Cudowny przepis na napar z imbiru
Nadchodzą mało przyjemne, jesienne dni. Chłód i plucha zwykle sprzyjają przeziębieniom. Dlatego warto już dziś pomyśleć o wzmocnieniu organizmu. My proponujemy wsparcie naturalnymi składnikami, a dokładniej naparem z imbiru. Oto przepis na ten zdrowy napój.
Imbir to przyprawa ceniona w kuchni. Można nim dosmaczać mięsa, drób, ryby, warzywa. Bez dodatku imbiru flaki nie smakowałyby tak samo, a chińska zupa pozbawiona by była charakterystycznej ostrości.
Wykorzystuje się świeże kłącze imbiru, jak i suszone, zmielone na proszek. Obie postaci są pikantne, jednak pierwsza charakteryzuje się większą mocą i orzeźwiającym smakiem. W sklepach można też kupić imbir marynowany, który jest popularnym dodatkiem do sushi i innych potraw kuchni azjatyckiej.
Imbir odznacza się też właściwościami prozdrowotnymi. Z tego powodu jest produktem ważnym dla medycyny naturalnej. Działa rozgrzewająco, przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Łagodzi choroby górnych dróg oddechowych, a także mdłości.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Cudowny przepis na napar z imbiru
Składniki:
kawałek świeżego kłącza imbiru
1 l wody
Przygotowanie naparu
Kłącze imbiru obierz ze skórki. Połowę zetrzyj na tarce o małych oczkach, resztę pokrój w cienkie plasterki.
Imbir umieść w rondelku, zalej wodą, doprowadź ją na średnim ogniu do wrzenia. Potem całość gotuj na małym ogniu ok. 15 minut.
Gorący napar przecedź, rozlej do małych słoiczków, szczelnie zamknij. Wstaw do garnka z gorącą wodą, pasteryzuj ok. 20 minut.
Słoiczki z naparem najlepiej trzymaj w lodówce. Napar możesz wykorzystać do przygotowania zdrowego napoju — rozcieńcz go gorącą wodą, po przestudzeniu dopraw miodem i sokiem z cytryny.
Źródło zdjęcia: canva/budgetstockphoto
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: kuchnialidla