Dodaj do klasycznej mizerii nietypowy produkt. Cudnie podkręci jej smak

Mizeria jest dobrze znaną surówką, która sezonie letnim pojawia się często jako element obiadu. Aby dodatek miał aksamitną konsystencję, warto zastąpić cukier delikatnym płynnym miodem. Będzie przy tym obłędnie pyszny i pełen aromatu. Spróbujecie?
Dobrej mizerii nie oprze się żaden smakosz. Surówka doprawiona śmietaną słodzoną miodem będzie jeszcze lepsza niż klasyczna odsłona z dodatkiem cukru kryształu, który nie zawsze uda się dobrze rozprowadzić w sosie.
W bardziej dietetycznej odsłonie klasyczny nabiał warto zastąpić lekkim jogurtem lub nawet produktem sojowym. Surówka z ogórka będzie jednocześnie delikatna, chrupiąca i smaczna. Skusicie się?
Przepis na aromatyczną mizerię z miodem
Składniki:
2 ogórki wężowe
200 ml śmietany 18% albo jogurtu naturalnego lub sojowego
1 łyżka miodu lub syropu agawy
pół pęczka posiekanego koperku
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie mizerii z miodem:
Ogórki starannie myjemy i pozbawiamy je skórki. Kroimy je w cienkie plasterki. Najlepiej zrobić to przy pomocy tarki. Warzywa umieszczamy w misce, po czym dodajemy do nich koperek.
Śmietanę lub jogurt łączymy z miodem lub syropem i dodajemy odrobinę soli oraz pieprzu. Sos mieszamy z ogórkami z koperkiem i podajemy do obiadu. Smacznego.
Inne pomysły na dodatki do obiadu znajdziecie na naszej stronie. Ten artykuł zawiera sprawdzony sposób na surówkę z młodej kapusty. W tym natomiast znajdziecie doskonały patent na ogórki małosolne z woreczka, które przygotujecie w zaledwie jeden dzień.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jaka kapusta jest najlepsza na gołąbki? Mamy garść praktycznych porad
Obłędne placki ziemniaczane ze śmietaną. Nie ma szans, że ściemnieją
Sprytny przepis na puszyste kotlety mielone. Zawsze wychodzą idealnie puszyste
Źródło: olgasmile



































