Smakosze.pl
napar z imbiru

canva/Yuliya Furman

Cudowny przepis na napar z imbiru

14 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Nadchodzą mało przyjemne, jesienne dni. Chłód i plucha zwykle sprzyjają przeziębieniom. Dlatego warto już dziś pomyśleć o wzmocnieniu organizmu. My proponujemy wsparcie naturalnymi składnikami, a dokładniej naparem z imbiru. Oto przepis na ten zdrowy napój.

Imbir to przyprawa ceniona w kuchni. Można nim dosmaczać mięsa, drób, ryby, warzywa. Bez dodatku imbiru flaki nie smakowałyby tak samo, a chińska zupa pozbawiona by była charakterystycznej ostrości.

Wykorzystuje się świeże kłącze imbiru, jak i suszone, zmielone na proszek. Obie postaci są pikantne, jednak pierwsza charakteryzuje się większą mocą i orzeźwiającym smakiem. W sklepach można też kupić imbir marynowany, który jest popularnym dodatkiem do sushi i innych potraw kuchni azjatyckiej.

Imbir odznacza się też właściwościami prozdrowotnymi. Z tego powodu jest produktem ważnym dla medycyny naturalnej. Działa rozgrzewająco, przeciwzapalnie i przeciwwirusowo. Łagodzi choroby górnych dróg oddechowych, a także mdłości.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Cudowny przepis na napar z imbiru

Składniki:

  • kawałek świeżego kłącza imbiru

  • 1 l wody

zupa z soczewicy

Prosty przepis na zupę z soczewicy

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie naparu

Kłącze imbiru obierz ze skórki. Połowę zetrzyj na tarce o małych oczkach, resztę pokrój w cienkie plasterki.

Imbir umieść w rondelku, zalej wodą, doprowadź ją na średnim ogniu do wrzenia. Potem całość gotuj na małym ogniu ok. 15 minut.

Gorący napar przecedź, rozlej do małych słoiczków, szczelnie zamknij. Wstaw do garnka z gorącą wodą, pasteryzuj ok. 20 minut.

Słoiczki z naparem najlepiej trzymaj w lodówce. Napar możesz wykorzystać do przygotowania zdrowego napoju — rozcieńcz go gorącą wodą, po przestudzeniu dopraw miodem i sokiem z cytryny.

imbir

imbir

Źródło zdjęcia: canva/budgetstockphoto

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

  • Cudowne powidła śliwkowe według babcinego przepisu

  • Jak zrobić bardzo gęstą i pożywną zupę ogórkową?

  • Szybkie, proste i tanie ciasto marchewkowe dla całej rodziny

Źródło: kuchnialidla

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Szybkie i pyszne krokiety ziemniaczane

Czytaj więcej >

Przepisy

Obłędna surówka z kapusty pekińskiej

Czytaj więcej >
ciasto z galaretką

Przepisy

Najprostsze ciasto bez pieczenia z galaretką

Czytaj więcej >
kotlety ziemniaczane

Przepisy

Smakowite kotlety ziemniaczane z pyszną niespodzianką w środku

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Cudowne przepis na ekspresowe racuchy

Czytaj więcej >
gołąbki kuronia

Przepisy

Sprawdzony patent Kuronia na pyszne gołąbki

Czytaj więcej >