Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Pyszne pierogi z owocami według siostry Anastazji. Najlepszy przepis
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 14.05.2022 16:17

Pyszne pierogi z owocami według siostry Anastazji. Najlepszy przepis

Pyszne pierogi z owocami według siostry Anastazji. Najlepszy przepis
canva/La_vanda

Pierogi z owocami są rewelacyjnym pomysłem to prosty, wiosenny obiad na słodko, który pokochają zarówno duzi, jak i mali. Delikatne, cienkie ciasto z dodatkiem jagód, truskawek lub wiśni rozpływają się w ustach. Poznaj przepis na pierogi z owocami siostry Anastazji, palce lizać.

Pierogi z owocami według siostry Anastazji to danie, które mogłabym jeść bez końca. Delikatne, cieniutkie ciasto z kilku składników i owocowe nadzienie są jednym z moich ulubionych wersji obiadu na słodko. Pierogi podaję z cukrem i kwaśną śmietaną lub delikatnie polewam roztopionym masłem.

Sekret idealnego i szybkiego ciasta tkwi w sparzeniu go gorącym mlekiem. Tak przygotowana masa nie musi odpoczywać i od razu po wyrobieniu można ją rozwałkować, to znacznie przyspiesza cały proces. Farsz z mieszanymi owocami jest najsmaczniejszy, gorąco polecam miks jagód i truskawek.

Pierogi z owocami

Składniki:

  • 500 g mąki pszennej

  • 1/4 szklanki mleka

  • jajko

  • 3/4 szklanki letniej wody

  • pół łyżeczki soli

  • jagody

  • truskawki (lub inne owoce, np. wiśnie)

  • śmietana i cukier do podania

Jak zrobić pierogi z owocami?

Zagotuj mleko, mąkę przesiej na stolnicę, w środku zrób dołek i wlej mleko. Całość zacznij wyrabiać widelcem, następnie dodaj jajko, sól i stopniowo wlewaj letnią wodę, stale mieszając. Ciasto wyrób ręcznie, żeby było elastyczne, następnie podsyp je mąką i rozwałkuj na grubość około 2 mm.

Z ciasta wykrawaj kołka, na środek każdego krążka włóż owoce i zlep boki. Przygotowane pierogi wrzuć na gotującą się, osoloną wodę i gotuj około 3 minut, do wypłynięcia. Danie podaj z cukrem i śmietaną, smacznego.

Lepienie pierogów z jagodami

Źródło zdjęcia: canva/ from_my_point_of_view Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:

Źródło: beszamel.se