Dlaczego warto dodać majonez do zupy pomidorowej?
Zabielana zupa pomidorowa jest dobrze znana na naszych stołach. Czy próbowaliście jednak kiedyś użyć do zabielenia majonezu? Ten prosty trik sprawia, że nasza pomidorówka staje się niezwykle kremowa i delikatna. Zapomnij o dodawaniu do zupy śmietany.
Zupa pomidorowa zabielana majonezem zyskuje nowy zaskakujący smak. Ilość dodanego sosu zależy od własnych preferencji smakowych. Pamiętać należy, że majonez w przeciwieństwie do śmietany, zawiera dodatek soli, w związku z tym należy ostrożnie dobierać jego ilość w daniu.
Przepis na kremową zupę pomidorową z majonezem
Składniki:
1 litr domowego rosołu mięsnego lub warzywnego
2 łyżki passaty pomidorowej
2 łyżki ulubionego majonezu
sól i pieprz do smaku
odrobina cukru (opcjonalnie)
makaron lub ryż do podania
Jak ugotować zupę pomidorową z dodatkiem majonezu?
Rosół na zupę pomidorową wlej do garnka. Zagrzej go na średniej mocy palnika, a gdy zacznie się gotować, dodaj passatę pomidorową. Pozostaw na ogniu jeszcze przez 2-3 minuty, cały czas mieszając zawartość garnka.
Z zupy pomidorowej odlej do mniejszego naczynia kilka łyżek płynu. Dodawaj stopniowo majonez, cały czas intensywnie mieszając. Kiedy składniki będą dobrze połączone, dodaj całość do reszty zupy.
Zawartość garnka wymieszaj i zdejmij z ognia. Ewentualnie dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Zupę podawaj z ugotowanym ryżem lub makaronem. Doskonale smakuje zarówno od razu po ugotowaniu jak i odgrzana na następny dzień. Wypróbuj przepis na jesienną pomidorówkę z dodatkiem dyni. Dowiedz się, czym szybko i prosto zastąpisz ryż lub makaron w zupie.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: