Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Krokiety z kapustą i pieczarkami - Niezawodny przepis
Magdalena Patacz
Magdalena Patacz 17.11.2021 01:00

Krokiety z kapustą i pieczarkami - Niezawodny przepis

Krokiety z kapustą i pieczarkami
canva/gkrphoto

Krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami to proste, ale wyjątkowo smaczne danie. Pyszny farsz, delikatne ciasto i chrupiąca, złocista skórka to doskonałe połączenie. Krokiety z kapustą kiszoną i pieczarkami przygotujesz zarówno na obiad, ciepłą kolację dla najbliższych, jak i na święta lub ważną uroczystość. Koniecznie w towarzystwie domowego barszczu czerwonego. Poznaj przepis na pyszne krokiety z kapustą i grzybami.

Krokiety z kapustą i pieczarkami to nie tylko świetny pomysł na świąteczne danie. Krokiety przygotujesz również na obiad lub kolację, ponieważ są wyjątkowo prostym i szybkim daniem. Farsz z kapusty kiszonej podsmażonej z cebulką na smalcu z dodatkiem pieczarek dosłownie rozpływa się w ustach i z pewnością skradnie serca wszystkim smakoszom.

Krokiety, niezależnie, czy z kapustą, mięsem lub pieczarkami i serem, smakują doskonale w towarzystwie barszczu z pieczonych buraków. Barszcz ma wyraźny smak, który świetnie łączy się z całym daniem. Jeśli nie chcesz smażyć krokietów na oleju, możesz je również zapiec w piekarniku. Nagrzej piekarnik do 180 stopni i piecz krokiety na blaszce przez 10 minut.

Przepis na krokiety z kapustą i pieczarkami

Składniki na ciasto na 15-17 sztuk:

  • 250 ml mleka

  • 200 ml wody

  • 400 g mąki pszennej

  • łyżeczka soli

  • 2 jajko

Składniki na farsz:

  • 500 g pieczarek

  • 500 g kapusty kiszonej

  • cebula

  • łyżka smalcu

  • pieprz, sól

  • łyżka masła

Dodatkowo:

  • 2 jajka

  • bułka tarta do obtoczenia krokietów

  • olej roślinny do smażenia

Jak zrobić krokiety z kapustą i pieczarkami?

Na początku przygotuj farsz. Kapustę kiszoną posiekaj drobno, przełóż do garnka, zalej wodą i gotuj na wolnym ogniu, aż zmięknie. W tym czasie pokrój pieczarki i podsmaż je na maśle z solą i pieprzem, odstaw do przestygnięcia.

Kapustę wyjmij łyżką cedzakową. Na patelni rozpuść smalec i podsmaż na nim posiekaną cebulkę, dodaj kapustę, wymieszaj i smaż przez kilka minut, następnie przełóż pieczarki i ponownie wymieszaj.

Przygotuj ciasto: w misce wymieszaj mikserem mleko z wodą, jajkami, mąką i solą. W razie potrzeby dolej mleko lub mąkę. Ciasto musi mieć konsystencję ciasta do naleśników.

Na dużej rozgrzanej patelni z olejem wykładaj chochlą masę i usmaż naleśniki. Na środek każdego placka wyłóż farsz, zawiń, następnie namocz w jajku i obtocz w bułce tartej.

Krokiety smaż na mocno rozgrzanym oleju przez kilka minut z każdej strony, do zarumienienia panierki.

Smacznego.