Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dodaj je do mielonych zamiast zwykłego, nudnego jajka. Wyjdą wyjątkowo wysokie i puszyste
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 21.02.2023 13:24

Dodaj je do mielonych zamiast zwykłego, nudnego jajka. Wyjdą wyjątkowo wysokie i puszyste

mięso do kotletów mielonych
Canva / Professor25

Takich koletów mielonych jeszcze nie jedliście. Delikatne i puszyste mięso nie ma sobie równych. Zamiast standardowego jajka wystarczy dodać do mięsa ubitą na sztywno pianę z białek. Ten niebanalny dodatek daje cudowne rezultaty.

Pomysłowy sposób na jajko w kotletach mielonych

Wiemy jak dodać białko, a co w takim razie z żółtkiem? Absolutnie nie idzie na zmarnowanie. Tę część jajka przed dodaniem do kotletów mielonych utrzyj z odrobiną masła. Sam opis tej metody sprawia, że ślinka cieknie do ust.

Burak niejedno ma imię! 6 zaskakujących przepisów z burakami

Przepis na niezwykle puszyste kotlety mielone

Składniki:

  • 500 g mielonej wieprzowiny
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 cebula
  • 1 bułka kajzerka
  • mleko na namoczenia bułki
  • 2 jajka
  • 1 łyżka masła
  • sól i pieprz do smaku
  • mąka i bułka tarta do panierowania
  • olej do smażenia

Jak zrobić obłędnie apetyczne kotlety mielone z pianą z białek?

Przygotowanie kotletów mielonych zacznij od oddzielenia białka od żółtka w 1 jajku. Białko ubij na sztywną pianę z dodatkiem szczypty soli. Żółtko utrzyj na gładko z łyżką masła. W międzyczasie namocz też w mleku bułkę.

Mięso na kotlety mielone przełóż do dużej miski. Namoczoną kajzerkę odciśnij z nadmiaru płynu i dodaj do wieprzowiny. Dołóż także żółtko utarte z masłem. Składniki wyrób na jednolita masę.

Cebulę obierz, posiekaj i obsmaż na patelni. Czosnek przeciśnij przez praskę. Do mięsnej masy dodaj oba warzywa, przyprawy, a także ubite białka. Całość delikatnie wymieszaj.

Z uzyskanej masy formuj niewielkie kotlety mielone. Panieruj je kolejno w mące, rozbełtanym jajku oraz bułce tartej. Smaż z obu stron na rumiany kolor na dobrze rozgrzanym oleju. Po usmażeniu niezwykle puszyste kotlety mielone gotowe są do podania. Zobacz, jaki jeszcze niebanalny składnik można dodać do uwielbianych kotletów. W tym przepisie z powodzeniem zastąpisz kajzerką smacznym produktem.

puszyste kotlety mielone.png
Canva / nadianb