Cudowne, chrupiące pieczone ziemniaki w jogurcie
Pieczone ziemniaki można przyrządzić w różnych odsłonach. Niektóre z nich znacząco wyróżniają się na tle innych. Tak właśnie jest w przypadku ziemniaków zapiekanych z dodatkiem jogurtu. Efekt powala na łopatki.
Pyszne ziemniaki często goszczą na naszych stołach. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ bulwy charakteryzują się niepowtarzalnymi walorami smakowymi, obok których nie sposób przejść obojętnie. Dziś sięgniemy po ziemniaki zapiekane z jogurtem.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Jogurtowe pieczone ziemniaki zachwycą najbliższych
Bez wątpienia pieczone ziemniaki cieszą się ogromną popularnością. Specjał doskonale sprawdza się w roli dodatków do dań obiadowych. Jakiś czas temu wspominaliśmy o przepisie Karola Okrasy na wyborne pieczone ziemniaki.
Ziemniaki zapiekane z jogurtem z pewnością przypadną do gustu wielbicielom swojskich smaków. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy postępować zgodnie z poniższą instrukcją. Jakie produkty będą nam potrzebne?
1 kg ziemniaki
100 g jogurtu
4 ząbki czosnku
papryka wędzona
sól
pieprz
posiekana natka pietruszki
posiekany koperek
Obłędnie pyszne pieczone ziemniaki
Na początku ziemniaki starannie szorujemy. Najlepiej, jeśli pozostawimy je w skórce. Większe bulwy dzielimy na mniejsze kawałki. Jogurt łączymy z przyprawami. Dodajemy ich tyle, ile uznamy za stosowne.
Ziemniaki mieszamy z doprawionym jogurtem. Całość przekładamy do rękawa do pieczenia. Szczelnie go zamykamy i potrząsamy. Dzięki temu jogurt lepiej pokryje ziemniaki. Worek nakłuwamy i umieszczamy na blasze.
Ziemniaki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Po 45 minutach temperaturę zwiększamy do 200 stopni Celsjusza. Po 15 minutach ziemniaki powinny być gotowe. Dekorujemy je posiekaną zieleniną. Warto wypróbować przepis na zapiekankę ziemniaczaną.
Canva / voltan1
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: Beszamel