Wyszukaj w serwisie
przepisy porady dieta Show-biznes od kuchni produkty kuchnia smakoszy quizy
Smakosze.pl > Przepisy > Gessler podała przepis na popisową sałatkę „Krakowiacy i górale”. Polacy oszaleją na jej punkcie

Gessler podała przepis na popisową sałatkę „Krakowiacy i górale”. Polacy oszaleją na jej punkcie

Sałatka Magdy Gessler
canva/haoliang; IG/magdagesler_official

Magda Gessler zaproponowała doskonałą sałatkę. Łączący w sobie rarytasy z południa Polski przysmak o wdzięcznej nazwie Krakowiacy i górale będzie idealnym uzupełnieniem do grillowych dań. Musicie spróbować.
 

Przepis na sałatkę Krakowiacy i górale

Wybór sałatki na majówkę nie jest prosty. Magda Gessler pokazała nietypowe zestawienie składników, które łączy w sobie m.in. smakowitego oscypka, ogórki kiszone i fasolkę szparagową. Całość smakuje wybornie i zdecydowanie warto skosztować.

Składniki:

  • sałata rzymska
  • 3 średniej wielkości pomidory
  • garść zielonej fasolki szparagowej
  • 1 świeży ogórek
  • 2 nieduże ogórki kiszone
  • 1 większy ziemniak
  • 1 średnia cebula
  • 50-100 g oscypka
  • 2-3 łyżki oleju słonecznikowego
  • trochę zalewy z ogórków kiszonych
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • pęczek koperku
Wsyp do mizerii obok koperku. Pokochasz ją od pierwszego kęsa

Jak zrobić sałatkę Krakowiacy i górale?

Zaczynamy od opłukania sałaty i poszarpania jej na mniejsze kawałki. Umieszczamy je w misce, po czym wrzucamy oczyszczone i pokrojone pomidory oraz ogórka szklarniowego. Fasolkę szparagową gotujemy al dente, a ziemniaka do miękkości.

Oba warzywa studzimy, a ziemniaki dodatkowo kroimy w kostkę. Wrzucamy do sałatki. Dodajemy też posiekaną cebulę oraz rozdrobnione starannie ogórki kiszone, uprzednio odsączone z soku. Oscypka ścieramy na tarce o większych oczkach i łączymy z warzywami.

Z oleju słonecznikowego i soku z ogórków kiszonych przygotowujemy, niezbyt kwaśny sos, który łączymy z posiekanym koperkiem. Zalewamy nim wymieszane składniki sałatki i doprawiamy danie solą oraz pieprzem wedle uznania.

Jak podać sałatkę Magdy Gessler?

Przysmak najlepiej smakuje ze świeżo przyrządzonymi grzankami. Magda Gessler radzi, by zrobić je na grillu i zaserwować z roztopionym oscypkiem. Trzeba przyznać, że taki duet brzmi pysznie.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na inne sałatki idealne na grilla. Szczególnie polecamy ziemniaczany rarytas w wykonaniu Tomasza Strzelczyka. Spróbujcie też koniecznie sałatki greckiej z prawdziwą fetą — smakuje nieziemsko.

Sałatka Magdy Gessler  jest pyszna.png
canva/kivoart

Źródło: kobieta.onet.pl