Smakosze.pl

Canva / pixelshot

Co zrobić z ogórków kiszonych? 100 razy lepszy niż mizeria dodatek do kotletów schabowych. Gdy syczą po otwarciu słoika to jeszcze lepiej!

20 Listopada 2023

Autor tekstu:

Monika Dec

Ogórki kiszone są jednym z ulubionych przetworów Polaków. Nie każdy jednak wie, że można z nich zrobić doskonałą mizerię. To banalnie proste danie będzie idealnie komponować się niemal z każdym drugim daniem. Zarówno mięsnym, jak i wegetariańskim. Zdradzamy, krok po kroku jak je przygotować.

Lista składników na mizerię z kiszonych ogórków

Przepis na mizerię z kiszonych ogórków

  • kilka swojskich ogórków kiszonych
  • cebula
  • pieprz do smaku
  • pęczek natki pietruszki
Ogórki kiszone w formie sałatki
canva/afro
sernik

Rodzina non stop prosi mnie o to ciasto. Robię je tylko z 2 składników

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić mizerię z kiszonych ogórków?

Ogórki kiszone pokrój w plasterki, a cebulę w pióra. Warzywa wymieszaj z łyżką oleju i dopraw do smaku świeżo mielonym pieprzem. Mizerię odstaw na około pół godziny, tak aby smaki się przegryzły. Posyp ją posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

Ogórki syczą po otwarciu? Nie panikuj! Wcale nie jest to powód do niepokoju. Szczegóły poniżej!

 

Dlaczego ogórki kiszone syczą po otwarciu?

Wiele osób jest zaniepokojonych, gdy ogórki kiszone po otwarciu syczą i gazują. Okazuje się, że wcale nie jest to powód do obaw. Jest to naturalne zjawisko, które wynika z tego, że ogórki są w procesie fermentacji. Mikroorganizmy przekształcają cukry w kwas mlekowy i gazy takie jak np. dwutlenek węgla, który stopniowo ulatnia się z warzyw. Spokojnie możemy jeść takie ogórki i zrobić z nich np. pyszną mizerię.

Zdecydowanie powinniśmy natomiast ogórków kiszonych, które są zepsute i puste w środku

ogórki kiszone
canva/afro
kopytka

Unikatowy przepis dla fanów pierogów ruskich. Ale hit! Nie musisz nawet ich lepić

CZYTAJ DALEJ
śledzie

Jest napakowany białkiem i witaminą B12. Jedz tę rybę jak najczęściej

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Owsianka z tym dodatkiem doda energii na cały dzień. Ten produkt znajdziesz w swojej kuchni
Czytaj więcej >

Przepisy

Przepis na tę sałatkę z winogronem dostałam od kuzynki. Smakuje mi bardziej niż jarzynowa lub gyros
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam prostszego przepisu na ciasto. Jest tak pyszne, że robię je co tydzień, zawsze się udaje
Czytaj więcej >

Przepisy

Pokażę Wam, jak z takiego kawałka mięsa ugotować schab po cygańsku z pieczarkami i papryką
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepszy przepis na racuchy jaki znam. Z tym dodatkiem wychodzą idealnie i nie piją tłuszczu
Czytaj więcej >

Przepisy

Strzelczyk wziął mięso i zrobił coś lepszego od kotletów mielonych. To idealny pomysł na obiad
Czytaj więcej >
Monika Dec

Wydawczyni portalu Smakosze.pl. Codziennie zbieram dla Was najlepsze przepisy i kulinarne ciekawostki. Absolwentka Wydziału Dziennikarstwa i Nauk Politycznych UW. W wolnych chwilach gotuję, podróżuję i czytam książki.

Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z 1 słoika powideł gotuję garnek zupy powidłowej. Na święta to zawsze hit w moim domu
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Robię to na obiad w każdy piątek. Mąż i dzieci uwielbiają tę zapiekankę, zawsze chcą dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Lewandowska nie dodaje jabłka do barszczu czerwonego. Stawia na owoce, których nikt nie bierze pod uwagę
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Dodaję do jajecznicy nietypowe warzywo. Zdaniem moich bliskich smakuje jak z restauracji
Czytaj więcej >
Przepisy

Monika Dec

Przepis na tę surówkę z selera dostałam od cioci. Dała mi ciekawą wskazówkę
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Są lepsze niż pampuchy, pyzy i parowańce. Mam sekretny przepis zawodowej chińskiej pierogarki
Czytaj więcej >