Dodaj garść uwielbianych owoców do zupy pomidorowej. Nic lepszego nie zjesz
Zupa pomidorowa ma wiele odsłon. W zasadzie każda gospodyni wypracowała na tę klasyczną potrawę swój własny patent. O takim dodatku jednak prawdopodobnie jeszcze nie słyszeliście. Mowa o dodaniu do zupy garści suszonej żurawiny.
Suszona żurawina jest produktem bogatym w antyoksydanty. Stanowi także dobre źródło błonnika. Zupa pomidorowa z dodatkiem tego owocu ma nieoczywisty intrygujący smak. Z pewnością przypadnie do gustu niejednemu miłośnikowi dobrej kuchni.
Przepis na zupę pomidorową z żurawiną
Składniki:
1 i 1/2 litra rosołu
1 puszka pomidorów krojonych
3 łyżki śmietany 30%
odrobina cukru
sól i pieprz do smaku
garść suszonej żurawiny
Jak ugotować intrygującą zupę pomidorową z żurawiną?
W garnku podgrzej rosół na zupę pomidorową. Kiedy bulion będzie już ciepły, dodaj do niego krojone pomidory z puszki oraz suszoną żurawinę. Zostaw garnek na wolnym ogniu do momentu, aż pomidory się rozpadną.
Po upływie wymaganego czasu wyłącz ogień pod garnkiem z zupą pomidorową. Skosztuj potrawy, w razie potrzeby dopraw solą, pieprzem, ewentualnie odrobiną cukru. Następnie zabiel zupę 3 łyżkami gęstej śmietany.
Zupę pomidorową z żurawiną podawaj z ugotowanym osobno ryżem lub makaronem. Możesz udekorować ją posiekaną natką pietruszki. Zupa wyśmienicie smakuje podana od razu po ugotowaniu, jak i podgrzana na następny dzień. Poznaj grecką odsłonę niezwykłej zupy pomidorowej. Zupa pomidorowa Roberta Makłowicza zachwyca swoim smakiem.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Jak usunąć nadmiar soli ze śledzi? Mamy najlepsze, sprawdzone patenty
Okrasa do kotletów schabowych proponuje „miodową kapustę”. Co za dodatek
Czy neo-angin działa antyseptycznie i łagodzi ból gardła? - Reklama