Dodaj je do mielonych zamiast zwykłego, nudnego jajka. Wyjdą wyjątkowo wysokie i puszyste
Takich koletów mielonych jeszcze nie jedliście. Delikatne i puszyste mięso nie ma sobie równych. Zamiast standardowego jajka wystarczy dodać do mięsa ubitą na sztywno pianę z białek. Ten niebanalny dodatek daje cudowne rezultaty.
Pomysłowy sposób na jajko w kotletach mielonych
Wiemy jak dodać białko, a co w takim razie z żółtkiem? Absolutnie nie idzie na zmarnowanie. Tę część jajka przed dodaniem do kotletów mielonych utrzyj z odrobiną masła. Sam opis tej metody sprawia, że ślinka cieknie do ust.
Burak niejedno ma imię! 6 zaskakujących przepisów z burakamiPrzepis na niezwykle puszyste kotlety mielone
Składniki:
- 500 g mielonej wieprzowiny
- 2 ząbki czosnku
- 1 cebula
- 1 bułka kajzerka
- mleko na namoczenia bułki
- 2 jajka
- 1 łyżka masła
- sól i pieprz do smaku
- mąka i bułka tarta do panierowania
- olej do smażenia
Jak zrobić obłędnie apetyczne kotlety mielone z pianą z białek?
Przygotowanie kotletów mielonych zacznij od oddzielenia białka od żółtka w 1 jajku. Białko ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Żółtko utrzyj na gładko z łyżką masła. W międzyczasie namocz też w mleku bułkę.
Mięso na kotlety mielone przełóż do dużej miski. Namoczoną kajzerkę odciśnij z nadmiaru płynu i dodaj do wieprzowiny. Dołóż także żółtko utarte z masłem. Składniki wyrób na jednolita masę.
Cebulę obierz, posiekaj i obsmaż na patelni. Czosnek przeciśnij przez praskę. Do mięsnej masy dodaj oba warzywa, przyprawy, a także ubite białka. Całość delikatnie wymieszaj.
Z uzyskanej masy formuj niewielkie kotlety mielone. Panieruj je kolejno w mące, rozbełtanym jajku oraz bułce tartej. Smaż z obu stron na rumiany kolor na dobrze rozgrzanym oleju. Po usmażeniu niezwykle puszyste kotlety mielone gotowe są do podania. Zobacz, jaki jeszcze niebanalny składnik można dodać do uwielbianych kotletów. W tym przepisie z powodzeniem zastąpisz kajzerką smacznym produktem.