Krokiety z kapustą i pieczarkami - Niezawodny przepis
Krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami to proste, ale wyjątkowo smaczne danie. Pyszny farsz, delikatne ciasto i chrupiąca, złocista skórka to doskonałe połączenie. Krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami przygotujesz zarówno na obiad, ciepłą kolację dla najbliższych, jak i na święta lub ważną uroczystość. Koniecznie w towarzystwie domowego barszczu czerwonego. Poznaj przepis na pyszne krokiety z kapustą i grzybami.
Krokiety z kapustą i pieczarkami to nie tylko świetny pomysł na świąteczne danie. Krokiety przygotujesz również na obiad lub kolację, ponieważ są wyjątkowo prostym i szybkim daniem. Farsz z kapusty kiszonej podsmażonej z cebulką na smalcu z dodatkiem pieczarek dosłownie rozpływa się w ustach i z pewnością skradnie serca wszystkim smakoszom.
Krokiety, niezależnie, czy z kapustą, mięsem lub pieczarkami i serem, smakują doskonale w towarzystwie barszczu z pieczonych buraków. Barszcz ma wyraźny smak, który świetnie łączy się z całym daniem. Jeśli nie chcesz smażyć krokietów na oleju, możesz je również zapiec w piekarniku. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz krokiety na blaszce przez 10 minut.
Przepis na krokiety z kapustą i pieczarkami
Składniki na ciasto na 15-17 sztuk:
250 ml mleka
200 ml wody
400 g mąki pszennej
łyżeczka soli
2 jajko
Składniki na farsz:
500 g pieczarek
500 g kapusty kiszonej
cebula
łyżka smalcu
pieprz, sól
łyżka masła
Dodatkowo:
2 jajka
bułka tarta do obtoczenia krokietów
olej roślinny do smażenia
Jak zrobić krokiety z kapustą i pieczarkami?
Na początku przygotuj farsz. Kapustę kiszoną posiekaj drobno, przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu, aż zmięknie. W tym czasie pokrój pieczarki i podsmaż je na maśle z solą i pieprzem, odstaw do przestygnięcia.
Kapustę wyjmij łyżką cedzakową. Na patelni rozpuść smalec i podsmaż na nim posiekaną cebulkę, dodaj kapustę, wymieszaj i smaż przez kilka minut, następnie przełóż pieczarki i ponownie wymieszaj.
Przygotuj ciasto: w misce wymieszaj mikserem mleko z wodą, jajkami, mąką i solą. W razie potrzeby dolej mleko lub mąkę. Ciasto musi mieć konsystencję ciasta do naleśników.
Na dużej rozgrzanej patelni z olejem wykładaj chochlą masę i usmaż naleśniki. Na środek każdego placka wyłóż farsz, zawiń, następnie namocz w jajku i obtocz w bułce tartej.
Krokiety smaż na mocno rozgrzanym oleju przez kilka minut z każdej strony, do zarumienienia panierki.
Smacznego.