Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Cukinia w cieście czyli smakowita przekąska w kilka minut
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 06.10.2021 02:00

Cukinia w cieście czyli smakowita przekąska w kilka minut

Cukinia w cieście
canva/peredniankina

Cukinia w cieście to jedna z moich ulubionych opcji na lunch lub kolację. Delikatna, smażona al dente w cieście naleśnikowym wprost rozpływa się w ustach. Cukinię przygotujesz w zaledwie kilka minut, a efekt zaskoczy wszystkich. Cukinię podaj z ulubionym sosem, jogurtem lub śmietaną.

Cukinia to warzywo, z którego przygotujesz wiele potraw. Pieczona, smażona, duszona zawsze smakuje wyśmienicie. Cukinia w cieście to pomysł na szybkie, wegetariańskie placuszki, bez tarkowania warzyw, bez długiego smażenia. Delikatne ciasto naleśnikowe szybko rumieni się na patelni, nadając cukinii ślicznego, złocistego koloru.

Cukinia w cieście doskonale sprawdzi się jako szybka przekąska, lunch, kolacja. Cukinię w cieście możesz przygotować również jako dodatek do ulubionego dania lub potraw z grilla. Cukinię podaj ze śmietaną, jogurtem lub ulubionym sosem.

Osobiście polecam domowy sos tatarski lub czosnkowy, ponieważ doskonale komponują się z delikatnym smakiem smażonej cukinii, nadając jej mocniejszy, bardziej intensywny smak.

Przepis na cukinię w cieście

Składniki na 4 porcje:

  • dwie większe cukinie

  • pół szklanki mleka

  • pół szklanki mąki pszennej

  • jajko

  • sól, pieprz

  • olej do smażenia

Jak przygotować cukinię w cieście?

Cukinię umyj, osusz i pokrój w plastry, następnie dopraw solą, pieprzem i odstaw. Przygotuj ciasto naleśnikowe: mąkę, mleko, jajko i odrobinę soli wsyp do miski i miksuj na wysokich obrotach, aż uzyskasz jednolitą, gładką masę o konsystencji ciasta na naleśniki. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub mleka.

Każdy kawałek cukinii dokładanie obtocz w cieście, następnie włóż na patelnię z olejem i smaż do uzyskania złocistego koloru.

Smacznego.