Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Dziadek zawsze dodawał do jajecznicy te 2 składniki. Jej smak uwielbiam do dziś
Katarzyna Rachańska
Katarzyna Rachańska 08.07.2024 07:00

Dziadek zawsze dodawał do jajecznicy te 2 składniki. Jej smak uwielbiam do dziś

jajecznica
Fot. YouTube/KuchniaKwasiora

Jaka jest najsmaczniejsza jajecznica? To ta, którą robił mój dziadek. Nie żałował do niech swoich tajnych składników. Jajecznica wychodziła jak żadna inna i była bardzo pożywna. 

Jajecznica, czyli pożywne śniadanie

Jajecznica jest jednym z najbardziej lubianych dań. Przyrządzamy je chętnie na śniadanie, bo jest proste i szybkie w przygotowaniu. Jednak ja korzystam ze sposobu mojego dziadka na jajecznicę. Jej smaku nie da się po prostu opisać.

Była doskonała, pożywna i pachnąca. Te cechy zawdzięczała składnikom, z którymi dziadek robił to danie na śniadanie. W jajecznicy nie brakowało cebuli i słoniny. Do tego pieczywo z masłem i mamy najlepsze śniadanie, jakie można sobie wymarzyć. Podobny przepis znajdziesz na kanale YouTube Kuchnia Kwasiora KK. 

jajecznica
Fot. Canva/Haby
Układam jajka w naczyniu i zalewam tym sosem. Mógłbym to jeść na kolację cały czas

Jak zrobić jajecznicę z cebulą i słoniną?

Składniki:

  • 4 jajka
  • 100 g słoniny
  • 2 cebule
  • masło do pieczywa

Przygotowanie dania zacznij od pokrojenia słoniny w  drobną kostkę. Wrzuć ją na zimną patelnię, a tłuszcz lepiej się wytopi. Cebulę pokrój w piórka i dodaj na patelnię, gdy skwarki będą już trochę wysmażone. Cebula powinna złapać trochę posmak spalenizny, a potem zyska słodycz, bo będzie się karmelizować.

Dzięki temu jajecznica zyska wyjątkowy smak. Cebulę trzeba zostawić, żeby się lekko przypaliła. Teraz czas na wbicie jajek. Po minucie dopiero zacznij mieszać, gdy jajka są już ścięte. Pamiętaj, by mieszać jajecznicę bardzo rzadko. Jajecznica jest już gotowa do podania.

Jajecznica o wyjątkowym smaku

Jajecznica jest bardzo treściwa i ma konsystencję, w której widać duże kawałki jajek, cebuli i skwarek. Będzie smakować z pajdą chleba posmarowanego masłem. Takie śniadanie jest bardzo smaczne i pożywne. Podczas przyrządzania dania ważne jest odpowiednie smażenie jajecznicy.

Najpierw trzeba trochę wysmażyć skwarki, potem dodać cebulę i lekko ją przypiec. Powstanie wyjątkowy smak, lekko przypalony, ale też delikatnie słodki. Jajecznica z przepisu dziadka z niego właśnie słynie. Pisaliśmy o tym, jak przyrządzić szynkę z piekarnika. Podawaliśmy przepis na pyszny deser z jabłkiem. 

jajecznica
Fot. Canva/huseyinyuk

Źródło: YouTube/KuchniaKwasiora

Powiązane
pierogi
Polska kuchnia regionalna. Zdobycie 10 na 10 punktów graniczy z cudem