Smakosze.pl
Pieczone ziemniaki w przepysznym wydaniu

Canva / Elmagdycontributor

Cudowne, chrupiące pieczone ziemniaki w jogurcie

28 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Jakub Kossakowski

Udostępnij:

Pieczone ziemniaki można przyrządzić w różnych odsłonach. Niektóre z nich znacząco wyróżniają się na tle innych. Tak właśnie jest w przypadku ziemniaków zapiekanych z dodatkiem jogurtu. Efekt powala na łopatki.

Pyszne ziemniaki często goszczą na naszych stołach. Nie jest to nieuzasadnione, ponieważ bulwy charakteryzują się niepowtarzalnymi walorami smakowymi, obok których nie sposób przejść obojętnie. Dziś sięgniemy po ziemniaki zapiekane z jogurtem.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Jogurtowe pieczone ziemniaki zachwycą najbliższych

Bez wątpienia pieczone ziemniaki cieszą się ogromną popularnością. Specjał doskonale sprawdza się w roli dodatków do dań obiadowych. Jakiś czas temu wspominaliśmy o przepisie Karola Okrasy na wyborne pieczone ziemniaki.

Ziemniaki zapiekane z jogurtem z pewnością przypadną do gustu wielbicielom swojskich smaków. Ich przygotowanie jest banalnie proste. Wystarczy postępować zgodnie z poniższą instrukcją. Jakie produkty będą nam potrzebne?

  • 1 kg ziemniaki

  • 100 g jogurtu

  • 4 ząbki czosnku

  • papryka wędzona

  • sól

  • pieprz

  • posiekana natka pietruszki

  • posiekany koperek

Pieczony kalafior z czosnkiem

Aromatyczny pieczony kalafior z czosnkiem

CZYTAJ DALEJ

Obłędnie pyszne pieczone ziemniaki

Na początku ziemniaki starannie szorujemy. Najlepiej, jeśli pozostawimy je w skórce. Większe bulwy dzielimy na mniejsze kawałki. Jogurt łączymy z przyprawami. Dodajemy ich tyle, ile uznamy za stosowne.

Ziemniaki mieszamy z doprawionym jogurtem. Całość przekładamy do rękawa do pieczenia. Szczelnie go zamykamy i potrząsamy. Dzięki temu jogurt lepiej pokryje ziemniaki. Worek nakłuwamy i umieszczamy na blasze.

Ziemniaki wstawiamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Po 45 minutach temperaturę zwiększamy do 200 stopni Celsjusza. Po 15 minutach ziemniaki powinny być gotowe. Dekorujemy je posiekaną zieleniną. Warto wypróbować przepis na zapiekankę ziemniaczaną.

Ziemniaki wyjdą przepysznie

Ziemniaki wyjdą przepysznie

Canva / voltan1

Jak dobrze znasz tradycyjne, polskie potrawy? Tylko geniusz zdobędzie komplet punktów

Pytanie 1 z 9

Farsz w pierogach ruskich musi zawierać

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: Beszamel

Zapraszamy na nasz Instagram

Jakub KossakowskiAutor

Wydawca serwisu Smakosze. Już od najmłodszych lat fascynowały mnie szeroko pojęte kulinaria. Istnieje wiele możliwości różnorodnych połączeń smakowych, tym samym podczas kuchennych poczynań nie ma miejsca na nudę. Chętnie opracowuję swoje własne przepisy na smakołyki. W kuchni lubię eksperymentować, jednak wychodzę również z założenia, że warto kierować się sprawdzonymi sposobami, które niejednokrotnie wprawiały nasze kubki smakowe w stan ekstazy. Prywatnie preferuję proste oraz bezmięsne potrawy i jestem otwarty na rozmaite nowości. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Jak zrobić placki ziemniaczane, żeby były puszyste?

Przepisy

Jak zrobić placki ziemniaczane, żeby były puszyste? Wystarczy banalnie prosty trick

Czytaj więcej >
Soczysta surówka do mięs z kapustą pekińską

Przepisy

Soczysta surówka do mięs z kapustą pekińską. Pyszne uzupełnienie obiadu

Czytaj więcej >
Soczyste i delikatne kotlety z flądry

Przepisy

Soczyste i delikatne kotlety z flądry. Pyszna alternatywa dla schabowego

Czytaj więcej >
Kiszone łodygi brokułów - pyszny rarytas z resztek

Przepisy

Kiszone łodygi brokułów, czyli jak wykorzystać resztki. Nic się nie zmarnuje

Czytaj więcej >
Powidła śliwkowe bez mieszania - prosty przepis

Przepisy

Kochasz powidła śliwkowe, lecz nie znosisz ich mieszać? Znamy sprytne rozwiązanie. Hit wśród przetworów

Czytaj więcej >
Kluski ziemniaczane z kaszą manną są miękkie i lekkie

Przepisy

Do klusek ziemniaczanych dodajesz mąkę i jajka? Wsyp 1 inny składnik, a zachwycą Cię miękkością

Czytaj więcej >