Elastyczne i delikatne ciasto na pierogi z mlekiem. Wychodzi perfekcyjnie za każdym razem
Jeśli chodzą wam po głowie pierogi, ale obawiacie się, że ciasto znów wam nie wyjdzie, przychodzimy z pomocą. Przedstawiamy przepis na plastyczne i delikatne ciasto na pierogi z mlekiem. Dzięki temu dodatkowi ciasto wychodzi perfekcyjnie za każdym razem. Jest też delikatne i aksamitne w smaku.
Podstawą pysznych pierogów jest udane ciasto. Powinno być cienkie i delikatne. Dobrze też, by dało się łatwo formować, bez przylepiania do stolnicy i klejenia się do rąk. Dobrej jakości ciasto nie rozpadnie się w czasie gotowania pierogów, a w czasie jedzenia będzie się rozpływać w ustach.
Przepis na elastyczne ciasto na pierogi z dodatkiem mleka
Składniki:
ok. 50 dag mąki pszennej
sól
2 łyżki masła
1/2 szklanki gorącego mleka
1 szklanka gorącej wody
Jak przygotować elastyczne ciasto na pierogi?
Mąkę wsyp do miski, dodaj do niej ok. pół łyżeczki soli, wymieszaj. Dodaj też miękkie masło oraz mleko i wodę. Składniki wymieszaj łyżką i odstaw, by przestygły.
Wstępnie wymieszane składniki przełóż na stolnicę i zagnieć gładkie i elastyczne ciasto. Uformuj z niego kulę, oprósz ją mąką, przykryj miską. Ciasto pozostaw na ok. 20 minut.
Po tym czasie ciasto podziel na kilka części. Każdą osobno rozwałkuj na cienki placek, szklanką lub foremką wykrój z niego krążki i nadziej je ulubionym farszem.
Wskazówki:
W czasie wałkowania nie podsypuj ciasta zbyt intensywnie mąką. Może ona potem przeszkadzać w dokładnym zlepieniu brzegów pierogów i przyczynić się do wypływania farszu.
Do wody, w której gotują się pierogi, można dodać 1-2 łyżki oleju. Dzięki niemu pierogi nie będą się zlepiać w czasie gotowania i po wyjęciu z wody.
Po więcej przepisów na pierogi zapraszamy do naszego serwisu. Znajdziecie tu np. recepturę na pierogi z rabarbarem, a także na pierogi z owocami.
Źródło zdjęcia: canva/alexandramalyck Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Źródło: doradcasmaku