Smakosze.pl
surówka z selera

canva/OlgaLepeshkina

Przepyszna surówka z selera z jesiennym dodatkiem

11 Września 2021

Autor tekstu:

Renata Materlińska

Udostępnij:

Jeśli masz ochotę na oryginalną surówkę nie sięgaj po marchewkę albo kapustę. Kup korzeń selera, jabłko i trochę orzechów włoskich. Ten ostatni, jesienny dodatek doskonale komponuje się z selerem. Zwiększy też chrupkość i wartość odżywczą surówki.

Surówka z selera charakteryzuje się dość łagodnym, słodkawym smakiem. Warto do niej dodać trochę soku z cytryny, bo stanie się bardziej wyrazista, a poza tym nie ściemnieje seler i jabłko. Sok z cytryny, podobnie jak starte jabłko to składniki zwiększające soczystość tej surówki.

Dopełnieniem surówki z selera jest oczywiście sos. A tak naprawdę kilka łyżek śmietany lub naturalnego jogurtu. Surówka doskonale pasuje do potraw o delikatnym smaku, np. dań z kurczaka, indyka, schabu lub polędwiczki wieprzowej.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na przepyszną surówkę z selera z jesiennym dodatkiem

Składniki:

  • 1 nieduży korzeń selera

  • 1 jabłko

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • garść orzechów włoskich

  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego

  • sól, pieprz

zupa ogórkowa

Pyszna zupa ogórkowa z przepisu Kuronia

CZYTAJ DALEJ

Przygotowanie surówki z selera

Korzeń z selera obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o średniej wielkości oczkach. Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach.

Seler i jabłko skrop sokiem z cytryny, wymieszaj. Orzechy włoskie przebierz, by usunąć kawałki łupin. Posiekaj je dość grubo, dodaj do selera i jabłka.

Surówkę oprósz solą i pieprzem. Dodaj śmietanę lub jogurt naturalny, dokładnie wymieszaj. Jeśli surówka jest zbyt zwarta i za mało soczysta możesz do niej dodać trochę wody. Smacznego!

siekane orzechy

siekane orzechy

Źródło zdjęcia: canva/AtmosphericsStudio

Jak dobrze znasz potrawy z czasów PRL-u? Nie bądź zbyt pewny siebie, tylko geniusz zgadnie wszystkie odpowiedzi

Pytanie 1 z 10

Z czego najczęściej jadano kotlety w czasach PRL-u?

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

  • źródło: staregary

Zapraszamy na nasz Instagram

Renata MaterlińskaAutor

Redaktorka serwisu Smakosze. Lubię gotować, odkrywać nowe smaki i potrawy. Dlatego po każdej podróży wprowadzam do domowego menu danie, które mi posmakowało. Z wykształcenia jestem technologiem żywności, studiowałam też dietetykę. Przez wie

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z pieczarkami

Czytaj więcej >
Zupa z pieczonych buraków Anny Lewandowskiej

Przepisy

Zupa buraczana według przepisu Anny Lewandowskiej

Czytaj więcej >

Przepisy

Kurczak w sosie śmietanowym z makaronem

Czytaj więcej >
ciasto 3 bit

Przepisy

Cudowne ciasto bez pieczenia 3 Bit - lepsze niż kultowy batonik

Czytaj więcej >

Przepisy

Jak inaczej przyrządzić pierś z kurczaka?

Czytaj więcej >
jajecznica

Przepisy

Idealna jajecznica? Tylko z dodatkiem majonezu

Czytaj więcej >