Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Porady > Dlaczego warto dodać do sernika rodzynki? Zaskakujące zalety zachwycą każdego
Renata Materlińska
Renata Materlińska 13.04.2022 13:46

Dlaczego warto dodać do sernika rodzynki? Zaskakujące zalety zachwycą każdego

sernik
canva/Qwart

Planujecie upiec na święta sernik? Sprawdźcie, dlaczego warto dodać do sernika rodzynki. Zaskakujących zalet jest kilka i z pewnością was zachwycą. Wśród waszych gości też na pewno znajdzie się wielu zwolenników tego słodkiego i zdrowego dodatku.

Dodawanie rodzynek do ciast, a zwłaszcza do sernika ma swoich wielbicieli i przeciwników. Niektórzy nie wyobrażają sobie masy serowej, bez tego słodkiego dodatku. Za jego sprawą sernik zyskuje bowiem na apetycznym wyglądzie. Jednak są też tacy, którzy omijają rodzynki lub wręcz wydłubują je z ciasta. Być może przekonają się do tych bakalii, gdy poznają ich zalety.

Dlaczego warto dodać do sernika rodzynki?

Rodzynki to nic innego jak wysuszone, bezpestkowe winogrona. Choć są bardzo słodkie, zawierają tylko naturalny cukier owocowy. Dlatego dodając rodzynki do sernika, można wsypać do niego trochę mniej cukru i ta zmiana wyjdzie nam na zdrowie.

Po drugie rodzynki stanowią doskonałe źródło błonnika. Gdy więc dosypiesz je do ciasta, wzbogacisz wypiek w składnik cenny dla twojego zdrowia. Błonnik przyspiesza bowiem przemianę materii, zmniejsza też ryzyko wystąpienia nowotworów jelita grubego.

Rodzynki zawierają też żelazo i witaminę C. Jest to bardzo dobre połączenie, bo składniki te wzmacniają organizm, a witamina C poprawia przyswajanie żelaza. W ich składzie znajdziemy też wapń, który jest cenny dla naszych kości i zębów. Poza tym rodzynki podobnie jak winogrona zawierają przeciwutleniacze. Zmniejszają one ryzyko wystąpienia nowotworów, a także zmniejszają stany zapalne.

Na co należy uważać?

Kupując rodzynki najlepiej wybierać te ekologiczne, organiczne. A to dlatego, że nie będą zawierały konserwantów, ani pestycydów. Obecność tych ostatnich jest dość częsta, a pestycydy źle wpływają na układ nerwowy i hormonalny.

Jeśli jednak kupicie rodzynki z konwencjonalnej produkcji, możecie ograniczyć ilość mało zdrowych składników, które mogą zawierać. Jak? Opłuczcie je, a potem zalejcie ciepłą wodą i odstawcie na 10-15 minut. W tym czasie możecie nawet wymienić wodę. Wraz z nią usuniecie część konserwantów.

Na naszej stronie znajdziecie też przepis na sernik z rodzynkami, a także na sernik kajmakowy.

rodzynki
rodzynki

Źródło zdjęcia: canva/Lcc54613

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se, zdrowie.wprost

Zapraszamy na nasz Instagram