Smakosze.pl

canva/haoliang; IG/magdagesler_official

Gessler podała przepis na popisową sałatkę „Krakowiacy i górale”. Polacy oszaleją na jej punkcie

2 Maja 2023

Autor tekstu:

Emilia Maciejewska-Latosińska

Magda Gessler zaproponowała doskonałą sałatkę. Łączący w sobie rarytasy z południa Polski przysmak o wdzięcznej nazwie Krakowiacy i górale będzie idealnym uzupełnieniem do grillowych dań. Musicie spróbować.
 

Przepis na sałatkę Krakowiacy i górale

Wybór sałatki na majówkę nie jest prosty. Magda Gessler pokazała nietypowe zestawienie składników, które łączy w sobie m.in. smakowitego oscypka, ogórki kiszone i fasolkę szparagową. Całość smakuje wybornie i zdecydowanie warto skosztować.

Składniki:
  • sałata rzymska
  • 3 średniej wielkości pomidory
  • garść zielonej fasolki szparagowej
  • 1 świeży ogórek
  • 2 nieduże ogórki kiszone
  • 1 większy ziemniak
  • 1 średnia cebula
  • 50-100 g oscypka
  • 2-3 łyżki oleju słonecznikowego
  • trochę zalewy z ogórków kiszonych
  • sól i pieprz w ilości do smaku
  • pęczek koperku
mizeria

Wsyp do mizerii obok koperku. Pokochasz ją od pierwszego kęsa

CZYTAJ DALEJ

Jak zrobić sałatkę Krakowiacy i górale?

Zaczynamy od opłukania sałaty i poszarpania jej na mniejsze kawałki. Umieszczamy je w misce, po czym wrzucamy oczyszczone i pokrojone pomidory oraz ogórka szklarniowego. Fasolkę szparagową gotujemy al dente, a ziemniaka do miękkości.

Oba warzywa studzimy, a ziemniaki dodatkowo kroimy w kostkę. Wrzucamy do sałatki. Dodajemy też posiekaną cebulę oraz rozdrobnione starannie ogórki kiszone, uprzednio odsączone z soku. Oscypka ścieramy na tarce o większych oczkach i łączymy z warzywami.

Z oleju słonecznikowego i soku z ogórków kiszonych przygotowujemy, niezbyt kwaśny sos, który łączymy z posiekanym koperkiem. Zalewamy nim wymieszane składniki sałatki i doprawiamy danie solą oraz pieprzem wedle uznania.

Jak podać sałatkę Magdy Gessler?

Przysmak najlepiej smakuje ze świeżo przyrządzonymi grzankami. Magda Gessler radzi, by zrobić je na grillu i zaserwować z roztopionym oscypkiem. Trzeba przyznać, że taki duet brzmi pysznie.

Na naszej stronie znajdziecie przepisy na inne sałatki idealne na grilla. Szczególnie polecamy ziemniaczany rarytas w wykonaniu Tomasza Strzelczyka. Spróbujcie też koniecznie sałatki greckiej z prawdziwą fetą — smakuje nieziemsko.

Sałatka Magdy Gessler  jest pyszna.png
canva/kivoart

Źródło: kobieta.onet.pl

Żaden majonez, śmietana lub oliwa. Strzelczyk polewa surówkę z kapusty i ogórka innym składnikiem

Żaden majonez, śmietana lub oliwa. Strzelczyk polewa surówkę z kapusty i ogórka innym składnikiem

CZYTAJ DALEJ
Kotlety z pieczarek

Zapomnij o mielonych i schabowych. Teraz królują kotlety z niedrogich grzybów

CZYTAJ DALEJ

Tagi:

Podobne artykuły

Przepisy

Pokrój gruszki, wrzuć do ciasta i przelej do foremki. Ten deser króluje w moim domu jesienią
Czytaj więcej >

Przepisy

To najlepsze placki jakie jadłam. Przy nich ziemniaczane mogą się schować, przepis dostałam od sąsiadki
Czytaj więcej >

Przepisy

Tak sos z kurek robiła moja kochana babcia. Jedna porada jest bezcenna, korzystam z niej od lat
Czytaj więcej >

Przepisy

To śniadanie robię zawsze w zaledwie 10 minut. Potrzebuję tylko 3 składników, danie smakuje obłędnie
Czytaj więcej >

Przepisy

Dzięki tej potrawie schudłam już 6 kg. Zrobisz ją w pół godziny, smak powala na kolana
Czytaj więcej >

Przepisy

Żadne jajka, żadna cukinia. Najlepsze bezmięsne kotlety zrobisz z tego warzywa, każdy poprosi o dokładkę
Czytaj więcej >
Emilia Maciejewska-Latosińska

Redaktorka serwisu Smakosze.pl Lubię smacznie zjeść, a w kuchni cenię przede wszystkim możliwość eksperymentowania. Jestem weganką i na swoim przykładzie pokazuję, że dieta roślinna to zdecydowanie więcej niż surowe warzywa. W wolnym czasie ćwiczę balet — od lat fascynuje mnie jak łączy w sobie lekkość i siłę. Chcesz się ze mną skontaktować? Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail [email protected]

Chcesz się ze mną skontaktować?

Napisz adresowaną do mnie wiadomość na mail: [email protected]

Więcej z kategorii Przepisy

Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam ziemniaki do rękawa, zalewam jogurtem i wrzucam do piekarnika. Lepszych nie jadłam
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Wkładam czekoladę do surowego ciasta i wrzucam je do piekarnika. Rodzina co chwilę prosi mnie o ten deser
Czytaj więcej >
Przepisy

Emilia Maciejewska-Latosińska

Niektórzy wyrzucają je do kosza, a Wachowicz gotuje na nich rosół. Jego smak zaskakuje
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Dawniej tylko tak robiono kotlety schabowe. Dziś mało kto pamięta o najważniejszym detalu
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Lekarz kazał mi zbić cukier i cholesterol. Na szczęście znalazłam przepis na tę zupę, od razu pomogła
Czytaj więcej >
Przepisy

Katarzyna Rachańska-Płaczek

Owiń makaron mięsem mielonym i wyłóż na patelnię. Ten prosty obiad mogłabym jeść codziennie
Czytaj więcej >