Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dlaczego warto dodać majonez do zupy pomidorowej?
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 11.10.2022 17:52

Dlaczego warto dodać majonez do zupy pomidorowej?

zupa pomidorowa
Canva / undefined undefined

Zabielana zupa pomidorowa jest dobrze znana na naszych stołach. Czy próbowaliście jednak kiedyś użyć do zabielenia majonezu? Ten prosty trik sprawia, że nasza pomidorówka staje się niezwykle kremowa i delikatna. Zapomnij o dodawaniu do zupy śmietany.

Zupa pomidorowa zabielana majonezem zyskuje nowy zaskakujący smak. Ilość dodanego sosu zależy od własnych preferencji smakowych. Pamiętać należy, że majonez w przeciwieństwie do śmietany, zawiera dodatek soli, w związku z tym należy ostrożnie dobierać jego ilość w daniu.

Przepis na kremową zupę pomidorową z majonezem

Składniki:

  • 1 litr domowego rosołu mięsnego lub warzywnego

  • 2 łyżki passaty pomidorowej

  • 2 łyżki ulubionego majonezu

  • sól i pieprz do smaku

  • odrobina cukru (opcjonalnie)

  • makaron lub ryż do podania

Jak ugotować zupę pomidorową z dodatkiem majonezu?

Rosół na zupę pomidorową wlej do garnka. Zagrzej go na średniej mocy palnika, a gdy zacznie się gotować, dodaj passatę pomidorową. Pozostaw na ogniu jeszcze przez 2-3 minuty, cały czas mieszając zawartość garnka.

Z zupy pomidorowej odlej do mniejszego naczynia kilka łyżek płynu. Dodawaj stopniowo majonez, cały czas intensywnie mieszając. Kiedy składniki będą dobrze połączone, dodaj całość do reszty zupy.

Zawartość garnka wymieszaj i zdejmij z ognia. Ewentualnie dopraw do smaku solą, pieprzem i cukrem. Zupę podawaj z ugotowanym ryżem lub makaronem. Doskonale smakuje zarówno od razu po ugotowaniu jak i odgrzana na następny dzień. Wypróbuj przepis na jesienną pomidorówkę z dodatkiem dyni. Dowiedz się, czym szybko i prosto zastąpisz ryż lub makaron w zupie.

Canva / pepmiba
Canva / pepmiba

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: