Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Zapomnij o ryżu i makaronie. Teraz zupę pomidorowa podajemy z innym dodatkiem

Zapomnij o ryżu i makaronie. Teraz zupę pomidorowa podajemy z innym dodatkiem

Zupa pomidorowa
canva/Chatiyanon

Zupę pomidorową zawsze podajecie z ryżem lub makaronem? Proponujemy zamienić te dodatki na kaszę kuskus. Jest smaczna i delikatna, a jej przygotowanie niemalże ekspresowe. Koniecznie spróbujcie — rodzina poprosi o dokładkę.

Aromatyczna i pełna smaku zupa pomidorowa z kaszą kuskus jet doskonałym pomysłem na szybki i sycący posiłek. Jej przyrządzenie nie zajmie wam wiele czasu, a smak na długo pozostanie w pamięci. Spróbujecie?

Przepis na zupę pomidorową z kaszą kuskus

Składniki:

  • 2 litry bulionu warzywnego

  • 2 średnie marchewki

  • 300 g kaszy kuskus

  • 200 g przecieru pomidorowego, najlepiej domowego

  • 40 g śmietany 12% (opcjonalnie)

  • 1-2 łyżeczki suszonej bazylii

  • sól i pieprz w ilości do smaku

Jak ugotować zupę pomidorową z kaszą kuskus? To prostsze niż myślicie

Kaszę kuskus płuczemy i przenosimy ja do miski szklanej. Zalewamy wrzątkiem w ilości wystarczającej do przykrycia ziaren i uformowania centymetrowej warstwy nad ich powierzchnią. Przykrywamy naczynie i odstawiamy całość na około 7 minut.

Marchewkę obieramy, myjemy i kroimy w cienkie krążki. W większym garnku zagotowujemy warzywny bulion. Dodajemy do niego marchew i gotujemy przez 3 minuty, po czym wlewamy przecier pomidorowy.

Gotujemy danie przez kolejne 3-4 minuty, a następnie doprawiamy je bazylią, pieprzem oraz solą. Wsypujemy kaszę kuskus i zdejmujemy zupę pomidorową z ognia. Podajemy od razu lub zabielamy zahartowaną śmietaną. Smacznego.

Inne pomysły na znakomite zupy znajdziecie na naszej stronie. W tym artykule podpowiadamy jak przygotować pyszny, złocisty rosół. Być może też spodoba wam się prosty przepis na aromatyczną zupę pieczarkową.

Znakomita zupa pomidorowa z kaszą kuskus
canva/karoto

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: