Smakosze.pl
Pieczone ziemniaki w przepysznym wydaniu

Canva / Elmagdycontributor

Cudowne, chrupiące pieczone ziemniaki w jogurcie

18 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Pieczone ziemniaki można przyrządzić w różnych odsłonach. Niektóre z nich znacząco wyróżniają się na tle innych. Tak właśnie jest w przypadku ziemniaków zapiekanych z dodatkiem jogurtu. Efekt powala na łopatki.

Pyszne ziemniaki często goszczą na naszych stołach. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ bulwy charakteryzują się niepowtarzalnymi walorami smakowymi, obok których nie sposób przejść obojętnie. Dziś sięgniemy po ziemniaki zapiekane z jogurtem.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jogurtowe pieczone ziemniaki zachwycą najbliższych

Bez wątpienia pieczone ziemniaki cieszą się ogromną popularnością. Specjał doskonale sprawdza się w roli dodatków do dań obiadowych. Jakiś czas temu wspominaliśmy o przepisie Karola Okrasy na wyborne pieczone ziemniaki.

Ziemniaki zapiekane z jogurtem z pewnością przypadną do gustu wielbicielom swojskich smaków. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy postępować zgodnie z poniższą instrukcją. Jakie produkty będą nam potrzebne?

  • 1 kg ziemniaki

  • 100 g jogurtu

  • 4 ząbki czosnku

  • papryka wędzona

  • sól

  • pieprz

  • posiekana natka pietruszki

  • posiekany koperek

Pieczony kalafior z czosnkiem

Aromatyczny pieczony kalafior z czosnkiem

CZYTAJ DALEJ

Obłędnie pyszne pieczone ziemniaki

Na początku ziemniaki starannie szorujemy. Najlepiej, jeśli pozostawimy je w skórce. Większe bulwy dzielimy na mniejsze kawałki. Jogurt łączymy z przyprawami. Dodajemy ich tyle, ile uznamy za stosowne.

Ziemniaki mieszamy z doprawionym jogurtem. Całość przekładamy do rękawa do pieczenia. Szczelnie go zamykamy i potrząsamy. Dzięki temu jogurt lepiej pokryje ziemniaki. Worek nakłuwamy i umieszczamy na blasze.

Ziemniaki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Po 45 minutach temperaturę zwiększamy do 200 stopni Celsjusza. Po 15 minutach ziemniaki powinny być gotowe. Dekorujemy je posiekaną zieleniną. Warto wypróbować przepis na zapiekankę ziemniaczaną.

Ziemniaki wyjdą przepysznie

Ziemniaki wyjdą przepysznie

Canva / voltan1

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Beszamel

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub Kossakowski

Jestem absolwentem takich kierunków studiów jak psychopedagogika kreatywności i edukacja międzykulturowa. Fascynuje mnie otaczający świat, który najlepiej można poznać dzięki nauce. Za swoją pasję uznaję kulturę i sztukę. Głównie tą dotyczącą fonii i obrazu. Kulinaria również odgrywają istotną rolę w moim życiu i chętnie eksperymentuję w kuchni. Wcześniej pisałem treści dla portalu Pikio. Od jakiegoś czasu jestem związany z redakcją Smakoszy. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Szybkie i pyszne krokiety ziemniaczane

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

Czytaj więcej >
ciasto z galaretką

Przepisy

Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

Czytaj więcej >
kotlety ziemniaczane

Przepisy

Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Cudowne przepis na ekspresowe racuchy

Czytaj więcej >
gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >