystarczy szklanka kwaśnego płynu i po 2 łyżki przypraw.

Bardzo smacznym i rozgrzewającym daniem będzie zupa z udziałem kani. Wystarczy pokrojone okazy przesmażyć z czosnkiem i cebulą, a następnie ugotować je z jarzynami w dowolnym bulionie. Po doprawieniu papryką, imbirem i majerankiem potrawa będzie znakomita.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na dania z grzybami. Polecamy smakowite roślinne flaczki z boczniaków oraz pyszne pieczarki faszerowane warzywami . Korzystając z tych przepis możecie spokojnie wykorzystać zebrane młode kanie.

Kania w kuchni - zastosowania
canva/Pobytov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Podobne artykuły

Produkty

Kucharz zdradził prawdę o paprykarzu. Symbol Szczecina wcale nie pochodzi z Polski, mało kto o tym wie 
Czytaj więcej >

Produkty

Kupił w Żabce gotowe dania za 10 zł. Po otwarciu jednego z nich zamarł. „Wygląda to obrzydliwie”
Czytaj więcej >

Produkty

Pracownik Żabki poszedł na zakupy do Biedronki. Gdy zorientował się co zrobił, spalił się ze wstydu
Czytaj więcej >

Produkty

Para Młoda poniżyła właścicielkę cukierni. Nie mieści się w głowie, co powiedziała
Czytaj więcej >

Produkty

Kupił gotowy gulasz od Makłowicza. Skosztował kęs i powiedział tylko jedno
Czytaj więcej >

Produkty

Kupił mięso mielone w Biedronce. Otworzył opakowanie i nie mógł uwierzyć własnym oczom
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Produkty

Produkty

Aleksandra Proch

Zwiastuny jesieni, czyli grzyby, jabłka i dynie w polskiej kuchni
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Grzybiarze wynoszą z lasów koszyki pełne skarbów. „Kto czekał to wreszcie się doczekał"-pisze nadleśnictwo
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tłumy ruszyły do Biedronki, tylko dziś olej dostaniesz tam za darmo. Wystarczy spełnić 2 warunki
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Szał w internetowym sklepie Biedronki. Sieć rzuciła luksusowy sprzęt w niskiej cenie, ciężko uwierzyć
Czytaj więcej >
Produkty

Aleksandra Proch

Znamy najtańszą sieć sklepów w Polsce. Najnowsze badania nie kłamią, Biedronka dopiero na 3 miejscu
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Polacy go pomijają, a jest bogaty w potas i wapń. Polecają go nawet dietetycy
Czytaj więcej >
Produkty

Aleksandra Proch

Zwiastuny jesieni, czyli grzyby, jabłka i dynie w polskiej kuchni
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Grzybiarze wynoszą z lasów koszyki pełne skarbów. „Kto czekał to wreszcie się doczekał"-pisze nadleśnictwo
Czytaj więcej >
Produkty

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Tłumy ruszyły do Biedronki, tylko dziś olej dostaniesz tam za darmo. Wystarczy spełnić 2 warunki
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Szał w internetowym sklepie Biedronki. Sieć rzuciła luksusowy sprzęt w niskiej cenie, ciężko uwierzyć
Czytaj więcej >
Produkty

Aleksandra Proch

Znamy najtańszą sieć sklepów w Polsce. Najnowsze badania nie kłamią, Biedronka dopiero na 3 miejscu
Czytaj więcej >
Produkty

Emilia Maciejewska-Latosińska

Polacy go pomijają, a jest bogaty w potas i wapń. Polecają go nawet dietetycy
Czytaj więcej >