Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Babcia Ewa zdradziła sposób na domowe brzoskwinie w syropie. Robi je z 4 składników, niezapomniany smak
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 12.07.2022 21:30

Babcia Ewa zdradziła sposób na domowe brzoskwinie w syropie. Robi je z 4 składników, niezapomniany smak

Babcia Ewa zdradziła sposób na domowe brzoskwinie w syropie. Robi je z 4 składników, niezapomniany smak
canva/gigello

Pomysł na słodkie przetwory na zimę? Przygotuj domowe brzoskwinie w syropie przepisu babci Ewy. Brzoskwinie będą pyszne i zachowają świeżość aż do następnego sezonu. Przygotujemy z nich wiele świetnych dań i ciast.

Najwięcej owoców dojrzewa latem, a my możemy cieszyć się ich najlepszym smakiem. Lipiec to czas na dojrzałe, wygrzane w słońcu brzoskwinie, które smakują rewelacyjnie na surowo, ale możemy przygotować z nich również pyszne przetwory na zimę.

Brzoskwinie w syropie możemy kupić w każdym sklepie, jednak owoce przygotowane samodzielnie są o wiele smaczniejsze i zdrowsze. Babcia Ewa zdradziła przepis na przepyszne brzoskwinie, które będą idealnym dodatkiem do domowych wypieków.

Pamiętajmy, aby przed przygotowywaniem brzoskwiń w syropie dokładnie umyć i wyparzyć słoiki. Jeśli tego nie zrobimy, brzoskwinie mogą się zepsuć i będziemy musieli je wyrzucić. Bardzo ważna jest również pasteryzacja, aby brzoskwinie zachowały smak i świeżość aż do następnego sezonu.

Przepis na domowe brzoskwinie w syropie

Składniki:

  • 1 kg twardych brzoskwiń

  • 1 l wody

  • duża cytryna

  • 400 g cukru

Jak zrobić domowe brzoskwinie w syropie?

Całe brzoskwinie w skórkach włóż do garnka, zalej wrzącą wodą i gotuj około 2 minuty, w ten sposób szybciej je obierzesz.

Brzoskwinie wyjmij z wody, osusz i obierz, następnie wyjmij pestkę, pokrój na mniejsze kawałki. Owoce przełóż do umytych, wyparzonych słoików. Przygotuj zalewę: wodę zagotuj z cukrem i sokiem wyciśniętym z całej cytryny.

Gorącą zalewę wlej do słoików, zakręć, następnie pasteryzuj 15 minut i odstaw do góry dnem do ostygnięcia, przełóż do spiżarni.

Brzoskwinie w syropie wykorzystasz do przygotowania pysznych racuchów i do ciast- tu poznasz przepis na ciasto budyniowe z brzoskwiniami, rozpływa się w ustach.

Domowe brzoskwinie w syropie
canva/pilotL39

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: uwagababciagotuje.blogspot.com