Smakosze.pl
Żaden schab, czy kurczak. Inne mięso na kotlety sprawdzi się 100 razy lepiej

canva/ GMVozd

Żaden schab czy kurczak. Inne mięso na kotlety sprawdzi się 100 razy lepiej

24 Stycznia 2023

Autor tekstu:

Magdalena Patacz

Kotlety schabowe z karkówki są proste w przygotowaniu i wyjątkowo pyszne. Soczyste, delikatne mięso i chrupiąca, złocista panierka są połączeniem, które zachwyci każdego smakosza. Kotlety błyskawicznie znikają z talerzy.

Kotlety schabowe są kultowym daniem, które uwielbia każdy miłośnik mięsnych potraw. Zwykle przyrządzamy je z kawałka schabu bez kości lub z kością. Mało kto wie, że kotlety można zrobić również z karkówki wieprzowej. Wtedy są jeszcze smaczniejsze.

wnętrze sklepu

Pilny komunikat Sanepidu. Uważajcie na te słodycze

CZYTAJ DALEJ

Kotlety schabowe z karkówki wieprzowej po usmażeniu są niezwykle soczyste i chrupiące z zewnątrz. Karkówka jest mięsem, które ma więcej tłuszczu i przerostów, dlatego też jest nie wysusza się podczas obróbki termicznej.

Jak przyrządzić kotlety schabowe z karkówki? Obtocz mięso w marynacie z jajka, majonezu, majeranku, czosnku i papryki mielonej. Aromatyczna panierka doda karkówce smaku i charakteru. Po usmażeniu kotlety podaj z ulubionymi dodatkami, a cała rodzina będzie prosić o dokładkę.

Kotlety schabowe z karkówki. Soczyste, delikatne i pełne smaku

Składniki na 4 porcje:

  • 4 grube kawałki karkówki wieprzowej

  • 2 jajka

  • czubata łyżka majonezu

  • łyżeczka czosnku granulowanego

  • łyżeczka słodkiej papryki mielonej

  • łyżeczka suszonego majeranku

  • sól, pieprz

  • bułka tarta

  • olej rzepakowy, smalec lub masło klarowane do smażenia

Kotlety schabowe z karkówki wieprzowej. Lepszych nie jadłaś

Każdy kawałek karkówki rozbij na cienki kotlet. Na głęboki talerz wbij jajka, dodaj majonez, czosnek, paprykę, majeranek, sól i pieprz.

Całość dokładnie wymieszaj. Kotlety obtocz w marynacie i odstaw na 15- 20 minut. Po tym czasie obtocz mięso w bułce tartej i smaż na złoty kolor na mocno rozgrzanym tłuszczu.

Przygotuj również karkówkę z piekarnika i karkówkę pieczoną z kiszoną kapustą. Obiad zachwyci całą rodzinę.

kotlety schabowe z karkówki

canva/fotek

Artykuły polecane przez Redakcję Smakoszy:


Tagi:

Magdalena PataczAutor

Redaktorka portalu Smakosze.pl. Przygotowuję dla Was przepisy i porady kulinarne. Lubię gotować i odkrywać nowe smaki, a pisanie to moja pasja. Prywatnie jestem fanką powieści fantastycznych, klasycznego rocka i gier komputerowych. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail redakcja@smakosze.pl

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: redakcja@smakosze.pl

Podobne artykuły

Przepisy

Zalej nią 2 łyżeczki oregano i odstaw na 15 minut. Herbata ma niebywale cenne właściwości

Czytaj więcej >
golonka

Przepisy

Golonka pieczona w kiszonej kapuście. Wymarzone danie na zimowe dni

Czytaj więcej >
placki ziemniaczane

Przepisy

Chrupiące placki ziemniaczane bez tajemnic. Kucharz zdradził 4 swoje triki

Czytaj więcej >
surówka z pora

Przepisy

Posiekał 6 składników i wymieszał z sosem. Ta surówka z pora to prawdziwy hit

Czytaj więcej >
racuchy

Przepisy

Następnym razem do ciasta na racuchy dodaj ten owoc. Wyjdą idealnie puszyste

Czytaj więcej >
pieczone ziemniaki

Przepisy

Gessler obtacza w nich ziemniaki i wkłada do piekarnika. Są chrupiące i aromatyczne

Czytaj więcej >