Cukinia w cieście czyli smakowita przekąska w kilka minut
Cukinia w cieście to jedna z moich ulubionych opcji na lunch lub kolację. Delikatna, smażona al dente w cieście naleśnikowym wprost rozpływa się w ustach. Cukinię przygotujesz w zaledwie kilka minut, a efekt zaskoczy wszystkich. Cukinię podaj z ulubionym sosem, jogurtem lub śmietaną.
Cukinia to warzywo, z którego przygotujesz wiele potraw. Pieczona, smażona, duszona zawsze smakuje wyśmienicie. Cukinia w cieście to pomysł na szybkie, wegetariańskie placuszki, bez tarkowania warzyw, bez długiego smażenia. Delikatne ciasto naleśnikowe szybko rumieni się na patelni, nadając cukinii ślicznego, złocistego koloru.
Cukinia w cieście doskonale sprawdzi się jako szybka przekąska, lunch, kolacja. Cukinię w cieście możesz przygotować również jako dodatek do ulubionego dania lub potraw z grilla. Cukinię podaj ze śmietaną, jogurtem lub ulubionym sosem.
Osobiście polecam domowy sos tatarski lub czosnkowy, ponieważ doskonale komponują się z delikatnym smakiem smażonej cukinii, nadając jej mocniejszy, bardziej intensywny smak.
Przepis na cukinię w cieście
Składniki na 4 porcje:
dwie większe cukinie
pół szklanki mleka
pół szklanki mąki pszennej
jajko
sól, pieprz
olej do smażenia
Jak przygotować cukinię w cieście?
Cukinię umyj, osusz i pokrój w plastry, następnie dopraw solą, pieprzem i odstaw. Przygotuj ciasto naleśnikowe: mąkę, mleko, jajko i odrobinę soli wsyp do miski i miksuj na wysokich obrotach, aż uzyskasz jednolitą, gładką masę o konsystencji ciasta na naleśniki. W razie potrzeby dodaj więcej mąki lub mleka.
Każdy kawałek cukinii dokładanie obtocz w cieście, następnie włóż na patelnię z olejem i smaż do uzyskania złocistego koloru.
Smacznego.