Najprostsza surówka z młodej kapusty. Smak sezonu w najlepszym wydaniu

Surówka z młodej kapusty jest przyjemnie chrupiąca i aromatyczna. Dodatek sosu na bazie oliwy z oliwek z nutą cytryny, że całość nabierze lekkości. Delikatna słodycz marchewki i świeżo posiekany koperek pysznie dopełnią smaku. Podajcie do obiadu, a rodzina będzie zachwycona.
Surówki są nieodłącznym elementem wielu obiadowych kompozycji. Orzeźwiający i pełen aromatu specjał z młodej kapusty skusi niejednego amatora lekkich warzywnych kompozycji. Sezonowe składniki w połączeniu z delikatnym sosem na bazie oliwy smakują obłędnie. Skusicie się?
Przepis na znakomitą surówkę z młodej kapusty:
Składniki:
pół główki młodej kapusty
1 młoda cebula
2 średnie marchewki lub kilka młodych
1 pęczek koperku
3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju lnianego
1 łyżka soku z cytryny
sól i pieprz w ilości do smaku
Przygotowanie surówki z młodej kapusty:
Kapustę myjemy, osuszamy i szatkujemy. Warzywo przenosimy do większej miski, a następnie dodajemy do niego obraną i pokrojona w kostkę młodą cebulę. Możemy użyć takiej ze szczypiorkiem. Wtedy siekamy też zieloną część.
Marchewkę obieramy i ścieramy na tarce o większych oczkach. Jeśli używamy młodego warzywa, nie obierajmy go. Wystarczy dobrze umyć. Łączymy z kapustą i cebulą. Na koniec dodajemy posiekany koperek.
Do szklanki wlewamy olej lub oliwę z oliwek i sok z cytryny. Mieszamy je ze sobą, po czym wsypujemy szczyptę soli oraz odrobinę świeżo zmielonego, czarnego pieprzu. Sosem polewamy surówkę i starannie ją mieszamy. Podajemy do obiadu.
Po inne przepisy na znakomite surówki zajrzyjcie na naszą stronę. Znajdziecie tam m.in. zachwycającą recepturę na colesława z czerwonej kapusty. Być może spodoba wam się także niebagatelna kompozycja z dodatkiem kalarepy.

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Banalna jednogarnkowa smażona kapusta z polską kiełbasą. Szybki obiad dla całej rodziny
Schabowe w nietypowym, słodko-słonym, orientalnym wydaniu. Sekretem smaku są 3 pyszne składniki
Źródło: kwestiasmaku



































