Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Co zrobić, żeby kotlety schabowe były soczyste? Niezbędny jest jeden krok
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 20.04.2022 11:00

Co zrobić, żeby kotlety schabowe były soczyste? Niezbędny jest jeden krok

Co zrobić, żeby kotlety schabowe były soczyste? Niezbędny jest jeden krok
canva/gbh007

Kotlety schabowe w chrupiącej panierce to podstawa polskiej kuchni. Odpowiednio przygotowane są miękkie, soczyste i pełne smaku. Co zrobić, żeby kotlety były soczyste? Poznaj niezbędny krok, a schabowe zachwycą całą rodzinę.

Schabowe to teoretycznie banalne danie, które można jednak bardzo łatwo zepsuć, a kotlety wyjdą twarde, gumowate i mało soczyste. Wystarczy jednak zastosować jeden prosty trik, który sprawi, że mięso będzie idealne za każdym razem.

Kotlety schabowe podaję głównie w dwóch zestawach- z ziemniakami i kapustą zasmażaną lub z frytkami i surówką z kiszonej kapusty. Kotlety w panierce są bardzo uniwersalne, możesz je więc dowolnie łączyć z ulubionymi dodatkami, a z pewnością obiad będzie przepyszny.

Sposób na idealnie soczyste i miękkie schabowe

Schab jest dość twardym mięsem, jednak istnieje prosty trik, dzięki któremu kolety będą idealnie miękkie i soczyste w środku.

Wystarczy, że kawałki schabu będą moczyć się w mleku przez całą noc. Do miski z produktami można również dodać pokrojoną w słupki cebulę, która wzmocni smak mięsa. Zawarte w mleku bakterie skutecznie rozpulchniają twarde włókna wieprzowiny.

Przepis na soczyste schabowe

Składniki na 4 porcje:

  • 4 plastry schabu bez kości

  • cebula czerwona

  • mleko

  • 2 jajka

  • mąka pszenna

  • bułka tarta

  • sól, pieprz

  • olej rzepakowy do smażenia

Jak zrobić soczyste kotlety schabowe?

Kawałki schabu umyj, osusz, następnie rozbij tłuczkiem, oprósz z każdej strony solą, pieprzem i przełóż do większej, szklanej miski. Cebulę obierz ze skóry, pokrój w słupki i dodaj do schabu. Całość zalej zimnym mlekiem i wstaw do lodówki na całą noc.

Następnego dnia wyjmij mięso i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Każdy kawałek panieruj kolejno w mące pszennej, rozmąconych jajkach i bułce tartej. Schabowe smaż po 3-4 minuty z każdej strony, do uzyskania złotej, chrupiącej panierki, podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.

Kawałki schabu na desce

Źródło zdjęcia: canva/JackF Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: pieprzyczfantazja.pl

Zapraszamy na nasz Instagram