Smakosze.pl

canva/HandmadePictures

Domownicy non stop proszą mnie o tę pastę do kanapek. Poza jajkami dorzucam kwaśny dodatek

17 Września 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Pasta jajeczna może być jeszcze lepsza. Kiedy znalazłam przepis na przyjemnie kremowy, a jednocześnie lekko kwaśny dodatek do pieczywa moja rodzina nie chce jeść nic innego. Sekretny składnik i tak masz w domu.

Lekko kwaśna pasta jajeczna zachwyca smakiem

Ugotowane na twardo jaja do chleba pasują znakomicie. Tym razem proponuję połączenie ich z soczystym i wyrazistym w smaku ogórkiem kiszonym. Razem smakują wybitnie, a moja rodzina pochłania je na niemal każde śniadanie.

Składniki:

  • 4 duże jaja
  • 3 średnie ogórki kiszone
  • 25 g ulubionej musztardy
  • 30 g majonezu
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • posiekana natka pietruszki wedle uznania

Lista składników jest równie krótka, co przygotowanie pysznego smarowidła. Przekonajcie się sami, sprawdzając instrukcję dostępną w dalszej części artykułu.

Krojenie jajek do pasty.jpg
canva/dziewul
grzyby suszone

Zapomnij o specjalnej suszarce i piekarniku. Ten sposób suszenia grzybów bije je na głowę

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić smaczną pastę jajeczną? Dodajcie do niej ogórki kiszone

Zaczynam od ugotowania jaj na twardo. W tym celu wkładam je do garnka i zalewam zimna wodą. Doprowadzam do wrzenia i przyrządzam przez 8 minut od na wolnym ogniu. Ostudzony kurzy nabiał obieram i siekam w kostkę.

Umieszczam w dużej misce, a następnie dodaję rozdrobnione ogórki kiszone. Doprawiam musztardą, majonezem i solą oraz pieprzem. Wsypuje też posiekaną natkę pietruszki, ilość zioła dostosowując do preferencji jedzących.

Do czego pasuje pasta jajeczna?

Oczywistym towarzystwem dla rarytasu jest świeże pieczywo. Nie ważne czy wybierzecie domowe bułki poznańskie czy też rzemieślniczy chleb z pełnego ziarna. Zawsze będzie pysznie.

Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pasty warzywne do kanapek. Sprawdźcie koniecznie smalec z fasoli — świetnie zastępuje mniej zdrowy oryginał. Być może skusi was też aromatyczne smarowidło z suszonymi pomidorami .

Pasta jajeczna z ogórkami kiszonymi będzie lepsza.jpg
canva/Pawelwaw
Kluski leniwe

Wsypał do leniwych inny rodzaj mąki. Kulinarny eksperyment okazał się sukcesem

CZYTAJ DALEJ
przygotowania do robienia rosołu

Zamiast z makaronem, podałam rosół z innym dodatkiem. Pomysł znalazłam w sieci, mąż miał mi jedno do powiedzenia

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

We wrześniu zaczynam robić przetwory z tych owoców. Dzięki nim cholesterol od razu leci w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Ten obiad przyrządzam, gdy brak mi pomysłów i czasu. Robi się praktycznie sam, a składniki kosztują grosze
Czytaj więcej >

Przepisy

Zalewam banany skondensowanym mlekiem i miksuję z dodatkami. Dzieciaki co chwila domagają się tego deseru
Czytaj więcej >

Przepisy

Nie znam lepszej zupy na odchudzanie. Jem smacznie i do syta, a kilogramy lecą w dół
Czytaj więcej >

Przepisy

Nacieram mięso przyprawami i wstawiam do piekarnika. Zyskuję pyszną wędlinę, ta kupna może się schować
Czytaj więcej >

Przepisy

Odkąd poznałam ten przepis, nie robię już zwykłych schabowych. Kotlety słoneczne biją je na głowę
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Już nie gotuję wody na herbatę. Teściowa zdradziła mi lepszy sposób, od razu poczujesz różnicę
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Natnij kapustę w ten sposób i wypchaj mięsem mielonym. Taki obiad bije na głowę nawet gołąbki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Ułóż śliwki na patelni, dodaj orzechy i zalej wszystko ciastem. Ten jesienny deser zrobisz w 15 minut
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Z tą zupą zrzuciłam już 4 kg. Możesz ją jeść codziennie i chudnąć, smak powala na łopatki
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

To mój ulubiony sposób na ziemniaki. Żałuję, że wcześniej nie pomyślałam o tym dodatku
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Gotuję ryż i mieszam z marchewką. Gdy zrobiłam ten obiad po raz pierwszy, mąż prosił o dwie dokładki
Czytaj więcej >