Delikatne pulpety w sosie koperkowym
Gdy słyszysz „mięso mielone", zwyczajowo myślisz „kotlety". Tymczasem z mielonego mięsa można przygotować wiele innych, smacznych, a przede wszystkim lżejstrawnych potraw, niż smażone kotlety. Zobacz, jak zrobić delikatne pulpety w sosie koperkowym. Jesteśmy pewni, że posmakują całej twojej rodzinie.
Mielone mięso zwykle kupujemy z przeznaczeniem na kotlety. Jednak, choć są one bardzo smaczne, to też dość ciężkie dla żołądka. Zamiast więc przygotowywać danie z patelni, sięgnij po rondelek lub garnek. Właśnie w nich ugotujesz delikatne pulpety. Co więcej, danie będzie też zawierało lekki sos, którym możesz polać ziemniaki, ryż czy kaszę.
Delikatne pulpety w sosie koperkowym
Składniki:
50 dag mielonego mięsa z indyka lub wieprzowego
1 kajzerka
3 szklanki bulionu drobiowego lub warzywnego
1 jajko
1 ząbek czosnku
pieprz ziołowy
sól, pieprz
3/4 szklanki mąki pszennej
200 ml śmietanki kremówki
pół pęczka koperku
Przygotowanie pulpetów
Kajzerkę namocz w 1 szklance bulionu. Gdy napęcznieje, dokładnie ją odciśnij, rozdrobnij i dodaj do mielonego mięsa.
Do mięsa dodaj też jajko i przepuszczony przez praskę ząbek czosnku. Wsyp trochę pieprzu ziołowego, czarnego i soli. Dokładnie wyrób mięsną masę.
Z przygotowanej masy formuj w dłoniach nieduże kulki. Każdą obtocz w mące. W garnku lub rondelku zagotuj bulion (również ten z namaczania bułki).
Do delikatnie gotującego się bulionu włóż mięsne kulki. Całość gotuj na niedużym ogniu ok. 30 minut.
Śmietankę rozmieszaj z łyżką mąki, rozprowadź częścią gorącego bulionu, dodaj do pulpetów. Całość zagotuj.
Do sosu dodaj posiekany koperek, zamieszaj, gotuj całość jeszcze minutę. Sos dopraw do smaku solą i pieprzem.
W naszym serwisie znajdziesz też przepisy na inne dania z mielonego mięsa. Zobacz, jak przygotować zapiekankę makaronową z mielonym mięsem, a także, jak zrobić kotlety mielone z pieczarkami.
Źródło zdjęcia: canva/a-lesa
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy
Najpyszniejsze kotlety schabowe marynowane w musztardzie i miodzie
Placki ziemniaczane z pieczarkami i serem. Najlepszy przepis
Źródło: przepis autorski