Co zrobić, żeby kotlety schabowe były soczyste? Niezbędny jest jeden krok
Kotlety schabowe w chrupiącej panierce to podstawa polskiej kuchni. Odpowiednio przygotowane są miękkie, soczyste i pełne smaku. Co zrobić, żeby kotlety były soczyste? Poznaj niezbędny krok, a schabowe zachwycą całą rodzinę.
Schabowe to teoretycznie banalne danie, które można jednak bardzo łatwo zepsuć, a kotlety wyjdą twarde, gumowate i mało soczyste. Wystarczy jednak zastosować jeden prosty trik, który sprawi, że mięso będzie idealne za każdym razem.
Kotlety schabowe podaję głównie w dwóch zestawach- z ziemniakami i kapustą zasmażaną lub z frytkami i surówką z kiszonej kapusty. Kotlety w panierce są bardzo uniwersalne, możesz je więc dowolnie łączyć z ulubionymi dodatkami, a z pewnością obiad będzie przepyszny.
Sposób na idealnie soczyste i miękkie schabowe
Schab jest dość twardym mięsem, jednak istnieje prosty trik, dzięki któremu kolety będą idealnie miękkie i soczyste w środku.
Wystarczy, że kawałki schabu będą moczyć się w mleku przez całą noc. Do miski z produktami można również dodać pokrojoną w słupki cebulę, która wzmocni smak mięsa. Zawarte w mleku bakterie skutecznie rozpulchniają twarde włókna wieprzowiny.
Przepis na soczyste schabowe
Składniki na 4 porcje:
4 plastry schabu bez kości
cebula czerwona
mleko
2 jajka
mąka pszenna
bułka tarta
sól, pieprz
olej rzepakowy do smażenia
Jak zrobić soczyste kotlety schabowe?
Kawałki schabu umyj, osusz, następnie rozbij tłuczkiem, oprósz z każdej strony solą, pieprzem i przełóż do większej, szklanej miski. Cebulę obierz ze skóry, pokrój w słupki i dodaj do schabu. Całość zalej zimnym mlekiem i wstaw do lodówki na całą noc.
Następnego dnia wyjmij mięso i dokładnie osusz ręcznikiem papierowym. Każdy kawałek panieruj kolejno w mące pszennej, rozmąconych jajkach i bułce tartej. Schabowe smaż po 3-4 minuty z każdej strony, do uzyskania złotej, chrupiącej panierki, podaj z ulubionymi dodatkami, smacznego.
Źródło zdjęcia: canva/JackF Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Najlepsza karkówka na majówkowego grilla w miodzie i musztardzie. Prosty przepis
Pyszna rolada szpinakowa z wędzonym łososiem. Prawdziwa poezja smaku, aromatu i kolorów
Lekki chlebek bananowy w wersji fit. Jedz bez żadnych wyrzutów sumienia
Źródło: pieprzyczfantazja.pl