Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Fenomenalne duszone żeberka w pomidorach. Jednogarnkowy obiad zachwyca swoim smakiem
Aleksandra Proch
Aleksandra Proch 10.11.2022 14:04

Fenomenalne duszone żeberka w pomidorach. Jednogarnkowy obiad zachwyca swoim smakiem

żeberka pieczone
Canva / ATCI

Duszone żeberka w pomidorach są prostą i niedrogą propozycją na obiad. Soczysta wieprzowina w aromatycznym sosie po prostu rozpływa się w ustach. Dzięki starannemu duszeniu mięso z łatwością odchodzi od kości. Takie danie idealnie syci oraz rozgrzewa.

Duszone żeberka w sosie pomidorowym to danie jednogarnkowe. Dzięki temu ich przygotowanie jest bardzo łatwe, a przy tym nie generuje w kuchni zbędnego bałaganu. Na przygotowanie żeberek zarezerwuj sobie odpowiednią ilość czasu. Duszenie mięsa potrwa ok. 90 minut.

Przepis na soczyste żeberka duszone w sosie pomidorowym

Składniki:

  • 500 g mięsny wieprzowych żeberek

  • 1 puszka pomidorów krojonych

  • 3 średnie cebule

  • 2 ząbki czosnku

  • 3 łyżki mąki

  • 1 liść laurowe

  • 4 ziarna ziela angielskiego

  • 1/2 łyżeczki majeranku

  • 4 łyżki smalcu do smażenia

  • sól i pieprz do smaku

Proste i pyszne duszone żeberka krok po kroku

Przygotuj warzywa do duszonych żeberek. Cebulę obierz i pokrój w pióra. Ząbki czosnku przeciśnij przez praskę, a następnie utrzyj z solą na pastę.

Żeberka wieprzowe pokrój na mniejsze części, po 1-2 kostki. Natrzyj każdy kawałek czosnkową pastą i obtocz w mące. Następnie mięso do żeberek duszonych obsmaż na rumiano na dobrze rozgrzanym tłuszczu.

Rumiane żeberka przełóż na talerz i trzymaj pod przykryciem, aby nie traciły ciepła. Na smalcu pozostałym po smażeniu mięsa zrumień cebulę. Następnie na patelnię włóż z powrotem mięso, dodaj przyprawy ziołowe i podlej składniki wodą. Duś na niewielkim ogniu przez ok. 30 minut.

Po upływie tego czasu do duszonych żeberek dodaj krojone pomidory z puszki. Dopraw potrawę solą i pieprzem. Duś całość do momentu, aż mięso będzie miękkie. Duszone żeberka w sosie pomidorowym wyśmienicie komponują się z gotowanymi ziemniakami. Sos miodowo musztardowy także doskonale łączy się ze smakiem żeberek. Na tej części mięsa ugotujesz również pożywną zupę fasolową.

Canva /  Langan
Canva / Langan

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy: