Smakosze.pl
rosół

canva

Dlaczego warto dodać do rosołu sos sojowy?

28 Sierpnia 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Wiemy, że lubicie rosół. Ale czy nie znudził wam się już jego smak? Jeśli tak, proponujemy dziś mały eksperyment - dodajcie do niego trochę sosu sojowego. Aromat i wygląd rosołu z pewnością was pozytywnie zaskoczą.

Złocisty, aromatyczny rosół to jedna z najpopularniejszych w Polsce zup. Wywar gotowany na mięsie i włoszczyźnie jest uwielbiany przez dorosłych i dzieci. Ale ile można jeść tę samą, nawet najpyszniejszą zupę? Dlatego proponujemy wam małą odmianę.

Niektórzy, aby złagodzić smak rosołu dodają do niego kawałek włoskiej kapusty. Inni dosypują szczyptę sproszkowanej kurkumy - rosół zyskuje wtedy żółty kolor i ostrzejszy smak. My zaś proponujemy odmienić charakter rosołu dodając do niego trochę sosu sojowego.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Dlaczego warto dodać do rosołu sos sojowy?

Sos sojowy jest przyprawą charakterystyczną dla kuchni orientalnej. Ma ciemnobrązowy kolor, wyraźny smak i aromat. Powstaje w wyniku długiej fermentacji nasion soi połączonych z wodą i ziarnami zbóż. Nie zawiera soli, ale dodaje potrawom wyraźnego smaku.

Sos sojowy dodany do rosołu sprawi, że ta klasyczna zupa nabierze ciemniejszej barwy. Będzie też miała wyraźniejszy aromat i smak. I co ważne - wlewając do rosołu trochę sosu sojowego można ograniczyć ilość dodanej do niego soli. To rozwiązanie będzie więc idealne dla osób, które powinny ograniczać ilość soli w diecie.

Tłuczone ziemniaki

Idealne na obiad - tłuczone ziemniaki z podsmażonym boczkiem

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie rosołu krok po kroku

Wołowinę i porcję kury rosołowej zalej zimną wodą. Na małym ogniu doprowadź do wrzenia, zdejmij szumowinę. Zmniejsz ogień, dodaj trochę pieprzu i soli (rosół będziemy doprawiać pod koniec gotowania) oraz listek laurowy. Gotuj ok. godzinę na niedużym ogniu.

Włoszczyznę oczyść. Cebulę obierz, przekrój na pół, zrumień na suchej patelni. Natkę pietruszki i nać selera opłucz. Warzywa i zieleninę dodaj do mięsnego wywaru i gotuj na małym ogniu jeszcze ok. 1,5 godziny.

Rosół cały czas gotuj przy uchylonej pokrywce, tak by mogły z niego ulatywać niepożądane zapachy. Dodaj do niego 2-3 łyżki sosu sojowego, gotuj 5 minut. Rosół dopraw do smaku solą i pieprzem. Podawaj z makaronem, posypany posiekaną natką pietruszki. Smacznego!

sos sojowy

sos sojowy

Źródło zdjęcia: canva

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Zapraszamy na nasz Instagram

Źródło: ladyhousewife, zywienieabczdrowie

Renata Materlińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Porady

Dlaczego warto iść na grzyby o świcie?

Czytaj więcej >
zupa ogórkowa

Porady

Jak zrobić bardzo gęstą i pożywną zupę ogórkową?

Czytaj więcej >

Porady

Jak długo należy gotować leśne grzyby?

Czytaj więcej >
czasznica olbrzymia

Porady

Niezwykły grzyb w polskich lasach

Czytaj więcej >
rosół

Porady

Dlaczego szefowie kuchni wlewają ocet do rosołu?

Czytaj więcej >

Porady

Kiedy należy dodawać śmietanę do zupy?

Czytaj więcej >