Domownicy non stop proszą mnie o tę pastę do kanapek. Poza jajkami dorzucam kwaśny dodatek
Pasta jajeczna może być jeszcze lepsza. Kiedy znalazłam przepis na przyjemnie kremowy, a jednocześnie lekko kwaśny dodatek do pieczywa moja rodzina nie chce jeść nic innego. Sekretny składnik i tak masz w domu.
Lekko kwaśna pasta jajeczna zachwyca smakiem
Ugotowane na twardo jaja do chleba pasują znakomicie. Tym razem proponuję połączenie ich z soczystym i wyrazistym w smaku ogórkiem kiszonym. Razem smakują wybitnie, a moja rodzina pochłania je na niemal każde śniadanie.
Składniki:
- 4 duże jaja
- 3 średnie ogórki kiszone
- 25 g ulubionej musztardy
- 30 g majonezu
- sól i pieprz w ilości do smaku
- posiekana natka pietruszki wedle uznania
Lista składników jest równie krótka, co przygotowanie pysznego smarowidła. Przekonajcie się sami, sprawdzając instrukcję dostępną w dalszej części artykułu.
Zapomnij o specjalnej suszarce i piekarniku. Ten sposób suszenia grzybów bije je na głowęJak zrobić smaczną pastę jajeczną? Dodajcie do niej ogórki kiszone
Zaczynam od ugotowania jaj na twardo. W tym celu wkładam je do garnka i zalewam zimna wodą. Doprowadzam do wrzenia i przyrządzam przez 8 minut od na wolnym ogniu. Ostudzony kurzy nabiał obieram i siekam w kostkę.
Umieszczam w dużej misce, a następnie dodaję rozdrobnione ogórki kiszone. Doprawiam musztardą, majonezem i solą oraz pieprzem. Wsypuje też posiekaną natkę pietruszki, ilość zioła dostosowując do preferencji jedzących.
Do czego pasuje pasta jajeczna?
Oczywistym towarzystwem dla rarytasu jest świeże pieczywo. Nie ważne czy wybierzecie domowe bułki poznańskie czy też rzemieślniczy chleb z pełnego ziarna. Zawsze będzie pysznie.
Na naszej stronie znajdziecie inne przepisy na pasty warzywne do kanapek. Sprawdźcie koniecznie smalec z fasoli — świetnie zastępuje mniej zdrowy oryginał. Być może skusi was też aromatyczne smarowidło z suszonymi pomidorami.