Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Przepyszna surówka z selera z jesiennym dodatkiem
Renata Materlińska
Renata Materlińska 11.09.2021 02:00

Przepyszna surówka z selera z jesiennym dodatkiem

surówka z selera
canva/OlgaLepeshkina

Jeśli masz ochotę na oryginalną surówkę nie sięgaj po marchewkę albo kapustę. Kup korzeń selera, jabłko i trochę orzechów włoskich. Ten ostatni, jesienny dodatek doskonale komponuje się z selerem. Zwiększy też chrupkość i wartość odżywczą surówki.

Surówka z selera charakteryzuje się dość łagodnym, słodkawym smakiem. Warto do niej dodać trochę soku z cytryny, bo stanie się bardziej wyrazista, a poza tym nie ściemnieje seler i jabłko. Sok z cytryny, podobnie jak starte jabłko to składniki zwiększające soczystość tej surówki.

Dopełnieniem surówki z selera jest oczywiście sos. A tak naprawdę kilka łyżek śmietany lub naturalnego jogurtu. Surówka doskonale pasuje do potraw o delikatnym smaku, np. dań z kurczaka, indyka, schabu lub polędwiczki wieprzowej.

Dalsza część artykułu znajduje się pod filmem:

Przepis na przepyszną surówkę z selera z jesiennym dodatkiem

Składniki:

  • 1 nieduży korzeń selera

  • 1 jabłko

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • garść orzechów włoskich

  • 3-4 łyżki kwaśnej śmietany lub jogurtu naturalnego

  • sól, pieprz

Przygotowanie surówki z selera

Korzeń z selera obierz, opłucz, zetrzyj na tarce o średniej wielkości oczkach. Jabłko obierz, zetrzyj na dużych oczkach.

Seler i jabłko skrop sokiem z cytryny, wymieszaj. Orzechy włoskie przebierz, by usunąć kawałki łupin. Posiekaj je dość grubo, dodaj do selera i jabłka.

Surówkę oprósz solą i pieprzem. Dodaj śmietanę lub jogurt naturalny, dokładnie wymieszaj. Jeśli surówka jest zbyt zwarta i za mało soczysta możesz do niej dodać trochę wody. Smacznego!

siekane orzechy
siekane orzechy

Źródło zdjęcia: canva/AtmosphericsStudio

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

  • źródło: staregary

Zapraszamy na nasz Instagram