Frytki z batatów z frytkownicy - pyszna, chrupiąca przekąska
![Frytki z batatów z frytkownicy](https://images.iberion.media/images/1920/13_B8_X_Dwm1h8pb_BA_Ec_E_Ip_UD_Projekt_bez_tytulu_64_0ff0f1a4c3.png)
Frytki z batatów z frytkownicy to pyszny, chrupiący dodatek do obiadu, a podane z ulubionym sosem są również świetną i pożywną przekąską. Jak przygotować frytki, żeby były chrupiące? Poznaj przepis na frytki z batatów z frytkownicy.
Frytki z batatów są rewelacyjną alternatywą dla tradycyjnych frytek z ziemniaków, są zdrowsze, mniej kaloryczne, lżejsze, a po usmażeniu idealnie chrupiące, złociste i lekko słodkie. Frytki z batatów oprósz solą morską i posiekana natką pietruszki, tak smakują najlepiej.
Przed smażeniem namocz słupki z batatów w zimnej wodzie, dzięki czemu pozbędziesz się nadmiaru skrobi, a frytki będą idealnie chrupiące. Samo smażenie podziel na dwa etapy, wtedy frytki będą doskonale usmażone i pyszne.
Frytki z batatów podaj jako dodatek do obiadu, pasują do dań mięsnych, wegetariańskich i ryb. Frytki genialnie pasują również do domowych burgerów- tu poznasz przepis na wyśmienite burgery, jak z najlepszej burgerowni.
Frytki z batatów usmażysz również na patelni- tu dowiesz się, jak zrobić frytki z patelni na maśle klarowanym.
Przepis na frytki z batatów z frytkownicy
Składniki:
3 duże bataty
1 l oleju rzepakowego
sól morska
natka pietruszki
Jaj zrobić frytki z batatów z frytkownicy?
Bataty obierz ze skóry, pokrój w słupki, następnie przełóż je do miski, zalej zimną wodą i odstaw na 30 minut. Po tym czasie dokładnie osusz surowe frytki. Do frytkownicy wlej olej i ustaw temperaturę na 200 stopni C, włóż koszyczek z frytkami i smaż je 5 minut.
Frytki wyjmij na ręcznik papierowy, aby się trochę schłodziły. Temperaturę frytkownicy zmniejsz do 180 stopni C, następnie ponownie włóż do niej frytki i smaż kilka minut, aż bataty nabiorą złocistego koloru.
![Frytki z batatów z frytkownicy](http://images.ctfassets.net/jpo18ojnqq5r/14Q5nLrLqoWW99McGHDUEH/97589be215583f2aba977b6b5665f821/Projekt_bez_tytu_u__65_.png)
Źródło zdjęcia: canva/pixelshot Gotowe frytki ponownie wyłóż na ręcznik papierowy, aby oddały nadmiar tłuszczu. Oprósz solą morską i posiekaną natką pietruszki. Smacznego.
![pomidory w pierniku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory_7e649ba097.jpg)
![cukinia i mieszanka](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia1_49b3c20be6.jpg)
![ścieranie marchewki](https://images.iberion.media/images/origin/sur_A_wka_8f315a7d4e.jpg)
![pierogi](https://images.iberion.media/images/origin/pierogi_6c62c3e3de.jpg)
![krojenie roladek](https://images.iberion.media/images/origin/roladki1_458a77ceef.jpg)
![mandolina](https://images.iberion.media/images/origin/mandolina_18d406fe12.jpg)
![ciasto francuskie](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto_francuskie_27b152f6e5.jpg)
![sałatka hawajska](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_hawajska_e0cfab9635.jpg)
![sałatka w słoikach](https://images.iberion.media/images/origin/salatka_edc4c0a427.jpg)
![pasztet Strzelczyka](https://images.iberion.media/images/origin/pasztet1_8c33e4279b.jpg)
![marynowanie cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/cebula1_39ed638f95.jpg)
![polędwica holenderska](https://images.iberion.media/images/origin/lekki_obiad_eed57d8c3e.jpg)
![zapiekany kalafior](https://images.iberion.media/images/origin/kalafior1_ce91557fb0.jpg)
![masa na kotlety mielone](https://images.iberion.media/images/origin/masa_mielone_842fc9917d.jpg)
![ciasto bez pieczenia](https://images.iberion.media/images/origin/ciasto1_a85f9b57f0.jpg)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)
![plastry cukinii z szynką](https://images.iberion.media/images/origin/cukinia_9be83cfb74.jpg)
![placki](https://images.iberion.media/images/origin/placki_302d2470a0.jpg)
![sernik Heni](https://images.iberion.media/images/origin/sernik1_4b7325471d.jpg)
![pomidory w słoiku](https://images.iberion.media/images/origin/pomidory1_06956e7326.jpg)
![ogórki w zalewie](https://images.iberion.media/images/origin/ogorki_de2f9dd432.jpg)
![zawijanie ciasta francuskiego](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja1_6ec104e99f.jpg)
![schab na cebuli](https://images.iberion.media/images/origin/schab_d2800e626f.jpg)
![danie z serkiem wiejskim](https://images.iberion.media/images/origin/2_6de133e67c.jpg)
![Polacy na otwarciu Igrzysk w Paryżu](https://images.iberion.media/images/origin/Kopia_WZORY_DLA_SG_2024_07_26_T213651_883_81a64fc3a7.jpg)
![Rak szyjki macicy, rak](https://images.iberion.media/images/origin/Co_roku_z_powodu_tego_raka_umiera_1600_Polek_9631c7e88a.jpg)
![Bożena Dykiel, Mieczysław Hryniewicz](https://images.iberion.media/images/origin/Bozena_Dykiel_Mieczyslaw_Hryniewicz_f9de23f40d.jpg)
![Był sobie kot](https://images.iberion.media/images/origin/Byl_sobie_kot_d3edad37dc.jpg)
![Wypadek w Ogorzelcu](https://images.iberion.media/images/origin/Wypadek_w_Ogorzelcu_7a8331eeb3.png)
![Materiały promocyjne](https://images.iberion.media/images/origin/Kobieta_w_ogrodzie_a42c929a56.png)
![Kot i Pies](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_1_40e6b73458.png)
![Wulkan](https://images.iberion.media/images/origin/wulkan_turysci_pl_nowe_bd7df8b62a.jpg)
![laptop, karta](https://images.iberion.media/images/origin/Projekt_bez_nazwy_2024_07_26_T122434_393_c957dc4086.png)
![Chrome](https://images.iberion.media/images/origin/chrome_ochrona_fot_pxhere_DALL_E_897cb3f8b6.png)
![tarcie jabłek](https://images.iberion.media/images/origin/kolacja_na_cieplo_b4401f9f16.jpg)
![Celine Dion](https://images.iberion.media/images/origin/Celine_Dion_b39959a153.png)