Fenomenalne duszone żeberka w pomidorach. Jednogarnkowy obiad zachwyca swoim smakiem
Duszone żeberka w pomidorach są prostą i niedrogą propozycją na obiad. Soczysta wieprzowina w aromatycznym sosie po prostu rozpływa się w ustach. Dzięki starannemu duszeniu mięso z łatwością odchodzi od kości. Takie danie idealnie syci oraz rozgrzewa.
Duszone żeberka w sosie pomidorowym to danie jednogarnkowe. Dzięki temu ich przygotowanie jest bardzo łatwe, a przy tym nie generuje w kuchni zbędnego bałaganu. Na przygotowanie żeberek zarezerwuj sobie odpowiednią ilość czasu. Duszenie mięsa potrwa ok. 90 minut.
Przepis na soczyste żeberka duszone w sosie pomidorowym
Składniki:
500 g mięsny wieprzowych żeberek
1 puszka pomidorów krojonych
3 średnie cebule
2 ząbki czosnku
3 łyżki mąki
1 liść laurowe
4 ziarna ziela angielskiego
1/2 łyżeczki majeranku
4 łyżki smalcu do smażenia
sól i pieprz do smaku
Proste i pyszne duszone żeberka krok po kroku
Przygotuj warzywa do duszonych żeberek. Cebulę obierz i pokrój w pióra. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, a następnie utrzyj z solą na pastę.
Żeberka wieprzowe pokrój na mniejsze części, po 1-2 kostki. Natrzyj każdy kawałek czosnkową pastą i obtocz w mące. Następnie mięso do żeberek duszonych obsmaż na rumiano na dobrze rozgrzanym tłuszczu.
Rumiane żeberka przełóż na talerz i trzymaj pod przykryciem, aby nie traciły ciepła. Na smalcu pozostałym po smażeniu mięsa zrumień cebulę. Następnie na patelnię włóż z powrotem mięso, dodaj przyprawy ziołowe i podlej składniki wodą. Duś na niewielkim ogniu przez ok. 30 minut.
Po upływie tego czasu do duszonych żeberek dodaj krojone pomidory z puszki. Dopraw potrawę solą i pieprzem. Duś całość do momentu, aż mięso będzie miękkie. Duszone żeberka w sosie pomidorowym wyśmienicie komponują się z gotowanymi ziemniakami. Sos miodowo musztardowy także doskonale łączy się ze smakiem żeberek. Na tej części mięsa ugotujesz również pożywną zupę fasolową.
Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:
Hitowy pasztet bez grama mięsa. W roli głównej wyjątkowo zdrowy składnik. Zniknie w mgnieniu oka
Przepis na modrą kapustę prosto ze Śląska. Doskonały dodatek nie tylko do wołowej rolady