Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dodajesz do pierogów ruskich ziemniaki i twaróg? Pamiętaj o jeszcze 1 dodatku
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 05.11.2022 13:21

Dodajesz do pierogów ruskich ziemniaki i twaróg? Pamiętaj o jeszcze 1 dodatku

pierogi ruskie z kminkiem
Canva / Dar1930

Pierogi ruskie są bardzo popularnym i lubianym daniem. Intensywny farsz z ziemniaków, podsmażonej cebulki i twarogu jest czymś, co rozpieszcza nasze kubki smakowe. Okazuje się, że może być jeszcze lepiej. Pierogi ruskie z kminkiem wynoszą tę znaną potrawę na zupełnie nowy poziom.

Korzenny i nieco gorzkawy smak kminku idealnie wpasowuje się w pierogowy farsz. Ponadto przyprawa wpływa korzystnie na nasz układ pokarmowy i wspomaga trawienie. To z pewnością nieoceniona zaleta, bowiem pierogi ruskie z kminkiem znikają z talerzy w oszałamiających ilościach.

Przepis na pierogi ruskie z kminkiem

Składniki na ciasto:

  • 2 szklanki maki pszennej

  • 2 łyżki oleju rzepakowego

  • 1/2 szklanki gorącej wody

  • szczypta soli

Składniki na farsz:

  • 5-6 średniej wielkości ugotowanych ziemniaków

  • 100 g sera twarogowego

  • 1 cebula

  • 1 łyżka kminku

  • sól i pieprz do smaku

  • olej do smażenia

Jak przyrządzić smakowite pierogi ruskie z kminkiem?

Zacznij od przygotowania ciasta do pierogów ruskich z kminkiem. Do dużej miski przesiej mąkę pszenną, dodaj do niej sól, olej oraz szklankę gorącej wody. Zacznij ostrożnie mieszać składniki na ciasto, na początku łyżką a potem ręcznie. Wyrabiaj całość do uzyskania gładkiej i elastycznej masy.

Gotowe ciasto na pierogi ruskie z kminkiem uformuj w kulę i zawiń w folię spożywczą. Odstaw na pół godziny, aby odpoczęło. W czasie leżakowania ciasta możesz zająć się przygotowaniem farszu.

Cebulę do farszu pierogów ruskich z kminkiem obierz i drobno posiekaj. Zeszklij warzywo na patelni na dobrze rozgrzanym oleju. Następnie wymieszaj podsmażoną cebulę z przeciśniętymi przez praskę ziemniakami, serem twarogowym, solą, pieprzem oraz łyżką kminku. Połącz starannie wszystkie składniki.

Ciasto na pierogi ruskie z kminkiem odwiń z folii i rozwałkuj na podsypanym mąką blacie. Za pomocą szklanki wycinaj z niego okręgi i kładź na każdym porcję przygotowanego farszu. Każdego pieroga starannie zalepiaj.

Pierogi ruskie z kminkiem gotuj partiami we wrzącej osolonej wodzie. Wyławiaj je po ok. 5 minutach od wypłynięcia za pomocą łyżki cedzakowej. Danie podawaj z okrasą z podsmażonej na złoto cebulki. Tajemniczy składnik pierogów ruskich stanowi niemałe zaskoczenie. Dla osób zabieganych mamy sprawdzony sposób na szybkie pierogi bez lepienia.

Canva / ebe7
Canva / ebe7

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: