Smakosze.pl
kania

canva/holbinski

Co można przygotować z kani? Smaczny grzyb nadaje się nie tylko na kotlety

9 Października 2022

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Kanię większość smakoszy wykorzystuje do przyrządzenia kotletów w panierce. Tymczasem smaczny grzyb świetnie nadaje się też do innych potraw. Zebraliśmy dla was kilka inspiracji. Warto spróbować — kania jest dostępna tylko do końca października.

Smacznych kotletów nigdy dosyć. Kania jednak odnajdzie się w dużo większej liczbie potraw. Co więcej, większość dań wcale nie jest skomplikowana. Warto wykorzystać dostępność przysmaku i przygotować z jego dodatkiem pyszny obiad.

Lwowska sałatka buraczana z przepisu Magdy Gessler. 1 składnika nikt by się nie spodziewał

Przepyszna lwowska sałatka z przepisu Magdy Gessler. 1 składnika nikt by się nie spodziewał

CZYTAJ DALEJ

Co zrobić z kani? Możliwości jest sporo

Kania jest wdzięcznym grzybem. Przygotowana w formie kotleta — zarówno w otoczce z dodatkiem jaja i bułki tartej, jak i w aromatycznej panierce z mąki z ciecierzycy — wygląda spektakularnie. Warto jednak pójść o krok dalej i przygotować ją na inne sposoby.

Zastąpcie kanią inne grzyby

Oprócz dobrze znanego klasyka w postaci roślinnych schabowych możemy też zrobić flaczki z dodatkiem kani. Pokrojony i przesmażony grzyb idealnie zastąpi boczniaki lub mięso. Jej smak podobnie jak we wspomnianych wersjach dania podkreślamy majerankiem.

Zrumieniona na patelni kania będzie też świetną bazą do jajecznicy czy omleta. Podobnie jak inne grzyby leśne sprawdzi się w sosach podawanych z kluskami ziemniaczanymi czy makaronem. Nic nie stoi na przeszkodzie, by je faszerować i zapiekać — podobnie jak pieczarki.

Gotowana i marynowana kania też wam posmakuje

Grzyb będzie również dobry w wersji marynowanej. Obgotowany przez kwadrans przysmak trzeba zalać wodą z dodatkiem octu, soli i cukru. Na pół litra płynu wystarczy szklanka kwaśnego płynu i po 2 łyżki przypraw.

Bardzo smacznym i rozgrzewającym daniem będzie zupa z udziałem kani. Wystarczy pokrojone okazy przesmażyć z czosnkiem i cebulą, a następnie ugotować je z jarzynami w dowolnym bulionie. Po doprawieniu papryką, imbirem i majerankiem potrawa będzie znakomita.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na dania z grzybami. Polecamy smakowite roślinne flaczki z boczniaków oraz pyszne pieczarki faszerowane warzywami. Korzystając z tych przepis możecie spokojnie wykorzystać zebrane młode kanie.

Kania w kuchni - zastosowania

canva/Pobytov

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Tagi:

Emilia Maciejewska-Latosińska Autor

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Grzyb, który smakuje jak kurczak

Produkty

Rozpoznajesz grzyb ze zdjęcia? Wiele osób go pomija, a smakuje jak kurczak

Czytaj więcej >
Czarna końcówka banana jest bezpieczna

Produkty

Cała prawda o czarnej końcówce banana. Już wiadomo, czy można ją jeść

Czytaj więcej >
maślaki

Produkty

Czy trzeba obierać maślaki? Rozwiewamy wątpliwości nie tylko grzybiarzy

Czytaj więcej >
canva/YelenaYemchuk

Produkty

Czy można jeść surowy kalafior? Nie każdy ma świadomość, łatwo o pomyłkę

Czytaj więcej >
Ile kaw można pić dziennie?

Produkty

Ile kaw można pić dziennie? Eksperci nie maja wątpliwości

Czytaj więcej >
Największe błędy w uprawie pomidorów

Produkty

Największe błędy w uprawie pomidorów. Przez nie więdną i nie dojrzewają

Czytaj więcej >