Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Domowe chipsy z pietruszki i marchewki. Kupne ziemniaczane się do nich nie umywają
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 14.11.2022 14:56

Domowe chipsy z pietruszki i marchewki. Kupne ziemniaczane się do nich nie umywają

pietruszka
canva/ Carmen Hauser

Słone przekąski nie muszą być niezdrowe i tuczące. Prezentujemy prosty i smaczny patent na domowe chipsy. Warzywa wystarczy umyć, pokroić w cienkie plasterki i upiec w piekarniku. Już nigdy nie kupisz gotowych chipsów, bo te są nadzwyczajne i kosztują niewiele. Przyjemnie ogląda się przy nich nie tylko mecze.

Do pieczenia domowych chipsów potrzebujesz oleju rzepakowego oraz ulubionych przypraw. Mieszankę smaków możesz za każdym razem przygotować nieco inaczej. Obtoczone w niej plasterki warzyw należy upiec. Ten sposób na przekąskę jest dziecinnie prosty.

Przepis na domowe chipsy z marchewki i pietruszki

Składniki:

  • 2 średniej wielkości marchewki

  • 2 korzenie pietruszki

  • 4-5 łyżek oleju rzepakowego

  • 1/2 łyżeczki słodkiej papryki

  • 1 łyżeczka ziół prowansalskich

  • sól i pieprz do smaku

Jak w prosty sposób przygotować domowe chipsy?

Warzywa na domowe chipsy dokładnie wyszoruj i opłucz, ewentualnie obierz. Pokrój je wzdłuż w plasterki o grubości ok. 2-3 mm (możesz sobie pomóc nożem szczelinowym). Plasterki warzyw przełóż do sporej miski.

Przygotuj mieszankę przypraw do domowych chipsów. Olej rzepakowy wymieszaj ze słodką papryką, ziołami oraz solą i pieprzem. Powstałą mieszanką polej pokrojone w plasterki warzywa i wymieszaj dokładnie całość.

Plasterki warzyw rozłóż równomiernie na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Piecz w temperaturze 180 st. C ok. 25 minut. Po upływie tego czasu chipsy przełóż na kratkę. Domowe chipsy podawaj po całkowitym ostygnięciu.

Smakowitą przekąskę przygotujesz również z ziemniaczanych obierków. Chrupiące jabłka to kolejny niebanalny pomysł na domowe chipsy.

domowe chipsy
canva/bhofack2

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: