Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gdy na dworze robi się chłodniej, zawsze gotuję tę zupę. Świetnie rozgrzewa i syci na długie godziny

Gdy na dworze robi się chłodniej, zawsze gotuję tę zupę. Świetnie rozgrzewa i syci na długie godziny

Zupa z mięsem mielonym
Screen z filmu na kanale YouTube Szybkie pyszne

Zupa jest idealnym daniem na chłody. Odpowiednio przygotowana może nawet stanowić samodzielny, sycący posiłek. Danie, które odkryłam już jakiś czas temu, doskonale sprawdza się w tej roli, a zrobicie je w pół godziny.

Zupa idealna na chłody

Uwielbiam zupy. Gdy przychodzi jesień, z jeszcze większą ochotą je gotuję. Do swoich kompozycji staram się wybierać sezonowe warzywa, których wcale nie jest tak mało o tej porze roku.

Choć moją faworytką jest dyniowa, ostatnio odkryłam inny, równie łatwy i obfitujący w dość tanie składniki przepis. Dzięki dodatkowi jednego produktu zupa jest naprawdę smaczna i sycąca. Mało kto jej odmówi, a pracy przy niej nie ma wiele.

Cebula i por do zupy.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Szybkie pyszne
Biorę ziemniaki, kiełbasę, pieczarki i robię z nich cudowny obiad. Jest pyszny i starcza nawet na 2 dni

Pyszna zupa z mięsem mielonym

Prosta zupa z warzywami korzeniowymi i mielonym mięsem jest świetnym pomysłem na jesienny obiad. Syci na długo, a jej przyrządzenie zajmuje niewiele czasu. Warto się skusić.

Składniki:

  • 1,5 litra wody
  • 300 g mięsa mielonego
  • 2 większe ziemniaki
  • 2 małe marchewki
  • 1 niewielki seler
  • 1 drobna pietruszka
  • biała część niewielkiego pora
  • 1 średnia cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 200 ml śmietany 12%
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • olej rzepakowy do smażenia

Danie wymaga jedynie prostych składników, które znajdziemy w każdym sklepie. Wykonacie jest natomiast tak proste, że nawet dziecko , by sobie poradziło.

Jak zrobić zupę z mięsem mielonym? Przepis jest bardzo prosty

Zaczynam od oczyszczenia ziemniaków i pokrojenia ich w kostkę. Wrzucam do garnka i zalewam wodą. Doprowadzam do wrzenia i gotuję przez kwadrans. Siekam pozbawioną łupiny cebulę i opłukanego pora.

Warzywa podsmażam na średnim ogniu, po chwili dodając przeciśnięty przez praskę czosnek oraz obrane i starte na tarce o większych oczkach marchewki, pietruszkę i seler. Wrzucam też mięso mielone i mieszam składniki.

Dodaję przyprawy, czyli słodką paprykę, pieprz i sól. Smażę przez 5-7 minut, aż warzywa trochę zmiękną. Zawartość patelni przenoszę do garnka z ziemniakami i wlewam śmietanę. Zupę podgrzewam przez kolejne 10 minut.

Wskazówka: mięso mielone możecie zastąpić roślinnym zamiennikiem np. z grochu. Możecie też gotować zupę przez ostatnie 10 minut z suchym granulatem sojowym, pomijając całkowicie śmietanę lub dodając ją dopiero na talerzu. Też będzie smacznie.

Jak podać zupę z mięsem mielonym?

Potrawę koniecznie serwujcie na ciepło z kromką chleba, najlepiej razowego, który obfituje w ułatwiający trawienie błonnik. Jeśli lubicie, posypcie zupę kilkoma posiekanymi listkami natki pietruszki.

Na naszej stronie znajdziecie więcej pomysłów na znakomite zupy. Wyjątkowo sycąca i rozgrzewająca będzie pomidorowa z dodatkiem czerwonej soczewicy. Być może skusi was też prosty rosół bez mięsa.

Mieso z warzywami do zupy.jpg
Screen z filmu na kanale YouTube Szybkie pyszne