Dodajesz grzyby do rosołu? Jedne są fatalnym wyborem, zepsują smak potrawy
Rosół jest tradycyjną zupą, na którą wiele osób ma wypracowany własny sposób. Niektórzy podczas gotowania rosołu dodają do niego leśne grzyby. Uważaj jednak na grzyby suszone- te bowiem mogą całkowicie zdominować smak zupy.
Suszone grzyby, ze względu na pozbawienie ich zawartości wody, mają bardzo intensywny aromat. Mogą przez to całkowicie zdominować smak bulionu. Z tego względu do wywaru należy dodawać jedynie grzyby świeże. Idealnie do tego celu sprawdzą się borowiki lub podgrzybki.
Przepis na aromatyczny rosół ze świeżymi grzybami
Składniki:
2 ćwiartki z kurczaka
30-40 dag szpondru wołowego
3 marchewki
1 korzeń pietruszki
kawałek korzenia selera
1 mały por
1 cebula
ok. 10 sztuk świeżych grzybów leśnych
3 liście laurowe
5 ziaren ziela angielskiego
pół łyżeczki ziarnistego czarnego pieprzu
sól do smaku
natka pietruszki do dekoracji
Jak ugotować rosół ze świeżymi grzybami?
Mięso na rosół umyj pod zimną wodą i włóż do dużego garnka. Zalej je zimną wodą tak, aby każdy kawałek był nią dobrze przykryty. Doprowadź do wrzenia, po czym usuń z powierzchni wody zebrane szumowiny.
W międzyczasie przygotuj warzywa do rosołu. Marchew, pietruszkę oraz seler umyj i obierz. Cebulę opal w łupinie nad kuchenką gazową. Pora umyj i przekrój w razie konieczności tak, aby zmieścił się w całości do naczynia. Gotowe warzywa dołóż do garnka z gotującym się bulionem.
Do rosołu dodaj przyprawy, czyli liście laurowe, ziele angielskie i ziarna pieprzu. Grzyby oczyść z zanieczyszczeń i dołóż do garnka z wywarem. Całość zagotuj, a następnie trzymaj na małej mocy palnika jeszcze przez ok. 2-2,5 godziny.
Po upływie 1 godziny dodaj do rosołu sól. Kiedy zarówno mięso jak i warzywa będą miękkie, odcedź wywar. Marchewkę pokrój w plasterki a grzyby w mniejsze kawałki i ponownie włóż składniki do garnka. Ugotowane mięso z kurczaka oddziel od kości, podziel na mniejsze części i również dodaj do bulionu. Rosół podawaj udekorowany natką pietruszki. Z mięsa i warzyw po gotowaniu rosołu możesz zrobić pyszny pasztet. Jeśli rosół wyszedł mętny, dowiedz się jak temu zaradzić.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Starmach pokazała, jak robi chrupiącego kurczaka z piekarnika. Dodaje do niego 2 wyjątkowe składniki
Znakomity sposób na aksamitną zupę pomidorową. Bez śmietany i bez mąki
Wielkopolskie klopsy z ziemniaków i sera. Wyborne danie obiadowe bez grama mięsa