Dlaczego do placków ziemniaczanych warto dodać ocet?
Placki ziemniaczane często wychodzą tłuste. Korzystając ze sprytnego patentu, takiej sytuacji możemy zapobiec. Wystarczy, że do ziemniaczanej masy wlejemy octu, a placki wchłoną zdecydowanie mniej oleju podczas smażenia. Koniecznie wypróbujcie nasz trik.
Podpowiadaliśmy wam już, na czym usmażyć placki ziemniaczane i jak przyrządzić je bez mąki i jajek. Tym razem na tapet bierzemy problem wchłaniania tłuszczu podczas smażenia. Zdradzamy skuteczne sposoby na to, by uzyskać placki lekkie i chrupiące jak nigdy wcześniej.
Dlaczego warto dodać ocet do placków ziemniaczanych?
Dodatek octu sprawi, że placki podczas smażenia wchłoną mniej tłuszczu. Wystarczy 1 łyżka, by masa zyskała nowych właściwości. Ocet nie zmieni smaku wyrobu, a ma szansę poprawić jego konsystencję.
Niektórzy do przygotowania ciasta stosują spirytus. Pełni on tę samą funkcję co ocet. Możecie więc stosować je wymiennie, zależnie od tego, który produkt macie akurat pod ręką. Bez obaw — alkohol pod wpływem temperatury odparowuje.
O czym jeszcze warto pamiętać?
Istotnym czynnikiem wpływającym na jakość placków ziemniaczanych jest technika ich smażenia. Nie można przesadzić zarówno z ilością oleju, jak i z mocą ognia, na którym smażymy. W przeciwnym wypadku uzyskamy surowe w środku lub wyjątkowo tłuste placki, które nikomu nie będą smakowały.
Warto wiedzieć, że im grubsze dno będzie miała nasza patelnia, tym mniej tłuszczu będziemy mogli użyć. Nasze placki będą zatem lżejsze. Niezależnie od użytego do smażenia naczynia, dozowanie oleju powinno być ostrożne. Placki nie powinny w tłuszczu pływać.
Chrupiące będą tylko wtedy, gdy smażyć je będziemy na niewielkim ogniu i na niezbyt gorącym tłuszczu, którego dodamy w ilości pozwalającej na nieprzywieranie masy. Usmażone placki warto dodatkowo odłożyć na ręcznik papierowy, aby usunąć tłuszcz z ich powierzchni.
Źródło zdjęcia: canva/Mariha-kitchen
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: beszamel.se