Przepyszna surówka z selera z jesiennym dodatkiem
Jeśli masz ochotę na oryginalną surówkę nie sięgaj po marchewkę albo kapustę. Kup korzeń selera, jabłko i trochę orzechów włoskich. Ten ostatni, jesienny dodatek doskonale komponuje się z selerem. Zwiększy też chrupkość i wartość odżywczą surówki.
Surówka z selera charakteryzuje się dość łagodnym, słodkawym smakiem. Warto do niej dodać trochę soku z cytryny, bo stanie się bardziej wyrazista, a poza tym nie ściemnieje seler i jabłko. Sok z cytryny, podobnie jak starte jabłko to składniki zwiększające soczystość tej surówki.
Dopełnieniem surówki z selera jest oczywiście sos. A tak naprawdę kilka łyżek śmietany lub naturalnego jogurtu. Surówka doskonale pasuje do potraw o delikatnym smaku, np. dań z kurczaka, indyka, schabu lub polędwiczki wieprzowej.
Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:
Przepis na przepyszną surówkę z selera z jesiennym dodatkiem
Składniki:
1 nieduży korzeń selera
1 jabłko
1 łyżeczka soku z cytryny
garść orzechów włoskich
3-4 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego
sól, pieprz
Przygotowanie surówki z selera
Korzeń z selera obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o średniej wielkości oczkach. Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach.
Seler i jabłko skrop sokiem z cytryny, wymieszaj. Orzechy włoskie przebierz, by usunąć kawałki łupin. Posiekaj je dość grubo, dodaj do selera i jabłka.
Surówkę oprósz solą i pieprzem. Dodaj śmietanę lub jogurt naturalny, dokładnie wymieszaj. Jeśli surówka jest zbyt zwarta i za mało soczysta możesz do niej dodać trochę wody. Smacznego!
Źródło zdjęcia: canva/AtmosphericsStudio
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
źródło: staregary